Konsta Uuttera ylsi pistesijalle hyvällä alkueräjuoksulla EM-viestissä

Tampereen Pyrinnön mutalalaisen Konsta Uutteran saavutuslistalle lisättiin alle 20-vuotiaiden EM-kilpailujen 4 x 400 metrin kahdeksas sija Jerusalemissa.

Sen hän sai luotettavalla alkueräjuoksullaan. Säännöt sallivat kahden juoksijan vaihtamisen finaaliin, ja Suomi teki niin.

Uuttera pääsi alkuerässä kolmannelle osuudelle hyvissä tarkkailuasemissa viitossijalta Rado Lindbergin ja pituushypyssä neljänneksi sijoittuneen Kasperi Vehmaan osuuksien jälkeen. Saksa meni kärjessä menojaan, ja Suomi taisteli tasapäisesti Irlannin, Espanjan ja Puolan kanssa. Sijoitus säilyi samana Konstan kellotettua osuusajakseen 48,32.

Konsta Uuttera teki EM-Jerusalemin pitkässä viestissä hyvän alkueräjuoksun.

– Ei oikein tuntunut siltä, että olisin saanut kunnolla itsestäni irti, mutta osuusaika kertoo, että hyvä juoksu se silti oli, Uuttera tuumasi.

Ankkuri Simon Vorselman paineli alle 48 sekunnin osuuden, mutta sai taipua tiukassa kiritaistelussa viidenneksi. Suomi jäi ajallaan 3.11,86 odottamaan toisen erän aikoja, sillä kummastakin erästä pääsi finaaliin kolme parasta ja loput kaksi aikavertailulla. Jännitys päättyi onnellisesti, kun Hollannin nelosaika ilmestyi: 3.12,18, eli Suomi meni finaaliin 32 sadasosasekunnin turvin.

Jo etukäteen oli sovittu, että mikäli suinkin mahdollista, Lindberg ja Uuttera antavat loppukilpailussa tilaa aiturikaksikolle Jere Haapalainen–Antti Sainio. Uutteran seurakaverit Haapalainen ja Sainio ottivat 400 metrin aidoista torstaina alkuillasta riemukkaan kaksoisvoiton, jonka jälkeen heille jäi kolme ja puoli tuntia palautumisaikaa.

Ymmärrettävää kyllä, mitalistit eivät olleet enää tuoreimmillaan. Suomi sinnitteli koko ajan letkan häntäpäässä, eikä ankkuri Haapalaiseltakaan irronnut räjähtävää kiriä. Kahdeksas sija sinetöityi ajalla 3.10,04, kun Ranska nappasi pronssin 2,07 sekuntia edellä. Ison-Britannian voittoaika oli 3.06,89.

Nuorten kausi jatkuu 25.–27. elokuuta Tampereella sekä 19- että 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa. Ne jäivät Uutteralta viime kesänä väliin Jerusalemista alle 18-vuotiaiden EM-reissulta tuodun koronan vuoksi.

Nytkin hänellä on ollut hieman terveyshuolia energiatasapainojensa kanssa. Hyvään nousuun lähtenyt päämatkan 800 metrin kunto notkahti heinäkuussa.

– Syytä pitää tämän reissun jälkeen selvittää, Ratinassa sekä 400 että 800 metriä juostavakseen suunnitteleva Uuttera sanoo.

SM-kilpailuista mitalia odotetaan myös siivikkalalaiselta Nea Lennolta, joka hyppäsi Tampereen GP-illan pituuskilvassa neljänneksi myötätuulituloksella 623 ja sivusi sallituissa oloissa ennätystään 621.