Veittijärven koulun Tepparin toimipisteen viidesluokkalaisten Netta Mäkitalon ja Silja Mittilän silmät loistavat. He ovat juuri saaneet nähdä puoli tuntia kestäneen sähköshown, jonka Tiedekeskus Heureka ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus toivat koululaisten luokse. – Esitys oli tosi uskomaton, Netta Mäkitalo kiteyttää kaikkien oppilaiden tunnelmat.
Yllättävän moni asia Sähköä ilmassa -tiedeshowssa yllätti oppilaat.
– Meille sähkö on sitä, että lamput ja lämpö saadaan päälle ja pois. Nyt näimme, miten sähkö oikeasti toimii, Silja Mittilä kertoo.
– Eniten meitä ihmetytti loisteputken anatomia sekä se, miten sähkö voi mennä ihmisen läpi, tytöt kiteyttivät esityksen annin.
Harva tietää sähköstä paljon
Tiedekeskus Heurekan ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen kahdeksassa Suomen alakoulussa vierailevan energisen ja sähäkän tiedeshown tarkoituksena on rohkaista koululaisia tutustumaan tarkemmin sähköön ja näyttää, mitä sähkön turvallinen ja älykäs käyttö tarkoittaa.
Alunperin shown piti vierailla Metsäkylän koululla, joka voitti esityksen arvonnassa. Kun Pop-up Heureka -esityslava ei mahtunut Metsäkylän koulun ovista sisään, lahjoitti Metsäkylän koulun opettaja Jyrki Uusi-Viitala esityksen Veittijärven koululle.
Veittijärven koulun liikuntasaliin Pop-up Heureka -esityslava mahtui hyvin. Heurekan osaajien itsensä kehittämä lava sisältää kaiken, mitä tiedeshowssa tarvitaan: äänentoiston, valaistuksen, ison näytön sekä koemateriaaleja vähintään puolen tunnin esityksen ajaksi.
Aiemmin Pop-up Heureka -lavalla on nähty esitys ilmanpaineesta. Nyt esittelyvuorossa on siis sähkö. Seuraavaksi vuorossa voi olla vaikkapa kaasu.
– Koulun kannalta sähkö on loistava aihe, Veittijärvellä shown esittänyt Heurekan pääinnoittaja Harri ”Heko” Montonen toteaa.
Samaa mieltä on Heurekan näyttelytuottaja Sami Pihkala.
– Sähkö on mukana meidän kaikkien arjessa joka päivä, mutta harva tietää siitä paljoakaan. Vasta sähkön puuttuminen saa ymmärtämään sen tärkeyden.
Myös esittäjä nauttii
Heurekassa tiedekeskuksen perustamisvuodesta asti työskennelleen Harri ”Heko” Montosen mukaan Heurekan tavoitteena ei ole varsinaisesti opettaa, vaikka oppimista esitysten ansiosta tapahtuukin.
– Ällistyttäminen on Heurekan tiedeteatterin tavoite. Me yritämme jättää muistijäljen tunteen kautta ja meillä on viitteitä siitä, että tämä myös onnistuu, Montonen sanoo.
Hänen mukaansa tiedeshow on otettu mahtavasti vastaan joka ikisessä koulussa.
– Tämä on esiintyjällekin hillittömän hauskaa. Palaute kiteytyy monesti sanoihin öö, mitä, wau! Tällainen palaute kertoo, että meidän juttumme menee perille.
Hän sanoo nauttivansa ihan jokaisesta esityksestä, vaikka Veittijärvenkin koulussa hän uurasti neljä samanlaista esitystä peräjälkeen.
– Palkasta viis, jos saa tällaisia bonuksia joka päivä. Ikinä ei tiedä, mitä katsojien suusta kuuluu. Aina saa kokea iloisia yllätyksiä, Montonen sanoo selvästi innoissaan.
Vaikka tällä kertaa Heurekan esityskiertueen aiheena oli sähkö, on koulukiertueella muitakin tavoitteita.
– Kiertue on oiva tapa viedä Heurekaa ja tiedettä niille kouluille, jotka eivät välttämättä pääse käymään tiedekeskuksessa, Heurekan näyttelytuottaja Sami Pihkala toteaa.
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus puolestaan toivoo, että tiedeshow innostaa koululaiset osallistumaan alaluokkien oppilaille suunnattuun STEK-sähkökisaan.
– Haluamme että lapset ja nuoret oppivat jo nuorena sähkön käytön perusteet mutta ymmärtäisivät myös sähkön tulevaisuuden mahdollisuuksia, Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo.