MAINOS
SASKY koulutuskuntayhtymä

Kokeille, tarjoilijoille ja leipuri-kondiittoreille on aina työtä – tervetuloa opiskelemaan Saskyyn 

04.09.2024 06:00

Tervetuloa opiskelemaan kokiksi, tarjoilijaksi tai leipuri-kondiittoriksi

SASKY koulutuskuntayhtymän Ammatti-Instituutti Iisakissa, Mäntän seudun koulutuskeskuksessa, Vammalan ammattikoulussa ja Tampereen palvelualan ammattiopistossa voi valmistua ammatteihin, joiden ammattilaisille avautuvat ainutkertaiset työmahdollisuudet kotimaassa ja kansainvälisestikin.

Lue, kiinnostu ja hae! Muista jatkuva haku – voit aloittaa opintosi vaikka heti!

Sasky tarjoaa monipuolisen koulutuskattauksen ruokapalvelun osaamisalalta – valmistuu kokiksi,
tarjoilijaksi tai leipuri-kondiittoriksi

  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto,
    ruokapalvelun osaamisala: Sasky Ammatti-Instituutti Iisakki, Hämeenkyrö, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Mänttä-Vilppula ja Sasky Vammalan ammattikoulu, Sastamala.
  • Elintarvikealan perustutkinto, leipomoalan osaamisala: Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto, Tampere ja
    Sasky Vammalan ammattikoulu, Sastamala.

Oppisopimuksen ja laajennetun oppisopimuksen kautta on koulutus mahdollista myös muihin alan tutkintoihin.

Vammalan ammattikoulun opeilla pärjää vaativissakin työpaikoissa

Opettajat ja opetus ovat huippuluokkaa. Kokiksi opiskeleva Riina Välimäki ja leipuri-kondiittoriksi tähtäävä Maija Koskinen arvostavat suuresti Sasky Vammalan ammattikoulun korkeaa tasoa. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon turvin Välimäki tähyää valmistuttuaan töihin Lappiin ja jonkin ajan kuluttua jatko-opintoihin. Elintarvikealan perustutkinnon leipomoalan osaamisalalta suorittava Koskinen janoaa jo tositoimiin työelämään.

Leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Maija Koskinen (vas.) ja kokiksi kouluttautuva Riina Välimäki sanovat, että Vammalan ammattikoulu kantaa kiitettävästi vastuunsa opetuksesta. He lähtevät työelämään turvallisin mielin. Kuva: Rami Marjamäki

Riina Välimäki ja Maija Koskinen ovat kolmannen vuosikurssin opiskelijoita Vammalan ammattikoulussa Sastamalassa. Molemmat antavat vuolaat ja ylistävät kiitoksensa ripeästi edenneestä opiskeluajasta, jossa jokainen tunti on käytetty palkitsevan tehokkaasti hyödyksi – tyhjäkäyntiä ei ole.  Tinkimättömästi opetustyöhönsä heittäytyvät opettajat saavat kaksikolta suorastaan erikoismaininnat. Ajassa elävät opettajat ammentavat oppilailleen tietotaidon lisäksi vahvan motivaation sekä lujan tulevaisuususkon.

– Täällä vallitsee kodinomainen ilmapiiri, jossa kaikki on samanarvoisia. Vahvan me-hengen ansiosta opiskelijat tulevat mielellään kouluun. Myönteinen suhtautuminen kannustaa kysymään ja osallistumaan keskusteluihin. Myös avun ja neuvon pyytäminen on luontevaa. Kun opettaja kysyy vilpittömästi ”miten sinä voit?”, kysymykseen on turvallista vastata rehellisesti, Välimäki ja Koskinen kertovat.

Välimäen ja Koskisen opinnot ovat edenneet loppusuoralle. Kumpainenkin vakuuttaa uskaltavansa lentää ammattikoulunsa eväillä työmarkkinoille. He ovat testanneet siipiään harjoittelupaikoissa, joten ymmärrys työpaikkojen arjesta on tuttua. Molemmat arvostavat opettajiaan heidän kasvatusotteistaan, joiden ansiosta ahkeruus ja sitoutuneisuus on tullut nuorien peruspääomaksi.

Tulevaisuus avautuu valoisana, ja se kutsuu Riina Välimäkeä ja Maija Koskista.

Kun Välimäki pokkaa tutkintotodistuksensa ensi keväänä, hän suuntaa Pirkanmaalta Lappiin.

– Antaudun kausityöntekijän arkeen. Odotan paljon työelämältä. Tiedän, että kokeista on huutava pula. Täällä saamillani valmiuksilla uskon pärjääväni kovassakin työpaineessa, Välimäki miettii.

