Tänä vuonna Suomen luonnon päivää vietetään 11. kerran. Ensimmäistä kertaa päivä on virallinen liputuspäivä. Koveron perinnetilalla Seitsemisessä päivää juhlistetaan perinnekädentaitojen ja villiyrttien merkeissä.
Päivän tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen sekä luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassa. Suomen luonnon päivä on nostettu osaksi kansallista juhlapäivien perinnettä. Päivän suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.
Suomen luonnon päivälle omistetulla verkkosivulla päivän viettoon ohjataan hymyillen , rennosti ja pilke silmäkulmassa, mutta samalla arvokkaasti ja ylpeänä Suomen luonnosta.
Luonnolle omistettua päivää voi juhlistaa esimerkiksi retkeillen, nukkumalla yö ulkona ja syömällä mustikkapiirakkaa, joka on Suomen luonnon päivän virallinen leivos.
Seitsemisessä perinnetapahtuma
Koveron perinnetilalla Seitsemisessä vietetään lauantaina Suomen luonnon päivää kello 11–15. Tapahtumassa esitellään perinnekädentaitoja, esimerkiksi villan työstämistä ja kehräämistä. Martat antavat opastusta villiyrteistä. Kahvin ja syömisen lisäksi myynnissä on lammas- ja luomutilan tuotteita. Lapsille on keppihevosrata ja käpylehmien tekoa. Päivän lopuksi tanssitaan haitarimusiikin tahtiin.
Laavuretkelle luonnonhelmaan
Ylöjärvellä on useita luontokohteita, joissa Suomen luonnon päivää voi viettää retkeillen. Kaupungin verkkosivuilla listataan yhteensä 14 laavua: keskustan läheisyydessä sijaitsevat Pikku-Ahveniston laavu ja Haaviston laavu, Viljakkalassa sijaitsevat Kuivavuoren laavu, Keihäänmaan laavu, ja Väinänvuoren laavu (Karhe) sekä Löyttyjärven kota, Rysäslammin laavu, Koukerinvuoren laavu, Hevossaaren laavu, Romusaarennokan kota, Ruukinkosken laavu, Pyydysjärven laavu, Iso Kalliojärven laavu, ja Karhukosken laavu Kurussa.
Muita luontokohteita Ylöjärvellä ovat esimerkiksi Pikku-Ahveniston luontopolku, Kirsi Kunnaksen muistoksi perustettu Tiitiäisen metsä, Puut-luontopolku Veittijärvellä sekä Mikko Saarelan muistometsä Mastosvuoren alueella.
Lue lisää:
Eppu Normaalin edesmennyt jäsen Mikko Saarela sai muistometsäänsä muistolaatan – Täältä sen löytää