Kurussa tunnetaan turvattomuutta ja jopa pelkoa huumeruiskujen ja rahanpyytäjien tähden: ”Ikäihmiset eivät uskalla mennä apteekkiin ja kauppaan illalla ilman saattajaa”

Kuruun kaavaillaan huonontuneen turvallisuusilmapiirin tähden asukasiltaa, joka toteutunee syyskuun puolen välin paikkeilla.
Kurussa halutaan nyt kovasti selvittää, mistä kaikesta turvattomuuden taustalla on oikeasti kyse. (Ilmakuva Jani Saarenpää)

Kurun valtuutetut ja Kuru-neuvoston jäsenet ovat saaneet viime aikoina huolestuneita yhteydenottoja.

Kuru-neuvoston puheenjohtaja Inga-Mari Lehti kertoo, että yhteydenottoja on tullut esimerkiksi muutamalta ikäihmiseltä, jotka ovat pelänneet mennä yksin kauppaan tai apteekkiin.

Vanhuksilta on pyydetty rahaa ja heitä on seurattu kaupalla.

– Kuru on muuttunut talven aikana rauhattomammaksi paikaksi asua, täällä suorastaan pelätään. Nämä ikäihmiset eivät esimerkiksi uskalla mennä apteekkiin ja kauppaan illalla ilman saattajaa, sanoo Lehti.

– Kurussa on myös palanut talo, mikä yhdistetään huumeiden käyttöön.

Puheenjohtajan mukaan kurulaiset nuoret ovat lisäksi löytäneet huumeruiskuja keskustan alueelta esimerkiksi seuratalolta, leikkipuistoista ja roskisten luota.

Myös yhteen kahvilaan on lähiaikoina murtauduttu.

– Olen asunut Kurussa kohta 4 vuotta enkä ole aiemmin kuullut, että liikkeisiin olisi murtauduttu tai että ruokakaupoissa olisi aiemmin tarvinnut käyttää vartijaa, miettii Lehti.

Faktaa pöytään

Kuru-neuvosto onkin nyt päättänyt järjestää Kurun seuratalolla asukasillan. Tämänhetkinen suunnitelma olisi pitää ilta syyskuun puolenvälin paikkeilla, joskaan kaikilta paikalle pyydetyiltä ei ole vielä saatu ajan ja osallistumisen suhteen varmistusta.

Osallistujia on pyydetty esimerkiksi poliisilta, rikosseuraamusvirastolta, kaupungin virkamiehistöstä ja johdosta sekä kurulaisista kunnallisvaltuutetuista.

Paikalle toivotaan myös Villa Juniorin edustajaa. Villa Junior on Kurun keskustassa toimintansa aloittanut 5-paikkainen lastensuojeluyksikkö. Se tuottaa sijaishuollon palveluja 13-17-vuotiaille lapsille, joilla on haasteita päihteidenkäyttöön ja mielenterveyteen liittyen.

Inga-Mari Lehden mukaan tavoite on selvittää asioita ja saada tietoa esimerkiksi poliisilta: Liittykö talon tulipalo huumeidenkäyttöön vai ei? Mistä turvattomuutta aiheuttavat tapahtumat johtuvat? Onko huoleen aihetta vai ei?

Huonoa mainetta Kurulle ei missään nimessä toivota, vaan Kurun vetovoimaisuus ja pikkukaupungin ilmapiiri halutaan säilyttää.

– Olen asunut Kurussa sen verran vähän aikaa, että en tunne Kurun taustoja. Olen kuitenkin saanut sen käsityksen, että Kuru on rauhallinen pikkukylä, jolla on tosin joskus aiemmin ollut taustaa levottomuuksien kanssa, sanoo Lehti.

Lue myös:

Kurun ex-päiväkoti myytäneen Abnoy Oy:lle – yrityksellä on Kurussa lastensuojeluyksikkö ja päihdekuntoutusta

Villa Junior haluaa osallistua

Villa Juniorin toimintaa pyörittävän Abnoy Oy:n toimitusjohtaja Mika Tuomola sanoo, että Villa Juniorista tullaan mielellään asukasiltaan, mikäli aikataulut vain sopivat yhteen.

– Tulemme mieluusti paikalle ja teemme paikallisten kanssa yhteistyötä.

Tuomolan mukaan Villa Junior on toiminut Kurun keskustassa vasta tämän vuoden keväästä, vajaat kolme kuukautta, joten ainakaan jo talvella koettu turvattomuus ei voi olla lastensuojeluyksiköstä lähtöisin.

Hän ei voi kommentoida mitään mahdollisia yksittäistapauksia, mutta palautetta ei ole hänen mukaansa tullut mistään Villa Junioriin liittyvästä häiriökäyttäytymisestä.

– Jos tiedetään tai epäillään, että meistä on ollut jotakin häiriötä, niin toivomme, että meille soitetaan matalalla kynnyksellä.

Mitä taas tulee esimerkiksi huumeisiin ja huumeneuloihin, Tuomola tietää, että Kurussa myydään ja käytetään huumeita.

Villa Junior haluaa olla osa Kurun yhteisöä ja käyttää mahdollisuuksien mukaan paikallisia palveluita.

Villa Junior toimii Kurun ex-päiväkodin tiloissa.

Yksiköistä tullut harvoin ilmoituksia

Mika Tuomolan mukaan Abnoyn muistakin yksiköistä on tullut hyvin vähän ilmoituksia.

– Meidän yksiköistä esimerkiksi Villa Hockeystä (Kurussa) ei ole ollut käsittääkseni haittaa ollenkaan. Yksittäisiä tapauksia voi aina olla, mutta jos jotain konkreettista tapahtuu, siitä pitää aina tehdä rikosilmoitus.

Tampereen Kaukajärvellä Abnoylla on 23-paikkainen yksikkö päihteitä käyttäville aikuisille.

– Sielläkin on todella vähän häiriöitä, käytännössä ei mitään. Olemme järjestäneet siellä asukasiltoja esimerkiksi paikallisille asukkaille, yrityksille ja kouluille.

Lue lisäksi juttu, jossa mainitaan jo vuonna 2018, että Kurussa on huumeongelmaa: ”Ylöjärveen kuuluu lisäksi alue, jossa huumeidenkäyttö on jo ongelma, nimittäin edullisten asuntojen Kuru.”

Islannin malli: ajoissa kotiin, mieluisia harrastuksia eikä alkoholia – pitäisikö tämä nuoret erossa päihteistä myös Ylöjärvellä?