Lähikunnassa Lempäälässä havahduttiin tilanteeseen, jossa päiväkotien rakentamisen kanssa oltiin pahasti takamatkassa. Olemassa olevat päiväkodit olivat täynnä lapsia ja uusia hakijoita jonossa. Lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuudessa on ollut haastetta valtakunnallisesti. Lähikuntamme päättäjät tekivät pikaisia ratkaisuja ja käynnistivät pilottiluonteisen kokeilun kotihoidontuen kuntalisän käyttöönotosta. Tuen maksu käynnistyi elokuun alussa ja se on helpottanut huomattavasti heidän varhaiskasvatuksen tilannetta.
Ylöjärvellä varhaiskasvatuksen tilanne on tällä hetkellä kohtuullinen eli kaikki halukkaat ovat saaneet päivähoitopaikan, mutta yhtään ylimääräistä paikkaa ei taajama-alueella ole. Tilanne elää jatkuvasti ihmisten elämäntilanteiden mukaisesti, jonka vuoksi pelivaraa tarvittaisiin. Lisäksi paikkoja lähipäiväkoteihin jonotetaan, koska läheskään kaikki perheet eivät ole saaneet päivähoitopaikkaa toivomastaan lähipäiväkodista, vaan joutuvat kuljettamaan päivittäin pitkiäkin matkoja lapsiaan hoitoon. Varhaiskasvatusta ostetaan palveluseteleillä myös Tampereen puolelta. Tämä on kunnalle kalliimpi vaihtoehto.
Keskustan valtuustoryhmä teki keväällä valtuustoaloitteen, jossa ehdotettiin käynnistämään pilottiluonteinen kokeilu, voitaisiinko kotihoidontuen kuntalisällä tuoda helpotusta Ylöjärven varhaiskasvatuksen tila- ja henkilöstöpulaan Lempäälän tapaan. Voisiko niin sanottu Ylöjärvi-lisä toimia varaventtiilinä varhaiskasvatuksen ruuhkatilanteissa? Nyt aloite on saanut vastauksen, jossa ehdotetaan tehtäväksi kohderyhmäkysely, jonka pohjalta laadittaisiin käyttäjäselvitys.
Jos perheen talous on laskettu kahden työssäkäyvän vanhemman tulojen varaan, on tulopudotus suuri juuri siinä hetkessä, kun vanhempainrahaoikeus päättyy. Tämä pakottaa monet perheet vastoin tahtoaan viemään pienen lapsen päivähoitoon. Ylöjärvi-lisä toisi helpotusta tähän ja mahdollistaisi useammalle perheelle vaihtoehdon, jossa pieni lapsi voisi jatkaa kotihoidossa vielä hetken vanhempainrahakauden päätyttyä. Tuki maksettaisiin saman suuruisena kaikille perheille tulotasosta riippumatta.
Käyttäjäselvitys olisi tärkeä työkalu päätöksenteossa. Se antaisi arvokasta tietoa siitä, miten vanhemmat suhtautuvat Ylöjärvi-lisään ja millainen vaikutus sillä olisi varhaiskasvatuksen kysyntään. Tämä tieto auttaisi päätöksentekijöitä tekemään faktoihin perustuvia päätöksiä, joilla pyrittäisiin vastaamaan varhaiskasvatuksen tila- ja työvoimapulaan tehokkaasti.
Toivon, että selvitys käynnistettäisiin mahdollisimman pian ja sen perusteella päätettäisiin, minkä pituinen kokeilujakso olisi järkevä toteuttaa. Jos kokeilu tuottaisi halutun vaikutuksen eli saisimme lisää tilaa varhaiskasvatukseen, voitaisiin tätä keinoa käyttää myös myöhemmin vastaavissa ruuhkatilanteissa ja näin hallita uusien päiväkotien rakennuspainetta. Samalla useampi perhe saisi mahdollisuuden viettää muutaman kuukauden pidempään kotona pienen lapsen kanssa.
Leena Risku (kesk.)
kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, kaupunginvaltuuston varajäsen