Haavistolla asuva Hanna Sarkki tekee kaikkensa, ettei Lähdevainiontien varteen nouse matkaviestinpylvästä: ”Ei tuollainen tukiasema ainakaan kenenkään terveyttä edistä”

Vuoden päivät Ylöjärven Haavistolla asunut perheenäiti Hanna Sarkki järkyttyi lokakuun puolivälissä ollessaan lastensa kanssa ulkoilemassa. Suositun Lähdevainiontien leikkipuiston viereiseen pikkumetsään oli ilmestynyt teleoperaattori TeliaSoneran kyltti, jossa kerrottiin metsään rakennettavan ensi maaliskuussa 36 metriä korkea matkaviestinpylväs. Sarkki ja alueen muut asukkaat eivät voineet uskoa silmiään.
Haavistolla asuva Hanna Sarkki aikoo tehdä kaikkensa, jotta pienten lasten suosima Lähdevainiontien leikkipuisto ja sen viereinen pikkumetsä pysyvät lasten temmellyspaikkana.
Haavistolla asuva Hanna Sarkki aikoo tehdä kaikkensa, jotta pienten lasten suosima Lähdevainiontien leikkipuisto ja sen viereinen pikkumetsä pysyvät lasten temmellyspaikkana.

– Tämä pieni metsä on ollut iät ja ajat lasten suosima leikki- ja retkeilypaikka. Pienet lapset käyttävät leikkipuistoa ja sen vieressä olevaa metsää päivittäin. Ei lapsilta saa viedä kaikkia sopivia leikkimahdollisuuksia kaupungista. Kyllä kaupungin pienimmätkin asukkaat tarvitsevat omat paikkansa, Sarkki viestittää.
Hän sanoo olevansa pettynyt Ylöjärven kaupungin toimintaan. Tämä on jo toinen kerta vuoden sisällä, kun Sarkki on allekirjoittanut internetissä adressin lasten leikkipaikan säilyttämisen puolesta.
Viime vuonna hän kamppaili Lähdevainiontiellä sijaitsevan hiekkakentän puolesta. Lasten luistelupaikkana tunnetusta kentästä oli tarkoitus tehdä hiihtäjien parkkipaikka.
Hanna Sarkin tekemä adressi Lähdevainiontien puistoalueen puolesta! löytyy osoitteesta adressit.com.

Suositus ei toteudu

TeliaSoneran rakennussuunnitelmien selvittyä Sarkki otti yhteyttä Ylöjärven kaupungin rakennusvalvontaan.
Sieltä hän sai viestin, ettei matkaviestinpylvään rakentamisesta ole vielä tehty lopullista päätöstä.
Nyt Sarkki toivoo, että tukiaseman rakennuspaikka voisi vielä vaihtua.
– Meille luvattiin, että meitä kuunnellaan puistoalueen rajanaapureina. TeliaSonera laittaa tietysti pylväänsä sinne, mihin kaupunki luvan myöntää.
Sarkki sanoo, että korkea pylväs haittaa myös asumisviihtyvyyttä Haaviston alueella.
– Haavistolta löytyy tukiasemalle varmasti syrjäisempi paikka, esimerkiksi pururadan varrelta, missä ei ole asutusta tai leikkikenttää aivan pylvään vieressä. Täytyyhän ihmisten asumisviihtyvyys huomioida.
Pienten lasten äiti on huolestunut myös matkaviestinpylvään mahdollisista säteilyvaikutuksista.
Sarkki nostaa esiin Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan vuonna 2011 vahvistaman suosituksen.
Sen mukaan yleiskokous pyytää jäsenmaita tekemään vaadittavia toimenpiteitä sähkömagneettisten kenttien aiheuttamien riskien pienentämiseksi etenkin asuinalueiden, lastentarhojen ja koulujen läheisyydessä.
– Tässä Lähdevainiontiellä tämä suositus ei toteudu mitenkään, koska tuossa seisoo päiväkoti kahdensadan metrin päässä. Ei tuollainen tukiasema ainakaan kenenkään terveyttä edistä. Pitää muistaa, että lapset ovat aikuisia herkempiä säteilylle, Sarkki huomauttaa.
Sarkki toivoo, että kunnan päättäjät ja virkamiehet ajattelisivat asiaa inhimilliseltä kannalta.
– Olen pettynyt siihen, että Ylöjärveä on markkinoitu lapsiystävällisenä kaupunkina, mutta totuus näyttää olevan toinen. Tähän pylvään rakennussuunnitelmaan on pakko saada muutos, ihan pakko!

