Kovalla rytinällä Ylöjärven kaupungin vallan ytimeen vuosi sitten hypänneet perussuomalaiset tietävät nyt, että vastuu painaa.
Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen sekä kaupunkikehitysjaoston jäsen Sami Savio sanoo, että vastuunkantopaikat ovat syventäneet tietoisuutta kunnallisen päätöksenteon todellisista kasvoista.
– Rivivaltuutettuna ei todellakaan tiedä, mitkä kaikki seikat vaikuttavat valmisteluun ja asioiden ratkaisuehdotuksiin, hän myöntää.
Sami Saviolla on paljon sanottavaa.
Hän on päättänyt, että pesti Ylöjärven Perussuomalaiset ry:n veturina päättyy tämän vuoden lopussa.
– Olen johtanut kunnallisjärjestöä seitsemän vuotta. Mietin paikkani jättämistä jo vuosi sitten, kun takanani oli suuri rutistus kunnallisvaalien eteen. Saavutimme jytkytuloksen eli saimme yhden valtuustopaikan sijasta yhdeksän ehdokasta lävitse, Savio kertoo.
– Nyt olen tehnyt ratkaisuni turvallisella mielellä, sillä puolueessamme on monta hyvää kandidaattia joukkomme luotsaajaksi, hän lisää.
Eduskuntatyö kiinnostaa
Kansanedustajuus kiinnostaa suuresti Sami Saviota, vaikka mies ei olekaan lopullista päätöstään lähtemisestään mukaan vuoden 2015 eduskuntavaaleihin tehnytkään.
Savio on sikäli erilainen poliitikko, että hän aloitti uransa osallistumalla eduskuntavaaleihin vuonna 2007.
– Silloin sain kipinän paikallispolitiikkaan, joten lähdin myös kuntavaaleihin.
Ylöjärveläisperussuomalainen on päättänyt, että jos hän on mukana lähestyvissä eduskuntavaaleissa, hän satsaa mittelöön toden teolla.
– En ole puolueeni listalla täyte-ehdokkaana, Savio linjaa.
Siivikkalalaisvastuunkantaja tietää, että politiikka on entistä ammattimaisempaa.
– Kisa kansanedustajan postista tulee olemaan kova, hän odottaa.
Tieto lisää tuskaa
Kaupunginhallituksen jäsenyys on avannut Sami Savion silmät näkemään kunnallisen päätöksenteon todelliset kasvot.
Virkamiehet eivät käpälöi päätöksiä, ja valmistelijat toimivat vilpittömästi. Kaupungin työntekijät ovat sitoutuneita ja etsivät parasta mahdollista ratkaisua.
Savio myöntää, että rivikaupunginvaltuutettuna ei saa todellista kokonaiskuvaa asioista, jotka tarjoillaan esityslistalla.
– Hallitustyöskentely sitoo ja vaatii paljon aikaa paneutumiseen, hän sanoo.
Savio tarkentaa, että kokouksia on runsaasti. Lisäksi on seminaareja ja muita tilaisuuksia, jotka liittyvät postin hoitamiseen.
– Esille nousevia asioita on hyvin paljon, ja ne ovat yleensä kokoluokaltaan isoja.
– Kaupunginhallituksen jäsen saa tietoa vuolaasti.
Perussuomalainen korostaa, että vuosi hallituksessa on lisännyt ymmärryksen ja tietämyksen määrää.
Savio tietää, että muiden muassa perussuomalaisten uusilla kaupunginvaltuutetuilla on ollut kovat odotukset tehtäväänsä kohtaan.
– Jokaiselle on selvinnyt, ettei asioita muuteta yhdessä lyhyessä tuokiossa. Päätöksentekokulttuuri rakentuu muun muassa järjestelmälle, jossa hississä ovat valmistelu sekä käsittelyt lautakunnissa ja hallituksessa ennen valtuustoa.
Kotirannalle tukea
Kokoomuksen Mika Kotiranta nosti toissa viikolla Ylöjärven Uutisten haastattelussa esille kaupunkikehitysjaoston uudistamistarpeet niin kokoonpanoa kuin käsiteltäviä asioita koskien.
Kotiranta istuttaisi valtuustoryhmien puheenjohtajat kaupunkikehitysjaostoon. Hän karsisi kaiken päätösvallan jaostolta.
Ensimmäisessä kaupunkikehitysjaostossa istuva Sami Savio kokee, ettei kaupunginhallituksen alaisena toimiva elin ole lunastanut sille asetettuja odotuksia.
– En ole tyytyväisen jaoston toimintaan, hän kiteyttää.
– Tulevaisuutta hahmottavat suuret kysymykset ovat jääneet luvattoman vähälle, hän perustelee.
Savion mielestä kaupunginhallitus voisi käydä lähetekeskusteluja ja siirtää aihioita kaupunkikehitysjaoston pureskeltaviksi.
