Suomi valmistautuu täydellä tohinalla vaalivuoteen. Reilun kolmen kuukauden päästä järjestetään eduskuntavaalit, heti perään vuorossa on europarlamenttivaalit ja syksyllä vielä mahdollisesti maakuntavaalit.
Kun puhutaan pahantahtoisesta vaalivaikuttamisesta, voi varmasti todeta, että kohteena on ensisijaisesti eduskuntavaalit.
Kuten Yle Uutiset eilen kertoi, Suomen valtiokin kehottaa kansalaisiaan suhtautumaan kriittisesti erityisesti netin sisältöihin. Viranomaiset jopa järjestävät eri medioissa kampanjan, jossa kehotetaan ihmisiä äänestämään mutta myös muistutetaan kansalaisia olemaan sisältökriittisiä.
Vaikka Suomi ei varmasti ole maailmalla tärkein informaatiovaikuttamisen kohde, eivät suomalaisetkaan jää ilman kohdennettuja vaikuttamisyrityksiä.
Varsinkin sosiaalinen media näyttelee yhä suurempaa roolia tulevissa vaaleissa. Somessa kampanjoidaan ja vaikutetaan. Ja somessa äänestäjiin yritetään vaikuttaa myös kielteisesti. Demokraattista päätöksentekoa yritetään horjuttaa.
Voisi melkein luvata, että jokainen äänestysikäinen ylöjärveläinenkin kohtaa tänä keväänä pahantahtoista vaalivaikuttamista esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä.
Äänestäjänkin kannattaa siis tukeutua faktoihin ja miettiä kaksi kertaa ennen kuin jakaa eteenpäin sisältöjä, jotka vaikuttavat arveluttavilta.
Jokaiseen näkemäänsä vaaleja tai politiikkaa sisältävään viestiin kannattaa suhtautua avoimesti mutta kriittisesti. Aina on hyvä miettiä, kuka tai ketkä viestin taustalla voivat olla.
Vaalivaikuttaminen on jo alkanut ja se vain kiihtyy, mitä lähemmäksi varsinainen vaalipäivä tulee.
Sisältökritiikki on tärkeää
Lue lisää
- Uutiset21.09.2024. 19:34
Tilaajille
- Kylillä18.07.2024. 08:00
Tilaajille
- Kylillä04.07.2024. 11:00
Tilaajille
- Ihmiset ja ilmiöt01.07.2024. 15:00
Tilaajille