Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee sesongissa olevaa, runsasta satoa tuottavaa karviaista. Hieman väheksytty puutarhamarja voi yllättää: karviaista voi käyttää raparperin tavoin.
Karviainen kasvaa viljeltynä lähes koko maassa Rovaniemen korkeudelle asti. Suomessa Itä- ja Keski-Suomi ovat tärkeintä karviaisen viljelyaluetta. Jo 1600-luvulla Suomeen tuotu karviainen levisi kotipuutarhoissa 1900-luvun alkuun asti. Pensaisiin levisi härmä, ja ne hävisivät. Sittemmin Suomeen tuotiin uutta tervettä karviaiskantaa, mutta tämä hyvä marja on jäänyt vähän muiden puutarhamarjojen varjoon. Karviainen on monikäyttöinen, maukas ja mainio säilöntämarja.
Karviainen vaatii multavan, avoimen ja valoisan kasvupaikan, jotta vältytään härmältä. Mutta muuten karviaispensas on helppohoitoinen. Tavallisesti karviaismarja kasvaa pensaana, mutta se voidaan leikata myös puun muotoon, sillä se kasvaa myös pystysuuntaan. Syvän ja laajan juuriston ansiosta karviainen kestää kuivuutta paremmin kuin herukat. Vaikka karviaispensas ei kaipaa paljoakaan hoitoa, se tuottaa säännöllisesti hyvän sadon. Karviainen on kaunis koristepensaanakin, ja pienen kokonsa ansiosta se sopii mainiosti pieneenkin puutarhaan.
Mieto ja maukas marja
Karviaislajikkeita on kolme: kelta-, vihreä- ja punamarjaisia, ja jokaisessa on omanlaisensa maku. Keltainen karviainen on maultaan makein ja miedoin. Sen kuori on ohuin ja se kypsyy ensimmäisenä jo elokuun alkupuolella. Vihreä ja punainen karviainen ovat maultaan happamampia ja niillä on paksumpi kuori. Ne kypsyvät viikon pari myöhemmin kuin keltaiset. Karviainen vaatii hiukan erilaista käsittelyä kuin sukulaisensa herkkä herukka.
– Karviaisen haasteena ovat pensaan terävät piikit ja marjojen paksu kuori. Piikeiltä voi suojautua hyvillä puutarhahanskoilla tai käyttämällä keräämiseen poimuria. Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä maultaan karviainen on omaa luokkaansa, toteaa MKN Etelä-Savon ruoka-asiantuntija Katja Rissanen.
– Marjojen perkaamisessa sakset ovat oiva apu, Niillä saa nopeasti napsittua kuivuneet kukinnot ja kannat pois. Karviainen jatkaa kypsymistään vielä poimimisen jälkeen, mikä kannattaa huomioida säilömisessä, Rissanen jatkaa.
Karviainen sisältää muun muassa C- ja E-vitamiineja sekä karotenoideja.