Kerros- ja rivitalojen asukkaiden tärkeään velvollisuuteen tulee muutos – Kuka kiertää vaihtamassa palovaroitinten pattereita tulevaisuudessa?

28.01.2024 07:00

Pelastuslain uudistus siirtää vastuun palovaroittimista rakennuksen omistajalle.
Palovaroitin on tärkeä turva tulipalon varalta. Pitkän linjan vapaapalokuntalainen Pasi Koppelojärvi esittelee pattereilla toimivaa palovaroitinta. (Kuva: Sanni Harmanen)

Palovaroittimista huolehtiminen on tähän asti kuulunut kerros- ja rivitaloissa asukkaille. Pelastuslain uudistus siirtää vastuun rakennuksen omistajalle vuodesta 2026 lähtien. Toisin sanoen varoitinten asentamisesta ja niiden toimivuudesta huolehtii jatkossa rakennuksen omistaja, ei esimerkiksi yksittäisen asunnon omistaja tai vuokralainen.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtavan palotarkastajan Petri Lydénin mukaan muutoksella yritetään lisätä turvallisuutta. Moni asukas ei nykyään huolehdi palovaroittimistaan, joko välinpitämättömyyttään tai esimerkiksi iästä tai terveydentilasta johtuen.

 

Muutos koskee asumiseen tai majoitukseen käytettäviä rakennuksia, joissa palovaroittimet toimivat pattereilla tai akuilla. Vuodesta 2009 lähtien rakennetuissa taloissa palovaroittimet saavat virtansa sähköverkosta ja taloyhtiö vastaa jo nyt niiden toiminnasta.

– Se, joka juridisesti omistaa rakennuksen, on usein yhtiö. Toinen kysymys on, kuka varoittimista käytännössä huolehtii tulevaisuudessa, Lydén sanoo.

Hän arvelee, että varoittimien huolto voidaan laskea juoksevaksi huolloksi, josta pitää huolta isännöinti hallituksen toimeksiannosta. Käytännöksi voisi siis muodostua esimerkiksi se, että huoltomies tulee vierailemaan joka asunnossa kerran vuodessa.

Pelastuslaitos voi pyytää taloyhtiöltä selvitystä siitä, onko palovaroittimista huolehdittu. Kuva: Sanni Harmanen

Pelastuslaitos ei käy itse tarkastamassa palovaroittimia, vaan se pyytää nykyään taloyhtiöiltä selvityksiä, onko asukkaita ohjeistettu varoittimiin liittyvissä asioissa.

– Nyt kun vastuu siirtyy taloyhtiölle, meidän on helpompi vaatia selvityksiä siitä, onko asialle tehty jotakin. Emme ole varsinaisesti vielä suunnitelleet käytäntöä tähän, mutta alamme varmaan vaatia yhtiöiltä jonkinlaista huolto- ja kunnossapitodokumentaatiota tai muuta osoitusta varoittimista, Lydén sanoo.

Tarvittaessa taloyhtiölle voidaan langettaa uhkasakko, joka tulee maksettavaksi, jos asiaa ei korjata määräajassa.

 

Lydén muistuttaa, että palovaroittimiin on syytä suhtautua vakavasti.

– Minua vähän ihmetyttävät uutiset, joissa sankarikoira pelastaa perheen tulipalolta. Joo, hieno eläintarina, mutta entä perheen vanhemmat? Itselläni herää aina kysymys, miten he ovat pitäneet palovaroittimista huolta. Kunnossapidetty ja oikein sijoiteltu palovaroitin olisi kyllä luultavasti ollut sankarikoiraa nopeampi hälyttäjä.

 

FAKTA: Palovaroittimet ovat pakollisia asunnoissa ja majoitustiloissa

  • Määrä: Palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti ja yksi joka kerroksessa.
  • Paikka: Varoittimia suositellaan asennettavaksi kaikkiin makuuhuoneisiin ja muihin yöpymistiloihin, poistumisreiteille sekä portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin. Ne asennetaan mahdollisimman korkealle kattoon, vähintään puolen metrin päähän seinässä ja muista esteistä.
  • Huolto: Paristot tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Kokonaan uudet varoittimet tulee hankkia 5-10 vuoden välein.

Lähde: Pelastustoimi