Työkokemuksen kartuttua Välimäki on valmis palaamaan opiskelujen pariin. Lisäopinnot avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia uralla etenemiseen.

Koskistakin houkuttaa päästä rivakasti kiinni työnsyrjään. Tutkintonsa jälkeen hän hankkiutuu työhön johonkin leipomoalan isoon yritykseen. Sellaisessa hän uskoo olevan mielekästä tekemistä leipuri-kondiittorille.

– Minua kiehtoo käsillä tekeminen ja uudenlaisen luominen. Odotan, että työ on antoisaa ja mielekästä, Koskinen pohtii.

Välimäki ja Koskinen hehkuttavat Vammalan ammattikoulun oppimisympäristöä keittiöineen ja opetusravintoloineen, jotka ovat Vexve-areenalla. 

– Kerrassaan monipuolinen ja ajanmukainen paikka tehdä aidosti asioita jokapäiväisessä elämässä. Täällä tulee sinuksi niin suurkeittiön kuin lounasravintolan kanssa. Oman mausteensa tarjoaa à la carte -maailma. Olen kiitollinen siitä, että täällä järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa pääsemme osalliseksi suunnittelusta toteutukseen, Välimäki kiittelee.

Välimäen mielestä Vammalan ammattikoulun arkea on yllätyksellinen monipuolisuus.

– Se herättää mielenkiintoa ja saa oman ajattelun kukoistamaan. Tekeminen on mielekästä ja palkitsevaa. Olen avoin kaikelle – tällä periaatteella oppii eniten ja parhaiten, Välimäki toteaa.

Koskinen korostaa yksilöllisen opetuksen ja ohjauksen tärkeyttä, mutta hän arvostaa isosti myös tiiviissä ryhmässä toimimista.

– Kun paikat ja välineet ovat huippu ammattimaisia, viimesilauksen antaa opettajan välittäminen ja läsnä oleminen. Kun opettajalla on silmät kaikkialla, minkään asian oppiminen ei jää sattuman varaan. Hyvä ilmapiiri edistää viihtymistä, ja se ruokkii oppimishaluja, Koskinen kuvailee.

Koskinen teroittaa kokeilemisen merkitystä. Käytäntö tekee mestarin. Hänen mielestään tiedot ja taidot tarttuvat paremmin päähän, kun opettajalla on aikaa olla vierellä ja antaa rehellistä ja kannustavaa palautetta.

– Erilaiset vierailut rikastuttavat koulupäiviä. Tutustumiskäynneillä näkee työpaikkoja ja ammattilaisia töissään, Koskinen lisää.

Koskinen sanoo, että Vammalan ammattikoulu on odottanut myönteisesti kaikki hänen odotuksensa.

– Olen valmis suosittelemaan tätä opinahjoa. Lisäksi seison itsekin tukevasti maanpinnalla, kun tiedän, että pärjään hektisessä työpaikassa. Alani työpaikoissa on oltava valmis tarttumaan tehtävään kuin tehtävään. On osattava edistää monta asiaa yhtä aikaa. Joutilaisuudelle ei ole keittiössä sijaa, Koskinen kertoo.

Leipuri-kondiittoriopettaja Tuula Selin luottaa esimerkin ja kertaamisen voimaan. Kuva: Rami Marjamäki
Niin kokki- kuin leipuri-kondiittoriopintoihin kuuluu teoriaa ja eri oppiaineiden pänttäämistä. Riina Välimäki ja Maija Koskinen viihtyvät hyvin kirjatiedon ja opintojen parissa.

Riina Välimäki paljastaa suorastaan innostuneensa ammattikoulun matematiikasta.

– Kokille laskento-oppi on erittäin merkittävä. Minun on osattava laskea päässäni kuin vettä vaan reseptiikan edellyttämiä ainesmääriä ja niiden suhteita sekä vaikkapa vuokien tilavuuksia. Matematiikka on ratkaisevassa roolissa, kun tarjottavia, pöytään laitettavia antimia tarkastellaan pääluvun mukaan. Reseptien sisältämiä aineiden määriä siis pienennetään ja suurennetaan osallistujamäärän suhteessa, Välimäki tarkentaa.         

Maija Koskinen on erityisen motivoitunut englannin opiskelusta.

– Luonnollisesti leipomo- ja konditoriamaailman uljaimmat termit ovat ranskalaisia, mutta hyvin useasti mainiot reseptit ohjeineen ovat englanninkielisiäkin, Koskinen toteaa.

Koskinen on vaikuttunut erityisesti konditoriamaailmasta, sen loputtomista kansainvälisistä sävyistä ja vivahteista.

– Maistaminen on palkitsevaa. Siinä hetkessä oivaltaa, miksi vaikkapa maailmankuulut kanapeet, canapéet ovat niin makuhermoja hiveleviä kuin ne ovat, Koskinen hymyilee.

