Tampereen seutukunnan perusopetuksen kustannuksiin kohdistuneilla seutuvertailuilla on ollut vahva rooli, kun talousarvioissa on perusteltu Ylöjärven perusopetukseen kohdennettuja toimenpiteitä. Vuodesta 2016 lähtien edellisen vuoden vertailut on julkaistu juuri ennen valtuuston talousarviokokousta.
Perusopetuksen noin puolen miljoonan euron koulutusleikkaus päätettiin talousarviokokouksessa marraskuussa 2016 ja se toteutettiin vuonna 2017. Leikkauksen mielekkyyttä perusteltiin vuosien 2015 ja 2016 seutuvertailujen luvuilla.
Syksyllä 2017 rakennettiin samoista vertailuista valtuustolle tukipinta, johon nojaten valtuusto hylkäsi koulutusleikkauksen korjaamiseen tähdänneen kuntalaisaloitteen. Aloitteen oli allekirjoittanut 1101 täysi-ikäistä ylöjärveläistä. Kyseisenä vuonna 2017 Ylöjärvi teki historiallisen ylijäämän 9,5 miljoonaa euroa.
Edellä mainittujen päätösten perustelut ovat nyt lopullisesti murentuneet, koska alkuvuosien seutuvertailujen luvuissa on havaittu vakavia virheitä.
Edelleenkin vertailut nostavat esiin uusia outouksia. Vuonna 2015 Ylöjärven perusopetuksen hallintokulut oppilasta kohden olivat seudun keskitasoa. Uusin vertailu 2018 kertoo, että olemme nyt nousseet hallintokuluissa omaan kalleusluokkaan. Vuonna 2015 kulumme olivat noin 2,3 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen kulut seilasivat vuoristorataa: ensin kasvua 350 000 euroa, sitten laskua 110 000 euroa ja viime vuonna kasvua oli komeat 870 000 euroa. Niinpä perusopetuksen hallintokulut olivat vuonna 2018 yhteensä 3,4 miljoonaa euroa. Tuntuu mahdottomalta uskoa, että hallintokulut voisivat kolmessa vuodessa kasvaa 48 prosenttia.
Toinen outous ovat perusopetuksen kiinteistökulut. Tällä tarkastelujaksolla seutuvertailuista lasketut kustannukset ylittävät 4,1 miljoonalla eurolla kaupungin tilakeskuksen ilmoittamat todelliset kustannukset.
Harmillista kyllä, seutuvertailujen tilastoja on käytetty perusteluna todistamaan Ylöjärven vahvaa panostusta opetukseen. Tämän näytöksi ei kuitenkaan voi riittää pelkkä tilastomatematiikka. Tuntemattoman sotilaan Lahtinenkin totesi siellä jossakin: ”Mees valittaan nälkääs, niin eteesi lyödään semmoinen rätinki, että sulla ei voi olla nälkä!”
Seutuvertailun laatija toteaa: ”Opetuskustannukset ovat parhaiten vertailukelpoiset, koska niihin eivät vaikuta esimerkiksi kuntien sisäisten kustannuserien laskentamallit.”
Opetukseen satsaamisessa Ylöjärvi oli vuonna 2015 Tampereen jälkeen toiseksi paras, mutta vuonna 2018 satsaus oppilasta kohti oli seutukunnan vähäisin. Seutuvertailujen mukaan Ylöjärvi on selkeästi suurin pudottaja.
Tämä pudotus voidaan vahvistaa perusopetuksen tuloslaskelmista: vuonna 2015 opetusväline- ja koulutarvikemääräraha oli suurempi kuin se on ensi vuoden 2020 talousarviossa. Oppimateriaalitilannetta heikentää hintojen nousun lisäksi se, että uusia oppilaita on näinä vuosina tullut lisää 230 eli Vuorentaustan alakoulun verran.
Miksi haemme rajojamme naapurikunnista ja tyydymme perässä kömpimiseen? Ylöjärvi on rohkea edelläkävijä.
Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)