Viime viikolla ylöjärveläiset saivat vieraan Etelä-Euroopasta asti, kun seurakuntamme nimikkolähetti Parastoo Poortaheri saapui aurinkoiselta Kyprokselta pohjolaan talven keskelle. Teini-ikäisenä Iranista Kyprokselle päätynyt Parastoo Poortaheri työskentelee paikallisella SAT7/Pars-kanavalla, joka lähettää Lähi-itään kristillisiä tv-ohjelmia farsin kielellä.
Kyproslaisella tv-kanavalla SAT7/Parsilla työskentelevää Parastoo Poortaheria ei Suomessa tunnisteta kovinkaan helposti tv:stä tutuksi kasvoksi, mutta hänen synnyinmaassaan Iranissa asiat ovat toisin: Poortaherin vastuulla olevia farsin eli persian kielellä esitettäviä, lapsille ja nuorille suunnattuja tv-lähetyksiä katsoo viikoittain miljoonayleisö.
– Kanavallamme on ehkä Suomen väestön kokoinen yleisö. Lähetyksiämme voi katsella satelliitin kautta missä vain, mutta valtaosa yleisöstämme asuu Iranissa, Afganistanissa ja Tadžikistanissa. Yhteisiä tekijöitä ohjelmissamme ovat kristinusko sekä farsin kieli, Poortaheri esittelee Ylöjärven-vierailunsa yhteydessä.
27-vuotias Poortaheri kertoo päätyneensä tv-töiden pariin jo kymmenisen vuotta sitten, kun paikallisessa kirkossa vieraillut tv-tuottaja valitsi hänet näyttelemään kristillisen SAT7/Pars-satelliittikanavan nuortenohjelmaan. Poortaheri jäi sille tielle, ja tätä nykyä hänen vastuullaan on kanavan lasten- ja nuortenohjelmat.
– Kanavamme tarjoaa ohjelmaa laidasta laitaan kaiken ikäisille. Ohjelmistossa on esimerkiksi vertaistukea tarjoava ohjelma päihderiippuvaisille sekä niille, jotka ovat kristinuskonsa takia joutuneet vainotuiksi omassa kotimaassaan, Poortaheri kertaa SAT7/Parsin ohjelmatarjontaa.
Iranilaiset pitävät esilläolosta
Tv-kasvo Poortaherin mukaan hänen synnyinmaassaan Iranissa kansalaiset ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä ja pitävät esilläolosta. Perisuomalaiselle tv-ohjelmaan soittaminen tai oman kuvan saaminen tv-ruutuun tuntuu vieraalta – tällaisista asioista avoimet iranilaiset taas innostuvat.
– He rakastavat sitä, että kuulevat oman äänensä tai näkevät kuvansa ohjelmissamme. Sen vuoksi he soittavat meille ja lähettävät kirjeitä ja kuviaan internetin kautta, Poortaheri sanoo.
– He pitävät siitä, että heidän nimensä sanotaan tv:ssä ääneen. Usein saamme katsojilta pyyntöjä: ”Sanoisitteko nimeni ohjelmassanne?” Ja sitten kun lausumme nimen kerran, haluavat he, että lausumme sen uudestaan ja uudestaan, Poortaheri toteaa hymyillen.
Tämän lisäksi katsojat pitävät keskustelusta ohjelman juontajan kanssa ja soittavat saadakseen puhua aiheesta, jota ohjelmassa on käsitelty.
– Katsojat voivat esimerkiksi soittaa ja rukoilla jonkun puolesta, jos aiheenamme on ollut rukoilu. Käsittelemämme aiheet aiheuttavat yleensä melkoisen viestien tulvan, Poortaheri selventää iranilaisten innokkuutta.
Vääräuskoisia ei katsota hyvällä
Parastoo Poortaherin mukaan SAT7/Pars-kanavan suuria katsojalukuja selittää kristinuskon voimakas kasvu Lähi-idässä. Islaminuskoisessa Iranissa syntynyt Poortaheri löysi kristinuskon 14-vuotiaana muutettuaan Kyprokselle, jossa hänen äitinsä laittoi tytön pyhäkouluun ja Raamattu-piiriin.
Kristinuskoon tulon jälkeen Poortaheri ei ole vieraillut synnyinmaassaan, sillä Iranissa uskonvaihtajia ei katsota hyvällä.
– Ohjelmiemme katsojat pitävät matalaa profiilia, sillä uskonnon vaihtaminen Iranissa ei ole sallittua. Kristityksi syntyminen on hyväksyttyä, mutta uskoon tuleminen myöhemmin saattaa aiheuttaa ongelmia.
Poortaheri on ajatellut matkustavansa Iraniin vielä jonakin päivänä, vaikkei tiedä, miten hänet siellä otettaisiin vastaan.
– Rehellisesti sanottuna en tiedä, mitä minulle tapahtuisi, jos palaisin takaisin. Iranista ei voi koskaan tietää, sillä ihmiset joutuvat siellä pidätetyiksi vääräuskoisuuden takia. Voi olla, että kaikki menisi hyvin ja mitään ei tapahtuisi. Pahimmassa tapauksessa minut saatettaisiin viedä johonkin, eikä kukaan saisi tietää, minne, hän toteaa mietteliäänä.