MATTI PULKKINEN

Leipuri-kondiittori on leipomoalan ammattilainen

Leipuri-kondiittori on leipomoalan ammattilainen, joka valmistaa muun muassa leipiä, täytekakkuja, kääretorttuja, leivoksia ja pikkuleipiä. Kondiittorin työhön voi kuulua myös tuotteiden myyntiä. Työ on käsityövaltaista, mutta siihen kuuluu myös erilaisten laitteiden käyttöä.

Opintojen aikana opit valmistamaan kahvi- ja ruokaleipää, suolaisia piirakoita, täytekakkuja ja leivoksia. Leipomotyöskentelyyn liittyy useita työvaiheita, jotka vaativat tekijältään sekä kädentaitoja että koneiden käyttötaitoa, näitä taitoja voit harjoitella koulun opetusleipomossa ja alan yrityksissä työssäoppimisjaksoilla. Leipuri-kondiittorin koulutuksessa harjoitellaan myös erilaisten koristeiden valmistusta sokerimassasta ja suklaasta, nämä konditoria-alan työt vaativat tekijältään sorminäppäryyttä ja tarkkaavaisuutta.

Leipuri-kondiittoreita työskentelee leipomoissa, konditorioissa, kahviloissa, ravintoloissa, pitopalveluyrityksissä, myymälöiden paistopisteissä ja leipäosastoilla.

Opiskele kokiksi Sastamalassa, Hämeenkyrössä, Mänttä-Vilppulassa tai Tampereella!

Kokki toimii ruuanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku– ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla– ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.

Opintojen aikana opitaan tekemään ruokaa sekä ravintola- että suurkeittiössä ja laittamaan se tarjolle joko annoskohtaisesti tai suurelle joukolle. Kokki osaa käyttää, huoltaa ja puhdistaa nykyaikaisen keittiön laitteita ja hän huolehtii usein myös tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista.

Kokki osallistuu usein ravintolan lounas- ja á la carte -ruokalistojen sekä ateria- ja annostilausten suunnitteluun. Kokin tehtäviin kuuluvat myös keittiön puhtaanapitoon liittyvät tehtävät sekä astioiden huolto.

”Herätämme oppilaan intohimon opiskeluun ja ammattiin ja valmistamme hänet työelämään”

On lottovoitto opiskella saskylaisessa Vammalan ammattikoulussa Sastamalassa, motivoituneet ja tulevaisuusorientoituneet opiskelijat kiittelevät. Koulutuspäällikkö Riina Sunila ja opettajat Tuula Selin sekä Katriina Isolauri pitävät kunnia-asianaan, että jokainen opiskelija motivoituu alastaan ja että hän saa sellaiset taidot ja tiedot, joilla hän pärjää tutkinnon suoritettuaan vaativassa ja alati muuttuvassa työelämässä. Sastamalassa opiskelija pidetään kaiken tekemisen keskiössä. Tavoitteena on, että ammatteihinsa valmistuvat osaajat ovat Vammalan ammattikoulun parhaita mainostajia maailmalla.

Koulutuspäällikkö Riina Sunila (vas.) kiittelee sastamalaisia yhteistyötahoja, kuten yrityksiä, niiden voimakkaasta tahdosta tehdä yhteistyötä Vammalan ammattikoulun kanssa. Kokki- ja tarjoilijaopettaja Katriina Isolauri sanoo, että niin kokeilla kuin tarjoilijoilla on oltava vahva palveluasenne tervehtimisestä lähtien. – Työhön tarttuminen on keskeinen avu. Vie mennessäsi, tuo tullessasi pitää edelleen paikkansa. Kuva: Rami Marjamäki

Koulutuspäällikkö Riina Sunilalla on monipuolinen ja pitkä kokemus ammattikoulutuksesta. Hän myös tietää ja tuntee luissaan ja ytimissään työnantajien odotukset ja vaatimukset. Vammalan ammattikoulussa opiskelija – nuori tai aikuinen – otetaan uniikkina yksilönä, jolle aurataan kannustava ja palkitseva opintopolku.

Sunilan kännykkä soi taajaan. Puhelut tulevat työpaikoilta, joissa tarvitaan omatoimista ja aikaansaavaa extraajaa, hyväoppista harjoittelijaa tai ammattiinsa valmistuvaa huippua. Vammalan ammattikoululla on pitkä perinne työnantaja- ja työelämäyhteistyöstä.

