Ylöjärven kaupunkistrategiassa painotetaan ennaltaehkäiseviä toimia. Kaupunginhallitukselle tämä on tarkoittanut vuosina 2021 ja 2022 sitä, että perusturvaan lisättiin noin 60 uutta työntekijää, mutta varhaiskasvatus ja perusopetus jäivät näinä kahtena vuonna kokonaan ilman uusia vakansseja.
Lakisääteisyyteen vedoten lautakunta oli ehdottanut palkattavaksi viittä uutta erityisopettajaa ja seitsemää uutta koulunkäynnin ohjaajaa. Hallitus hylkäsi perustelut.
Onneksi valtuusto sai lisättyä niukimmalla mahdollisella enemmistöllä 26–25 edes kaksi uutta erityisopettajan vakanssia tämä vuoden elokuusta alkaen.
Talousarviossa 2021 oli jo leikattu hallituksen mahtikäskyllä sivistyspalvelujen oppimisvälinerahaa 111 000 euroa. Sivistysjohtaja on nyt tehnyt lautakunnan puolesta määrärahaleikkausten pureksinnan. Hän on koostanut ensi tiistain kokoustamme varten listan erilaisista leikkausvaihtoehdoista.
Synkeiden tarkastelujen taustalla on kaupunginhallituksen päättämä raami. Raami on tyly. Se ei ota huomioon jo vuodesta 2016 alkanutta sivistystoimeen kohdistunutta säästölinjaa. Sen vaatimuksesta sivistyslautakunta on jättänyt käyttämättä valtuuston talousarvioissa sille jo myöntämiä määrärahoja. Niinpä viime valtuustokaudella sivistystoimen kokonaissäästöksi kertyi 4,5 miljoonaa euroa, joka hupeni kaupungin muihin kuluihin.
Kahteen vuoteen kaupunginhallitus ei siis ole esittänyt yhtään uutta vakanssia varhaiskasvatukseen eikä perusopetukseen.
Kuluvan vuoden synkät talousluvut kääntyivät uudessa muutostalousarviossa positiivisiksi. Verotulojen ja valtionosuuksien ennuste kasvoi iloisesti 10 miljoonalla eurolla. Silti katseet ovat taas kääntyneet sivistyspalveluihin: lautakuntien pohjaesityksiä pitäisi vielä karsia kovalla kädellä.
Hyvinvointilautakunta teki työtä käskettyä viime keskiviikkona. Kasvatus- ja opetuslautakunta saa ensi tiistaina eteensä talousarviopohjan, jossa on paljon yliviivattuja määrärahaesityksiä.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Henrik Pajunen (ps.) piti minulle viime viikon Ylöjärven Uutisissa oppitunnin määrärahojen käytöstä ja demokratiasta. Hän kiteytti: ”Jokainen valtuutettu varmasti haluaa panostaa lapsiin ja nuoriin, mutta totuus on kuitenkin se, että joudumme laittamaan tulevassa talousarviossa tavoitteitamme tärkeysjärjestykseen.”
Ehkä jopa puolet ylöjärveläisistä perheistä, lapsista, nuorista, vanhemmista, tädeistä ja sedistä, mummuista ja papoista saa seurata ja elää oppimisen arkea. Sotatilan järkyttävät näkymät ja huoli perheen pärjäämisestä kuormittavat kaikkia.
Nyt odotamme Henrik Pajuselta selvitystä, mitkä asiat menevät tärkeysjärjestyksessä lapsiin ja nuoriin panostamisen edelle.
Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.), kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen.