Risteys joutui tienristeykseen

Kaupunkilaisten ja eritoten vähäosaisten kohtaamispaikka Risteys-kahvila tähyää uutta rahoitusratkaisua ja toimintamuotoa vanhojen rahakuvioiden tultua tappiin.
Risteys-kahvilan Terhi ja Jyri Siidoroff toivovat kohtaamispaikalle jatkoa edes jossain muodossa. Risteystä kollegoineen ohjaava diakoniatyön johtaja Eliisa Ala-Kuusisto näkee, että jos jatkoa siunaantuu, Risteys muuttunee entistä enemmän yhteisölliseksi olohuoneeksi.
Risteys-kahvilan Terhi ja Jyri Siidoroff toivovat kohtaamispaikalle jatkoa edes jossain muodossa. Risteystä kollegoineen ohjaava diakoniatyön johtaja Eliisa Ala-Kuusisto näkee, että jos jatkoa siunaantuu, Risteys muuttunee entistä enemmän yhteisölliseksi olohuoneeksi.

Kauaa ei seurakunnan Risteys-kahvila ehtinyt toimia Ylöjärven keskustassa, kun sen tulevaisuus jo joutui rahanpuutteessa vaakalaudalle.
Kirppis-kahvilan emäntä Terhi Siidoroff ja myyjä Jyri Siidoroff ovat tilanteesta harmissaan. Viime kesänä avatusta huokeita ostoksia ja ruoka-apua tarjoavasta sekä työttömiä työvoimapalveluiden kautta pestaavasta kahvilasta on näet tullut monelle tärkeä kohtaamispaikka.
– Sosiaalinen puoli on tärkeä. Moni tulee avautumaan, Jyri Siidoroff kuvaa.
Kaksikko perustelee kahvilan tarvetta ja suosiota hehkuttamalla, että paikassa on käynyt jo liki 6 000 asiakasta.

Nykymalliin kuun loppuun

Harmissaan on myös Risteys-toimintaa ohjaava diakoniatyön johtaja Eliisa Ala-Kuusisto. Hänellä kun oli aito toivo jatkosta, vaikka se ei alun alkaenkaan ollut kiveen hakattu.
Risteys nimittäin pantiin alulle Kirkkohallituksen projektirahalla, joka riitti vain vuoden loppuun. Seurakunnan budjetista ei irronnut jatkorahaa.
– Taloudellisen tilanteen vuoksi emme saa vuokrata seurakunnan ulkopuolisia tiloja, Ala-Kuusisto selittää.
Tarkoitus oli kuitata jatkoa edellyttäneet vuokrakulut myyntituloin ja vuokraa jakavin kumppanein. Sellaiset löytyivätkin Aspa-säätiön ja kaupungin Osallisuutta osuuskunnista ESR -hankkeesta, joka avittaa osatyökykyisiä takaisin työelämään.
Kuvioon tuli kuitenkin yllättävä mutka, kun osuuskuntahanke eteni odotettua nopeammin.
– Kun meillä oli valmennusjakso, tarvitsimme kokoontumistilaa. Silloin tein tilavalinnan parhaan tietoni mukaan. Nyt hankkeen osallistujat hinkuvat päästä töihin. Tarvitsemme hallitilaa, hankeluotsi Siina Vättö selittää.
Hän on pahoillaan, että käänne tietää kahvilalle rahapulmia, mutta toteaa, että osuuskunnan on edettävä tarpeidensa mukaan. Tämä saa myös ymmärrystä Risteys-väeltä.
– Yhteistyö seurakunnan kanssa jatkuu kyllä muuten, Vättö lupaa.
Osuuskunta viipyy kahvilan tiloissa kuun loppuun. Siihen asti kahvilakin siis vielä porskuttaa nykymalliin.

Uusi kuvio kiikarissa

Niin Ala-Kuusisto kuin Siidoroffit toivovat uutta järjestelyä, jolla Risteys voisi jatkaa.
Siidoroffit ehdottavat uutta tilaa seurakunnan kiinteistöistä joko nykyisen kaltaiselle tai vain olohuonemuotoiselle toiminnalle. Ala-Kuusiston mukaan sopivia tiloja ei ole.
– Meillähän on unelma, että diakoniatyöllä olisi oma talo. Mutta nyt pitää luopua nykyisistäkin tiloista, diakoniatyön luotsi harmittelee.
Vaihtoehto on myös uusi vuokravastuuta jakava yhteistyökumppani. Sellaista seurakunta parhaillaan etsiskeleekin ja on kiinnostunut ehdottamaan asiaa esimerkiksi Ylöjärven työttömien yhdistykselle Voimavaralle.
– Tai josko kaupunki lahjoittaisi tilan, Terhi Siidoroff ehdottaa.
– Niinpä, koska mielenterveyttä ei voi mitata rahassa, myyjäkumppani nyökkää.
Koko kolmikko uskoo, että Risteyksellä on vielä toivoa. Ala-Kuusisto muistuttaa, että jatkoon tarvitaan vuokraratkaisun lisäksi sitoutumista kahvilaan värvätyiltä, vaikka nämä toki työvoimapestattuina vielä totuttelevatkin työelämään.
– Sitä kyllä on, Siidoroffit vakuuttavat.
– Periksi ei anneta, myyjämies uhkuu uskoa.