Luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti, on ihmiskunnalle elintärkeä – suojakuoremme arvaamatonta tulevaisuutta vastaan. Mitä monilajisempi elinalue, sitä parempi resilienssi. Mitä rikkaampi elonkirjo, sitä vahvempi planeetta.
Eliölajien ja luontotyyppien uhanalaistuminen eli luontokato kuitenkin jatkuu eikä kehitystä ole saatu pysähtymään. Tässä vaiheessa luontokadon jarruttamiseen tarvitaan eri tahojen yhteistyötä ja monenlaisia toimia.
Kaikki näistä toimista eivät ole kaupungin omissa käsissä, mutta myös kaupunkien päätöksillä pystytään lisäämään elinalueiden monimuotoisuutta merkittävästi. Kunnillekin on sitä paitsi tiedossa suojelu- ja ennallistamisvaatimuksia, joiden sitovuudelta ei voi tulevaisuudessa ummistaa silmiä.
Ylöjärven vihreiden valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen helmikuussa vuonna 2021 ja nyt tämä aloite on saanut vastauksen, niin lautakunnissa kuin kaupunginhallituksessa ja etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Aloitteessa listataan konkreettisia keinoja, joilla kaupunki voisi ottaa yhä tiukemman otteen paikallisesta monimuotoisuuden vahvistamisesta.
Pelkkä luonnonsuojelualueiden perustaminen ei enää riitä luontokadon pysäyttämiseen. Suojelun lisäksi tarvitaan uusia, ennakkoluulottomia käytäntöjä, joilla monimuotoista luontoa ennallistetaan ja palautetaan.
Kaupungilla tuleekin olla nykyistä suurempi rooli paitsi luonnonsuojelun toimeenpanossa, myös uusien toimintatapojen kehittämisessä siten, että meitä ympäröivän luonnon suojelu ja vahvistaminen yhteensovitetaan muihin kaupungin tehtäviin ja toimintoihin. Monimuotoisuuden vaaliminen on ennen kaikkea välttämättömyys ja velvollisuutemme, mutta siitä voi kaiken lisäksi muodostua lisäarvoa kaikelle muullekin toiminnallemme.
Ylöjärven kuuluminen ympäristönsuojelua kehittäviin yhteistyöverkostoihin on hyvä alku. Tällaisia ovat mm. Hiilineutraali kunta -verkosto ja Ympäristöministeriön kestävä kaupunki -ohjelman haastekimpputyöverkosto. Myös Pirkanmaan liitolla ja Pirkanmaan ELY-keskuksella on luonnon monimuotoisuusohjelma. Ylöjärven pitääkin osallistua tähän monimuotoisuusohjelmaan ja viedä sen tavoitteita vakaasti eteenpäin omassa toiminnassa.
Vanhat myytit esimerkiksi metsänhoidosta, ja asenteet, joiden mukaan ensin raivataan rankalla kädellä, pitää korvata elonkirjon suojeluun ja vahvistamiseen pyrkivällä toimintakulttuurilla. Tarvitaan lisää pienten ja isojen kuntalaisten ympäristökasvatusta ja kannustusta luonnonhoitamiseen sekä sitoutumista yhteiseen päämäärään.
Ylöjärvenkin kokoisessa kaupungissa monimuotoisen luonnon lisäämiseen on hyvät edellytykset, ja se on tarpeen tuoda osaksi asukkaiden arkiympäristöä. Silloin biodiversiteetin lisäämisen maisemallisista arvoista, hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista sekä arkipäivän ympäristökasvatuksesta saadaan suurin hyöty.
Muureista hyvien suunnitelmien ja konkreettisten toimien välillä pitää päästä yli, ja siinä lisäksi poliittisten päättäjien tuki ja kaikki yhteinen ponnistelu on arvokasta.
Eri keinoja on monia, ja näistä joitakin on lueteltu valtuuston listalla maanantaina olevassa aloitteessamme. Nyt tekoihin!
Jenni Kiiskinen
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, vihr.