Ison paletin vihertyötä

20.05.2018 15:15

Kaupungin vihertyö on viihtyvyyden luomista, kuten kotienkin, mutta mittakaava ja luonne ovat toiset. Kaupunki nojaa suuriin linjoihin.
Kaupungin vihertyö
Vihertyön johtaja luotsaa muiden muassa Jukka Ojalaa (vas.), Juha Wahlbergia, Ilona Taimea ja Outi Laitista vihertyössä.

Kevään korvalla viherpeukalot valpastuvat. Koska pääsee puutarhahommiin?

Sama on meininki kaupungin vihertyöosastolla. Talvella puistotyö on uinunut; vain metsurit ovat hoitaneet metsää, asentaja huoltanut koneita ja vihertyöluotsi valmistellut kesäkautta. Kevään tullen heräillään taas.

– Seuraan sääennusteita ja työmatkalla katson, että oho, ovatpas lumet sulaneet. Kausityöntekijät ovat valmiita tulemaan lyhyelläkin varoitusajalla. Koko ajan olemme varpaillamme, vihertyön johtaja Jutta Kauttoon kuvaa.

Kaupungin vihertyö
Kaupungin viherväki vastaa myös liikenneympyröiden siisteydestä ja istutuksista.

Laajaa työtä

Toki kaupungin puutarhatyö ei ole ihan samaa kuin kotiviherpeukkujen puuha.

Kaupunkimiljöö on toista kuin kotipiha. Kotona voidaan näpertää, mutta kaupungilla paino on laajoilla puisto-, tori- ja tienvarsialueilla. Eivätkä toki vaikkapa kotipihojen hyötykasvit kuulu kaupungin kuvioon.

– Kaupungilla on niin laajat piirit, että on toimittava kokonaisvaltaisesti. Ei jää aikaa pieniin kukkapenkkeihin, vaikka ne olisivatkin ihania.

Viherväen kevät alkaa liikenneväylien, leikkipuistojen, puistojen ja torimiljöön siivouksella, joka jatkuu läpi sesongin. Kevätsiivouksen jälkeen harjataan väylien viherkaistat hiekoitushiekasta.

Kevään tullen paikataan myös nurmikot, joita etenkin aurat ovat talvella vaurioittaneet. Lisäksi puretaan kasvisuojat, lannoitetaan ja kastellaan kasveja, kerätään harvennusten jäljiltä risut pois. Viedään puistonpenkit ja leikkipuistojen keinut sijoilleen.

Kun nurmet alkavat rehottaa, on aika tarttua ruohonleikkureihin, joiden puikoissa työ jatkuu pitkälle syksyyn.

Hallakauden jälkeen voidaan istuttaa kesäkukkia kukka-altaisiin.

– Taimet on tilattu jo tammikuussa. Pienimuotoisesti viljelemme itsekin ikkunan ääressä kaupungin tiloissa, mutta kasvihuonetta meillä ei ole.

Kesään kuuluu myös kukka-altaiden siistintää, liikenneympyröiden ja pensasalueiden kitkentää sekä kukkien kastelua.

Sopivissa raoissa voidaan vaikkapa perustaa nurmialueita tai peruskorjata leikkikenttiä.

– Ei ole yksinkertaista tehdä tällaista ylimääräistä, kun jo perushoito vaatii koko porukan. On sumplittava.

Syksyllä pillit pannaan pussiin viimeistelyin: suojataan kasvit, puhalletaan lehdet, lannoitetaan, poistetaan kukka-altaat, keinut ja puistonpenkit, kerätään taas risuja.

Kauttoon opastaa ruohonjuurityössä, mutta muuten hän ei juuri saa näppejään multaan.

– Tykkäisin tehdä enemmän kentällä, mutta aika ei riitä.

Kaupungin vihertyö
Kaupungin kukkaistutukset ovat kesäinen ilo asukkaiden silmille. (Kuva: Jutta Kauttoon)

Suunniteltua ja tilannekohtaista

Ruohonjuurityö pyörii vallan kausityöntekijöin. Huhtikuusta lokakuuhun kestävä sesonki vaatii siis aina rekrytoinnin, vaikkakin remmissä on vuosittain tulevia työntekijöitäkin.

– Ja heidän kohdallaan minulla on aina pelko, että he saavat jostain vakipaikan.

Erikseen rekrytoidaan vielä koululaiskesätyöläisiä.

Kausiväki jaetaan kuuteen muutaman hengen porukkaan, joissa kussakin on yksi alan ihminen vastuuhenkilönä.

Työ etenee toisaalta ennakoinnin, toisaalta äkillisten tarpeiden mukaan.

– Koko ajan pohjalla pyörii ennalta suunniteltu paletti, mutta on muuttuvia tekijöitä, kuten ilkivalta ja sääolot. Vaikkapa leikkikentät menevät yli muiden. Jos siellä on ollut ilkivaltaa, pyrimme menemään heti korjaamaan. Tai äkkiä voidaan joutua suojaamaan kukkia hallalta.

Sää voikin hidastaa työtä tai jopa estää sitä, esimerkiksi isoilla koneilla menoa mutavelliksi äityneille paikoille, vaikka yleisesti vihertyötä, jopa ruohonleikkuuta, tehdään säällä kuin säällä. Ja lopulta maan jäätyminen ja ensilumi lopettavat kauden.

Kaupungin vihertyö
Vihertyön johtaja Jutta Kauttoon tykkää pitää kotipihansakin kauniina. Ajanpuutteen vuoksi hän kuitenkin oikaisee: pitää pihan simppelinä ja ajattaa ruohon robotilla. (Kuva: Jutta Kauttoon)

Kotonakin vihertää

Vihertyöluotsin puutarhapuuhat eivät rajoitu töihin. Hän tykkää niistä kotosallakin.

Tosin nyt hänellä on simppeli piha, kun hevosharrastus vie aikaa. Aiempi piha oli työläs istutuksineen, perennapenkkeineen ja kukkineen. Piha vaati päivittäistä hoitoa. Nykypiha selkeine aloineen ja vähäisine istutuksineen kysyy vain viikoittaista askaretta.

– Ruohonleikkuunkin olen ulkoistanut robotille.

Puutarhakuvioihin vetää käsillä tekemisen, ulkona työskentelyn ja kauniin lopputuloksen ilo.

– Kyllähän laitettu piha on omakotitalossa valttikortti ja kaupunkitilassa siisteys.

Kommentointi on suljettu.