Matkapuhelintukiasemia seisoo Ylöjärvellä jo muutama.
Matkapuhelintukiasemia seisoo Ylöjärvellä jo muutama.

Lähinaapurit pääsevät ääneen

Lähdevainiontien varteen suunnitteilla olevan matkaviestinpylvään rakentamisesta vastaava Erkki Lehtimäki TeliaSoneralta on vielä tässä vaiheessa melko vaitonainen koko asiasta.
Hänen mukaansa pylvään rakentaminen suunnitellulle paikalle ei ole vielä varmaa.
– Suunnitelmasta on keskusteltu viime ja tällä viikolla. Asia on nyt rakennuslupavaiheessa, Lehtimäki toteaa.
Hän lupaa, että alueen asukkaita kuullaan ennen lopullista rakennuspäätöstä.
– Järjestämme asiasta vielä naapurikuulemisen tavalliseen tapaan.
Myös Ylöjärven rakennusvalvonnan vastuualueen esimies, rakennustarkastaja Petri Mäki lupaa, että lähinaapureita kuullaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.
Hänen mukaansa luvan hakijalta eli TeliaSoneralta on pyydetty hakemukseen täydennyksiä. Niiden saamisen jälkeen katsotaan, onko rakennuslupaan oikeudelliset perusteet.
– Jos perusteet löytyvät, lupa myönnetään. Asiassa voidaan käyttää vain lakiin perustuvaa päätäntävaltaa. Lupaa ei voida myöntää tai evätä sen mukaan, että rakennuspaikka tuntuu tai ei tunnu hyvältä, Mäki selvittää.

”Varovaisuutta kaivataan lisää”

Ylöjärveläinen filosofian tohtori Mikko Ahonen on perehtynyt tarkasti matkapuhelintukiasemien terveysvaikutuksiin.
Ahonen toimii tutkijana Tampereen yliopistossa ja on osakas Suomen Säteilykontrolli -yrityksessä.
Ahosta hämmästyttää se, ettei matkaviestinpylväiden rakentamisen yhteydessä tehdä ympäristövaikutusten arviointia.
– On olemassa tutkimustietoa siitä, että tällainen tukiasema vaikuttaa muun muassa puiden kasvuun, linnustoon, sekä hyönteisiin ja niiden hedelmällisyyteen.
Toinen asia, joka Ahosta ihmetyttää on se, että Suomessa sijaitsevista tukiasemista ei ole olemassa minkäänlaista julkista karttaa. Tieto pylväiden sijainnista on oikeastaan vain operaattoreilla.
– Kummallisesti virkamieskunta ja suurin osa poliittisista päättäjistä on hiljaa tästä asiasta, Ahonen toteaa.
Hänen mukaansa matkapuhelintukiasemien säteilyarvoja mitataan Suomessa kuuden minuutin lämpövaikutusten osalta, kun taas ihmiset altistuvat säteilylle kuukausia ja vuosia.
Ahonen kertoo, että monessa muussa maassa on säteilylle tiukemmat raja-arvot kuin Suomessa.
Vuonna 2010 Ahonen, aivokirurgi Vini Khurana sekä syöpälääkäri Lennart Hardell kävivät läpi kaikki matkapuhelintukiasemista tehdyt epidemiologiset tutkimukset.
– 80 prosenttia tutkimuksista osoitti, että tukiaseman läheisyydessä asuminen lisää terveysriskejä, Ahonen selvittää.
Turussa nähtiin viime lokakuussa Suomen oloissa merkittävä ennakkotapaus, kun kerrostalon katolta poistettiin matkapuhelintukiasema sen jälkeen, kun tukiasema aiheutti saman talon ylimmässä kerroksessa asuvan rouvan sydämentahdistimen hajoamisen useaan kertaan. Ahonen oli yksi prosessin todistajista.
– Talossa oli huopakatto, ja pulssimainen mikroaaltosäteily – radiotaajuinen säteily – pääsi lähes vaimentumatta läpi huoneistoon. Tämäkin kertoo siitä, että tukiasemien sijoittamisessa pitäisi noudattaa erityistä varovaisuutta.

Kommentointi on suljettu.