Ylöjärven Uutisten testiryhmäkin pääsi näkemään ja kokeilemaan, miltä tuntuu uida kuin merenneito. Vesitanssikoulu Kalypso aloittaa toimintansa syyskuussa Ylöjärven uimahallissa.
Vesitanssikoulu Kalypso avaa ovensa Ylöjärvellä ja Nokialla elokuussa ja syyskuun alussa. Vesitanssikoulun lajeja ovat vesibaletti ja vesi dance mix sekä merenneitouinti. Lisäksi tuntivalikoimassa on junior lifesaving -kursseja. Vesilastentanssissa tanssitaan koko perheen voimin.
Ensimmäinen idea vesitanssikouluun lähti Pirita Lemposen omasta tanssitaustasta ja luokanopettajan ammatista.
–Uinti on tullut koululaisuinnin kautta. Jäin hoitovapaalle ja kun vauva aloitti vauvauinnin, aloin miettimään, että vesiliikunnan ohjaaminen olisi kivaa, Lemponen kuvaa idean alkumetrejä.
Lemposen oma tanssiura alkoi neljävuotiaana lastentanssilla. Eri lajeja on tullut tanssittua paljon ja Lemponen on käynyt jopa Australiassa asti opiskelemassa tanssia. Lemponen kuitenkin kärsi loukkaantumisista eikä tanssijan ura tuntunut realistiselta. Rakkaus tanssiin kuitenkin säilyi. Sekä tanssiminen että loukkaantumiset ovat vaikuttaneet suuresti vesitanssikoulun perustamiseen.
–Koko juttu lähti baletista liikkeelle, sillä baletti on tanssitekniikan perusta. Monessa altaassa on tanko jo valmiiksi ja oli luontevaa tuoda baletti veteen, Lemponen kertoo.
Lemposelle oli tärkeää luoda palvelu, joka sopii kaikille iästä, liikuntataustasta tai mahdollisista liikuntarajoitteista huolimatta. Ydinajatus on, että vesiliikuntaa voi harrastaa kuka tahansa, vaikka olisi liikuntarajoitteita. Lemposen mielestä tarjolla on liian vähän palveluja, joihin kaikki olisivat oikeasti tervetulleita.
Tunnit sopivat kouluikäisille lapsille ja nuorille, aikuisille ja koko perheelle iästä riippumatta.
–Ajatus laajeni liikuntavammaisiin tai mihin vain toimintakyvyn haasteisiin. Siihen, että vesiliikunnasta voi nauttia, vaikka olisi rajoitteita tai kipuja kehossa. Vesiliikuntaa voi mukauttaa asiakkaan tarpeiden mukaan, Lemponen kertoo.
–Vesi tekee vastuksen liikkeeseen. Vedessä raajan kannattelu on kevyttä eikä kehonpainolla ei ole merkitystä. Esimerkiksi selkävaivaisena tanssisalissa ei pysty tekemään tiettyjä liikkeitä, mutta vedessä liike onnistuu, Lemponen selittää.
Yrityksen perustaminen tuntui luontevalta
Lemponen on käynyt liikunnanohjaajan koulutuksen. Lisäksi Lemponen on vauva- ja perheuinnin ohjaaja ja opiskelee paraikaa uimaopettajaksi ja erityisuimaopettajaksi. Tänä keväänä käyty yrittäjyyden ammattitutkinto konkretisoi idean omasta vesitanssikoulusta ja liikuntayrittäjän työstä.
Lemponen on käynyt myös merenneitohjaajakurssin. Kurssilla Lemponen unohti miettiä, miltä näyttää liikkuessa. Se on myös vesitanssikoulun lähtökohta: siellä ei tarvitse huolehtia, miltä näyttää vaan tärkeintä on kehopositiivisuus ja liikunnan ilo.
–Merenneitokurssilla tajusin, että vaikka olen aikuinen ihminen, iälläni ei ole merkitystä harrastamiseen, Lemponen kertoo.
Lemposen aviomies Lassi on hallintotieteiden maisteri ja kaksikolle olikin luontevaa perustaa yhdessä yritys.