Koulutuspäällikkö nostaa Vammalan ammattikoulun suureksi vahvuudeksi henkilökunnan pysyvyyden. Hänen mukaansa konkariopettajilla on korvaamattoman paljon hiljaista tietoa, jota on mahdotonta hokkuspokkustempuilla korvata. Tämä tarkoittaa esimerkiksi palvelualttiuden ja -asenteen herättämistä tai kyseessä olevan alan kokonaisvaltaista esittelyä.

– Opiskelijamme ovat täällä kasvamassa haluamiinsa ammatteihin. Koko henkilökuntamme on oltava esimerkkinä, Sunila kiteyttää.

Sunilan mukaan Vammalan ammattikoulussa kukoistavat ihmisenkokoisen opiskelupaikan vahvuudet. Jokainen opiskelija saadaan mukaan, ja ihmiset oppivat tuntemaan toisensa.

– Hyvällä me-hengellä on iso merkitys niin koko henkilökunnalle kuin opiskelijoille, Sunila korostaa.

Leipuri-kondiittoriopettaja Tuula Selin (keskellä) sanoo, että alalle kouluttautuvat opiskelijat tekevät tuotteillaan elämyksiä. Niillä ollaan mukana ihmisten iloissa ja suruissa – teemoissa, joita ihmiset juhlistavat. Kuva: Rami Marjamäki
Leipuri-kondiittoriopettaja Tuula Selin somistautuu arvostusta herättävään kokkihattuun ja valkoiseen työasuun, jonka kauluksia koristavat ammattilaisen saamat meriitit.

– Haluan kehittää ammatillista osaamistani koko ajan. Karttuva taidollinen ja tiedollinen pääoma on käytössä jokapäiväisessä opetustyössäni. Olemme muun muassa ajan hermolla kulloinkin vallitsevista trendeistä, Selin puhkuu intoa.

Selinillä on vankka kokemus myös käytännöntyöstä, sillä hänen urapolulleen mahtuu esimerkiksi 16 leipomotyövuotta. Mestari-ajatus istuu hyvin 2020-luvullekin, jossa mallintamalla siirretään osaamista eteenpäin.

– Tehtäväni on paitsi opettaa hyvin, herättää opiskelijan palavaa intohimoa hänen tulevaa ammattiaan ja työtehtäviään kohtaan. Ammatinopettajana velvollisuuteni on innostaa opiskelija löytämään käsiensä taidot sekä herättää hänessä kauneuden esille tuomisen lahjat, Selin kertoo.

Selin kiittelee leipuri-kondiittorien työmahdollisuuksien runsautta. Hän muistuttaa, että alalla toimivilta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa sekä kykyä paiskia ahkerasti töitä hektisessä arjessa. Samalla kun saa yhden vuoan uunin lämpöön, on aloitettava toisen taikinan vatkaaminen.

– Välitän oppilaistani. Jos joku kokee, ettei osaa, minun tehtäväni on auttaa hänet eteenpäin. Olen täällä opettamassa ja opiskelijaa varten, Selin kiteyttää.

Kokki- ja tarjoilijaopettaja Katriina Isolauri säteilee kuin Naantalin aurinko, kun hän muistuttaa, miten työmarkkinat huutavat ammattinsa hyvin taitavia kokkeja ja tarjoilijoita.

– Kaiken lisäksi näiden ammattien konkareilla on kansainväliset työmarkkinat, Isolauri korostaa.

Isolauri sanoo, että ammattinsa hallitseva tarjoilija viihtyy ihmisten parissa ja hän osaa kohdata asiakkaan tilanteessa kuin tilanteessa. Palvelualttius on kaiken a ja o. Myös kielitaito on tuiki tarpeellinen.

– Tarjoilijan on oltava perillä myös ruoanvalmistuksesta, erikoisvalioista, raaka-aineiden alkuperästä sekä anniskelulainsäädännöstä, Isolauri listaa.   

Isolauri on perillä maassamme vallitsevasta kokkien vähyydestä. Hänen mukaansa kotimaiset huippukokit tekevät ammattikunnalle mannaa.

– Kokin työ on kovaa. Kokki on paljon vartijana, Isolauri toteaa.

Isolaurin mukaan kokkien työmaailma on monipuolinen. Ammattilaiset työllistyvät muun muassa erilaisiin ravintoloihin, joissa he pääsevät toteuttamaan erityisosaamistaan. Se voi liittyä raaka-aineisiin tai ruokakulttuureihin.

– Moderni kokki on tiedostava. Hän tuntee reseptiikan loputtomat mahdollisuudet. Hän on rohkea kokeilija. Hän suosii ekologisia raaka-aineita. Hanskassa ovat niin ravitsemukselliset faktat kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lähteet. Vastuullisuus on keskeinen avu, Isolauri listaa.

– Oman käden jäljen on suorastaan näyttävä, erotuttava, hän kannustaa.  

MATTI PULKKINEN

MAINOS