Valokuvaaja Sami Reivinen sai kansainvälisen arvonimen työstään

Asuntilalainen ammattivalokuvaaja Sami Reivinen on saanut FEP:n (Federation of European Photograpghers) myöntämän QEP-arvonimen, joka on osoitus korkeasta ammattitaidosta. Reivinen haki arvonimeä  12 valokuvan sarjallaan fine art -kategoriassa.
Reivinen pitää saavuttamaansa QEP-arvonimeä merkittävänä asiana etenkin yritystoimintansa vuoksi. – Arvonimet tuovat lisäarvoa tekemälleni työlle, sillä asiakkaan on helpompi valita sellainen kuvaaja, jonka tekemä työ tunnustetaan laajalti.

Valokuvaamo Klikin yrittäjä Sami Reivinen innostui tänä keväänä usean muun suomalaisen ammattivalokuvaajan tapaan hakemaan QEP-arvonimeä (Qualified European Photographer).

Arvonimen hakemisen tarkoituksena on antaa ammattivalokuvaajalle mahdollisuus peilata omaa osaamistaan yleiseen eurooppalaiseen tasoon.

Lopulta kävi niin, että kansainvälisistä huippuvalokuvaajista koostuva raati myönsi arvonimen kaikkiaan viidelle suomalaiskuvaajalle – yhden niistä Reiviselle.

Ei hassummin mieheltä, joka kasasi lopullisen valokuvasarjansa viikossa ja vielä viime tinkaan.

– Sarja, jolla arvonimeä haetaan, tulee olla mietitty todella tarkkaan jokaista kuvaa ja yksityiskohtaa myöten. Yhden kuvan pitää kertoa koko tarina, mutta jokaisella kuvalla on kuitenkin lopulta oma roolinsa kokonaisuudessa, Reivinen selittää.

Liikettä ja muotoa

Reivisen mukaan fine art -kategoriassa arvonimeä haetaan usein muoto-, luonto- ja hääkuvilla. – Halusin viedä taiteellisen näkökulman vielä hieman pidemmälle tällainen kuvasarjasta sitten tuli. (Mustavalkokuvat: Sami Reivinen)

Millainen sitten tuli sarjasta, jolla Reivinen lunasti itselleen arvonimen?

– Kuvat ovat mustavalkoisuudessaan yksinkertaisia mutta moniulotteisia. Ne  ovat myös täynnä liikettä, Reivinen kuvailee.

12 valokuvan sarjaansa varten Reivinen kuvasi studiossaan lapsia, jotka esiintyvät kuvissa osin harrastustensa parissa.

Kuvissa pelataan esimerkiksi koripalloa ja jalkapalloa, voimistellaan ja tanssitaan balettia.

Reiviselle kuvissa oli tärkeämpää kuitenkin liike ja muoto, ei itse harrastus.

– Halusin kuviin myös leikkiä. Meillä oli kuvattavien kanssa todella hauskaa kuvauspäivinä, sillä he saivat itse hakea ja kokeilla erilaisia liikkeitä.

Kuvissa esiintyy lapsia niin yksin kuin sisaruksensa kanssa. Mukana on myös ylöjärveläisiä.

– Minusta se tuo lisäarvoa kuvalle, että siinä on aito tarina taustalla. Yhdessä kuvassa on esimerkiksi tyttö, joka katsoo donkkaavaa isoveljeään.

Elämää ja aitoutta

Reivinen on pyörittänyt valokuvaamo Klikkiä nyt 11 vuoden ajan.

Työvuosiensa aikana miehen valokuvaustyyli on hakenut suuntaansa ja nykyisin hän ottaakin valokuvia nimenomaan taiteellisesta näkökulmaa silmälläpitäen.

– Kymmenen vuotta sen ymmärtämiseen meni, mutta jotenkin kyllästyin peruspotrettien ottamiseen. Kun kuvat on tehty taiteellisesta näkövinkkelistä, on niissä mielestäni enemmän sisältöä.

Tällä Reivinen tarkoittaa, että kuvan tehtävänä on saada katsojansa miettimään, mikä sen tarkoitus on ja mitä se viestittää.

– Esimerkiksi raskausmasukuvissa haluan tuoda esiin kaunista vatsan seutua. Pidän yksinkertaisista kuvista, joissa on muotoa, aitoutta ja elämää, hän kertoo.

Raskausmasu- ja perhekuvista onkin muodostunut Reivisen tavaramerkki. Hän kuvaa paljon myös hääpotretteja.

Aiemmin Reivinen teki koko päivän kestäviä hääkuvauksia, mutta oman lapsen synnyttyä kotona vietetyt viikonloput veivät voiton hääkeikoilta.

Kamerasta Reivinen ei silti luovu, vaikka hän vaihtaisikin vapaalle.

– Nautin onneksi edelleen myös vapaa-ajalla kuvaamisesta.