Talvisodan 105 kunnian päivää – 29 ylöjärveläistä kaatui

13.10.2019 16:00

Talvisodan alkamisesta tulee tänä syksynä kuluneeksi 80 vuotta. Talvisodassa Suomi taisteli olemassaolostaan yksin.

Koko vuoden 1939 syksyn Suomi oli käynyt neuvotteluja Paasikiven johdolla Moskovassa, mutta neuvottelut eivät johtaneet tuloksiin. Sota alkoi 30. marraskuuta vuonna 1939 ilman sitä edeltävää sodanjulistusta. Talvisota käynnistyi Mainilan rajakylässä 26. marraskuuta ammutuista laukauksista. Talvisodan 105 kunnian päivää kestäneet taistelut päättyivät 13. maaliskuuta vuonna 1940 Moskovassa solmittuun rauhaan.

Olen usein miettinyt, pelastiko sodan ajankohta, talvi, Suomen itsenäisyyden?

Talvi 1939–1940 oli luminen, uskomattoman kylmä pakkastalvi. Se raasti miehiä ankarasti. Onneksi Suomen miehet olivat vuosikymmeniä tottuneet ankariin olosuhteisiin.

Entäpä jos talvisota olisikin ollut keväsota tai kesäsota. Mikä olisi ollut lopputulos? Sitä emme tiedä. Kaikista menetyksistä ja kärsimyksistä huolimatta voidaan sanoa, että sodan lopputulos oli voitto Suomelle. Säilytimme itsenäisyytemme.

Talvisodan taisteluissa ylöjärveläisiä miehiä kaatui 29. Talvisotaan lähteiden ylöjärveläisten muistomerkki on Keihäsniemessä Keijärven rannalla. Siltä samalta paikalta setänikin kertoi talvisotaan lähteensä.

Maaliskuun toisena päivänä vuonna 1940 myös Ylöjärvellä koettiin talvisodan taisteluja, kun Lentomestari Urho Heiskalan kone putosi Ylöjärven metsään.

Tästä syntyi seuraava teksti:

Heiskalan kone, Tampereen päällä.
Talvisodan on taistelut täällä.
Ilma on kuulas, maaliskuun ilta,
taivas kun täyttyy laukauksilta.
Neuvostokone tultansa sylkee,
raastaa ja repii Fokkerin kylkee.
Heiskala väistää, vieläkö jaksaa?
Hengellään täytyy taistelu maksaa.

Hiljenee taivas, Fokkeri jatkaa
ilmassa vielä, hetkisen matkaa.
Putoaa metsään lähelle talon,
jättäen jälkeensä lieskan ja palon.
Muistona tästä potkurin siipi.
Hiljainen hetki, mieleeni hiipi