Ruudun takaa -tapahtuman tuotantotyö kuumimmillaan – Ylöjärven Uutiset mukana tapahtumassa

Ruudun takaa on Pirkanmaan kaikkien aikojen laajin taidetapahtuma, jossa ikkunat toimivat näyttämönä kadulla kulkevalle yleisölle.

Ruudun takaa on samalla Tampereen Valoviikkojen avajaisfestivaalina. Ruudun takaa toteutetaan Tampereen lisäksi 19 kumppanikunnassa loka-marraskuun aikana, jolloin Pirkanmaalla on nähtävissä jopa 200 valaistua taideikkunaa. Ylöjärven Uutisissa Ruudun takaa -tapahtuma näkyy etenkin perjantaina 25. lokakuuta, jolloin paikallislehden toimituksen ikkunoista on katseltavissa valaistua taidetta.

paikkasidonnaisen taiteeseen erikoistunut Meri-Maija Näykki kannustaa ihmisiä osallistumaan Ruudun takaa -tapahtumaan Tampereen keskustassa erityisesti torstaista lauantaihin 24.–26.10. kestävän kolmipäiväisen festivaalin ajan, jolloin ikkunoissa on myös monenlaisia esiintyjiä, kuten sirkus-, tanssi- ja performanssitaiteilijoita. Valo- ja kuvataideikkunat sekä erilaiset installaatiot ovat kolmipäiväisen festivaalin lisäksi valaistuna Tampereella joka ilta kello 18–21 välisenä aikana 3. marraskuuta saakka.

Ruudun takaa -sisällöt ovat valikoituneet pääsääntöisesti projekteista ja yhteisöistä, jotka ovat jollain tavalla olleet mukana Operaatio Pirkanmaassa. Yhtään projektia tai teosta ei ole alun perin tehty toteutettavaksi lasin taakse.

– Olen käyttänyt runsaasti aikaa sen pohtimiseen, kuinka aikaisemmin suunniteltuja sisältöjä voidaan toteuttaa ikkunaruutujen taakse ilman että ne vain esittelevät messumaisesti aiempia toteutuksia. Lisäksi täytyy miettiä kuinka valitut sisällöt toimivat kadulla katsojille, Näykki kertoo.

Tapahtumaa varten toteutetaan puhelimen selaimessa toimiva karttapalvelu, joka avautuu lokakuun alussa osoitteessa ruuduntakaa.fi. Karttaan tulee tarkat tiedot kaikista kohteista. Tampereen lisäksi tietenkin myös Pirkanmaan muissa kunnissa sijaitsevat teokset.