Viime sunnuntaina seurakuntakeskuksella järjestettiin ylöjärveläisille Iso Ilojuhla, joka oli kunnianosoitus seurakunnan lähtyskirppikselle, joka porskuttaa jo kolmatta vuosikymmentä eteenpäin vapaaehtoisvoimin. Kuoroesityksien ja näytelmän lisäksi juhlassa kuultiin puheenvuoroja lähetystyön merkityksestä ja muisteltiin lähetyskirppiksen historiaa.
Iso Ilojuhla alkoi sunnuntaina ensin kirkollisin menoin messulla, jossa puhujana oli muun muassa rovasti ja entinen kirkkoherra Risto Takkinen. Hän kertoi saarnassaan hauskan tarinan Ylöjärven lähetyskirppiksen alkuajoista ja pohjusti sillä tulevan juhlan.
– Seurakuntamme lähetyksen kirpparilta on oman paikallisen myynnin lisäksi vuosikymmenten ajan lähetetty vaate- ja tavara-avustuksia autolasteittain moniin Itä-Euroopan maihin. Kerrotaan tarinaa, kuinka kerran oli tällainen kuorma lähdössä avustukseksi sikäläisten seurakuntien diakoniajakeluun. Mukaan oli lähdössä myös kymmeniä hyväkuntoisia kenkäpareja, joukossa 42 numeron miesten kengät.
– Kun tavarat oli saatu matkaan, löytyi toinen niistä kengistä pakkaushuoneen nurkasta, jonne se oli vahingossa unohtunut. Kyllä tavaran lähettäjiä nolotti, sillä antoihan se tavaran vastanottajille siellä perillä kuvan, että Suomesta syydetään kaikenlaista käyttökelvotonta tavaraa naapurimaan köyhille niin kuin nyt parittomia kenkiäkin. Ei antanut kovinkaan miellyttävää kuvaa lahjoittajasta. Toisaalta se talkoolaisia vähän naurattikin, sillä mitä moninaisimpiin tilanteisiin niissä hommissa oli saanut tottua, Risto Takkinen kertasi kirkossa seurakuntaväelle.
Lähetyskirppis saa alkunsa
Juhla keräsi koko sunnuntain aikana kirkkoon ja seurakuntatalolle arviolta 250 ylöjärveläistä. Keittolounaan ja esitysten lomassa muisteltiin lähetyskirpparin syntyä ja sen vanhoja vapaaehtoistyöntekijöitä, joiden panos on kantanut näihin päiviin asti. Lähetyskirppiksen alkutaipaleilta asti mukana ollut kirppismummo Anja Mäkinen muisti tarkkaan, miten kirppistoiminta saatiin seurakuntatalolle.
– Kolmekymmentä vuotta sitten Ylöjärvellä vietettiin lähetysmarkkinoita, jonka ohessa pidettiin kirpputoria. Markkinoiden jälkeen huomattiin, että kirppistavaraa oli jäänyt jäljelle valtavasti ja niille oli alettava miettiä sijoituspaikkaa. Seurakuntalaisten mieleen pälkähti tuolloin, josko jostakin saataisiin pieni kamari, jossa kirpputorin pitoa voitaisiin jatkaa.
– Saimme vanhalta seurikselta pienen tilan, johon suntio nikkaroi meille hyllyt. Kymmenkunta vuotta pidimme kirppistä vanhan seuriksen väestönsuojassa, josta sitten siirryimme lopulta tänne nykyiseen paikkaan, Mäkinen kertasi.
Autettavia löytyy läheltäkin
Idea Isosta Ilojuhlasta virisi lähetyskirppisläisten mielissä jo viime keväänä. Tuolloin Anja Mäkinen oli mietiskellyt ääneen, että heidän kirppiksensäkin täyttää seuraavana syksynä pyöreitä vuosia. Suunnitelmat pienimuotoisista kahvitteluista paisuivat, kun kirppiksen aktiivijoukkoon kuuluva Marja-Riitta Vaitti keksi, että pidettäisiin nyt kerralla kunnon pirskeet koko lähetystyön kunniaksi.
Kuten Risto Takkinen ja kirkkoherra Kimmo Reinikainen puheissaan totesivat, ovat Ylöjärveltä käsin tehtävä lähetystyö ja kirppari parantaneet monen elämänlaatua niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Kaukomaille vietävän lähetystyön lisäksi esimerkiksi Euroopastakin löytyy autettavia, joille Ylöjärven seurakunnan lähetyskirppis on osoittanut välittämistään esimerkiksi vaatelähetyksillä.
– Kirppis välittää tavaraa erään vuorentaustalaispariskunnan kautta kristilliselle avustusjärjestölle Asarialle. Järjestön kautta lahjoittamaamme tavaraa päätyy esimerkiksi Viroon avustuskeskuksiin, Latviaan juutalaissairaalaan ja päihdehuoltoon sekä Ukrainaan pakolaisille, Marja-Riitta Vaitti selvensi.