–Piitu keskittyy ohjaamiseen ja minä hallintoon, Lassi Lemponen sanoo.
Merenneitouintia, vesitanssia ja junior lifesavingia
Tanssikoulun tuntivalikoimasta löytyy merenneitouintia, vesibalettia ja vesi dance mixiä, vesilastentanssia sekä Junior lifesavingia. Vesilastentanssissa vanhempi ja lapsi ovat tunnilla samanaikaisesti. Ryhmiä tulee olemaan niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Tanssitaustan takia vesibaletti- ja dance mix sisällytettiin luontevasti vesiliikuntayrityksen toimintaan. Merenneitouinti tuli mukaan hieman yllättäen.
-En osaa oikeastaan sanoa, mistä sen bongasin. Haluaisin tarjota jotakin kaikille. Yritän luoda palvelua, jossa olisi näytöksiä ja myös esimerkiksi merenneitotanssia. Haluaisin, että pienten lasten palveluissa satumaailma olisi läsnä. Merenneidot tuovat ajatuksen niin lähelle, kuin mahdollista. Merenneitouinti sopii hyvin siihen, mitä yritän luoda, Lemponen kertoo.
Vesi dance mix valikoitui mukaan, koska Lemposelle on tärkeää, ettei tekemistä ja tanssia aseteta liian tiukkaan raamiin. Tarkoitus on, ettei mennä tiukasti balettitekniikka edellä vaan, että kaikilla on hauskaa.
–Tanssissa katsotaan hirveästi peiliin. Tietysti, jotta tekniikka kehittyy ja kehittyy tanssijana. Haluaisin, että tanssijalle tulisi sisäinen tunne siitä, että milloin tekee teknisesti oikein. Haluaisin, että se on se oma kokemus eikä se, mitä peili kertoo, Lemponen kertoo.
Merenneitouinti vetää puoleensa vedessä eläytyjiä ja tunnelmasta nautiskelevia. Lemponen halusi, että mukana on laji, jossa selviydytään ja harjoitellaan kansalaispalveluja. Junior lifesaving -kurssit lisättiin tanssikoulun tuntivalikoimaan.
Hauskanpidon lisäksi merenneitouinnissa opetellaan oikea ja turvallinen uintitekniikka ja miten uida oikein monoräpylän kanssa. Liikkeen ja voiman on tarkoitus tulla keskivartalosta ja nilkoista ja jalkapotkut rytmittävät menoa. Pään ja käsien liike on myös avainasemassa turvallisessa merenneitouintitekniikassa.
Tärkeintä on onnistumisen tunne
Lemponen toivoo, että lajien harrastajat tuntevat itsensä tyytyväisiksi ja onnellisiksi liikkujina. Hän haluaa luoda yhteisön, jossa on mukava harrastaa. Yhteisöllisyys, onnellisuus, vastuullisuus ja luovuus ovatkin Lemposelle tärkeitä arvoja.
–Toivon, että kaikki saisivat onnistumisen ja ilon tunteita. Haluaisin luoda lämpimän yhteisön, johon kaikki ovat tervetulleita ja saisivat nauttia liikunnasta, Lemponen sanoo.
–Mua jännitti, kun koskaan ei tiedä minkälaisia uimareita altaaseen tulee. Kukaan ei loukkaantunut tai alkanut itkemään, Lemponen sanoo.
Vesitanssikoulu Kalypson toiminta alkaa syyskuun alussa Ylöjärven uimahallissa. Avajaisviikolla kaikkia tunteja pääsee kokeilemaan ilmaiseksi ja uuden lajin kokeilukerta on ilmainen ympäri vuoden. Koululla on kokeilemiseen monoräpylöitä ja muita välineitä. Jos jostakin lajista innostuu, tanssikoulun kautta voi tilata omat harrastusvälineet. Ryhmiä tulee useampi, eli kaikille on jotakin. Vesitanssikoulu kertoo aktiivisesti toiminnasta myös sosiaalisessa mediassa.