– Jaoston toimintakausi on kaksi vuotta. Kokoonpanoa voisi pohtia siten, että uudet ihmiset ovat remmissä vuoden 2015 alusta lähtien, hän ehdottaa.
– Samalla voisi korjata mahdolliset muutkin valuvirheet.
Savion mielestä Ylöjärven tulevaisuuden ratkojien on pidettävä suuntain niinkin etäällä kuin vuodessa 2040.
Yksi asiakirja tervetullut
MAPSTO-asiakirja on auennut Sami Saviolle, joka suitsuttaa työstä kiitosta vs. hallintojohtajalle Riku Sirenille.
– Me tarvitsemme poikkihallinnollista asiakirjaa yleistilanteen hallitsemiseksi, hän perustelee.
Savio teroittaa, ettei kaupunkikehityssuunnitelma ole vielä valmis, vaan sitä työstetään hyvää kyytiä.
– Olemassa on jo hyvä pohja.
Asukaslautakuntaan vauhtia
Asukaslautakuntakin ottaa ensimmäisen kautensa askeleita.
Sami Savion mielestä uutukainen lautakunta ei ole räväyttänyt kunnolla.
– Valitettavasti toiminta näyttää vähäiseltä, hän lisää.
Perussuomalaisen mielestä lautakunnan pitäisi järjestää nykyistä enemmän kaupunkilaiskohtaamisia.
Savio ehdottaa, että asukaslautakunta tarttuisi kaupunginvaltuutettu Mauri Heiskan (ps.) ehdotukseen, jonka mukaan Viljakkalassa järjestettäisiin pikapuoliin keskustelutilaisuus terveysaseman tiimoilta.
– Viljakkalan palveluiden kohtalo kiinnostaa. Ratkaisujen kannalta olisi arvokasta, että paikalliset ihmiset saisivat kertoa mielipiteensä niin luottamushenkilöille kuin viranhaltijoillekin.
Avoimuus hakusessa
Kaikki puolueet liputtivat avoimuuden puolesta vuosi sitten käydyissä kunnallisvaaleissa.
Sami Savio harmittelee, että päätöksentekokulttuurissa on salailun makua.
– Muissa puolueissa on ollut henkeä, jonka mukaan kaikkia asioita ei kerrottaisi edes oman ryhmän kaikille valtuutetuille.
– Olen pitänyt linjanani, että välitän kaiken mahdollisen tiedon perussuomalaisten valtuustoryhmälle.
Sami Savio peräänkuuluttaa myös päätöksenteossa käytettävien tietojen tarkistamista.
– Viime aikoina kovasti puhuttaneessa Viljakkalan terveysaseman kohtalossa on paljastunut kriteereitä, jotka eivät pidä paikkaansa, hän harmittelee.
– Ensi vuoden alusta lähtien jokainen kansalainen voi valita vapaasti terveysaseman, jonka palveluita käyttää. Terveysasemastatuksen poistaminen Elokaaresta tarkoittaisi sitä, että alueen aikuisväestön pitäisi käydä lääkärissä ja hammaslääkärissä jossain muualla.
– Jos esimerkiksi viljakkalalaisten kysyntä kohdistuisi Hämeenkyrön palveluihin, olisi Ylöjärven korvattava aiheutuneet kulut Hämeenkyrölle. Vaikka statuksen muutoksella ei olisi vaikutusta koululaisten hammashoitoon ja Elokaaren asukkaiden palveluihin, asia on hyvin kipeä viljakkalalaisille. Myös väitetyt säästöt ovat epävarmoja, Savio ruotii.
Yhtä aluetta ei saa rokottaa
– Taloustilanne on vetänyt meidät päättäjät hyvin vakaviksi, Sami Savio sanoo.
Hän korostaa, että säästöt eivät saa kohdistua kaupungin yhteen osaan.
– Nyt todella näyttää siltä, että leikkuri iskee suuresti yhteen liitoskuntaan. Näin ei todellakaan voi olla, Savio rauhoittelee.
Hän pitää tärkeänä, että kaupunki edistää kaikilla toimillaan paikkakunnan eri osien yhdenvertaisuutta.
– Jos ikävät päätökset kohdistuvat vain haja-asutusalueisiin, Ylöjärvestä ei tule milloinkaan eheää suurkuntaa, perussuomalainen muistuttaa.
Sami Savio huomauttaa, että vaikeinakin aikoina on säilytettävä päätöksentekokyky ja taito elää varojen mukaan.
– Minulle on tärkeää, että voin päätöksien suhteen nukkua yöni rauhassa. Omatunto on hyvä työkalu. Katson joka ilta itseäni peilistä ja totean, että olen tehnyt kaikki asiat niillä taidoilla ja tiedoilla, jotka minulla ovat.