Raija on yksi Fuengirolan paikallisradion sinivalkoisista äänistä

Konkaritoimittaja Raija Kurkolan ääni on tuttu Aurinkorannikolla asuville ja lomaileville suomalaisille. Aiemmin Radio Finlandian aalloilla ollut mediaosaaja kuuluu nyt FugeFM:n tiimiin. Hän tietää vuosien kokemuksesta, miten tärkeä sinivalkoinen radiokanava on Suomesta Välimeren rannalle saapuville ihmisille.

SUOMALAISUUS näkyy monella tavalla suomalaisten suuressa kestosuosiossa jo vuosikymmenet säilyneessä Fuengirolassa. Suomalaiset kokoontuvat muun muassa Ravintola Kukossa, nauttivat lohikeittoa El Lobo Negrossa, jonottavat karjalanpiirakoita ja voisilmäpullia Mummolassa sekä täydentävät kahvi-, ruisleipä- ja lenkkimakkaravarantojaan Suomi-kaupoissa.
Toimittaja Raija Kurkola on tuttu radioääni Aurinkorannikon asukkaille ja kävijöille. Hän työskentelee Radio FugeFM:llä.

Suomalaisuus kuuluu vahvasti Aurinkorannikolla Malagasta Marbellaan. Radio FugeFM:llä on merkittävä rooli alueen kymmenientuhansien suomalaisten keskuudessa. Kanava tarjoaa juonnettuja aamu- ja iltapäivälähetyksiä, uutisia, musiikkia, ilmiöitä, tapahtumia sekä paikallisten kiinnostavien ihmisten haastatteluja.

Sinivalkoista kanavaa voi kuunnella niin antenniverkossa kuin nettiradiona.    

FugeFM on suomalainen Fuengirolan paikallisradio, joka tarjoaa uutisia, musiikkia, ilmiöitä, tapahtumia ja kertoo paikallisten ihmisten kuulumiset.

FugeFM:n ääninä ovat alan kokeneet ammattilaiset Janne Leipijärvi, Raija Kurkola, Antti Pekkarinen ja Jari Peltomäki. Päävastuussa juonnetuista lähetyksistä ovat Leipijärvi ja Kurkola.

TOIMITTAJA Raija Kurkola tuntee Aurinkorannikon kuin omat taskunsa. Hän muistaa vieläkin tarkasti ensimmäisen käyntinsä eteläisessä Espanjassa.

– Vanhempani olivat ahkeria ja säännöllisiä Floridan-kävijöitä. Kun pitkät lentomatkat alkoivat hirvittää heitä, perheystävät alkoivat suositella omassa maanosassa olevaa kohdetta, johon oli inhimillinen lentoaika Suomesta käsin. Näin Fuengirola seutuineen on tullut vuosikymmenien saatossa tutuksi ja rakkaaksi, Kurkola kertoo.

2000-luvun alkupuolella Aurinkoranta merkitsi monelle suomalaiselle aitoa arjesta irtaantumista. Kohteella oli perustellusti rillumareimaine.

– Alue ja ihmisten käyttäytymistavat ovat muuttuneet paljon vuosien saatossa. Tämä on monen suomalaisten mielestä kiva paikka. Sen vetovoima pitää lujasti pintansa, Kurkola sanoo.

– Suomen kieltä kuulee liki kaikkialla. Myös monet espanjalaiset osaavat jonkin verran kieltämme, koska he ovat oppineet sitä vuosien saatossa, Kurkola lisää.    

RAIJA Kurkolalla on residenssi Fuengirolassa, eli hänen elämänsä on pääsääntöisesti Espanjan auringon alla.

– Paljonko täällä kaiken kaikkiaan on suomalaisia, ei varmasti tiedä kukaan. Suomalaiset, jotka ovat asettuneet tänne asumaan ja elämään, on laskettavissa, Kurkola toteaa.

Kurkola toteaa, että alueelle on syntynyt ja lujittunut Suomi-yhteisö. Suomalaiset hakeutuvat toistensa seuraan esimerkiksi erilaisten harrastuksien merkeissä. Seudulla on perinteisesti eläkeläisiä, mutta enenevissä määrin etätyömahdollisuuksien tuomia työikäisiä ihmisiä, jotka arvostavat välimerellistä aurinkoa ja lämpöä.

Kurkola kiteyttää, että Aurinkorannikolle on rakentunut vuosikymmenien saatossa vahva suomalainen infra. Siihen kuuluu monipuolinen ja runsas kirjo erilaisia toimijoita seurakunnista golfporukoihin.

– Ironista on ollut huomata, miten jotkut suomalaiset vakuuttavat tänne tullessaan, etteivät he halua olla missään tekemisissä maanmiestensä ja -naistensa kanssa, mutta suuri osa suomalaisista päätyy sinivalkoisiin porukoihin, Kurkola hymyilee.

Kurkola kuvaa Aurinkorannikon suomalaisjoukkoa isoon Ruotsin-laivaan.

 – Niin kuin risteilijällä on tungokseen asti matkalaisia, väkeä on täälläkin. Laivalla on tarjolla monipuolista ohjelmaa aluksen eri kerroksissa. Näin on täälläkin. Tarjontaa on runsaasti. Ihmiset tulevat ja menevät, Kurkola tarkentaa.

RAIJA Kurkola on asunut ja elänyt Fuengirolassa jo kahdeksan vuotta.

– Työ on työtä, tekee sitä Koti-Suomessa tai täällä Espanjassa, Kurkola kiteyttää.

Yrittäjänäkin toiminut Kurkola tietää, että menestymisessä ja pärjäämisessä vallitsevat samanlaiset lainalaisuudet.

– Teen paljon työtä, sitä on tehtävä täällä monin verroin enemmän kuin Suomessa. Tähän on oltava valmis Espanjaan muuttaessaan, Kurkola sanoo.

Kurkolan vaa’assa painoivat aikanaan valon määrä ja ilmanalan suopeus. Hän arvosti myös sinivalkoista infraa ja siihen kuulunutta paikallisradiota, joka pitää korkealla suomalaisuuden lippua.

 – Jos ihmisellä on ongelmia kotimaassa, on niitä uudessakin maassa. Kun asiat ovat kunnossa maiseman ja paikan vaihtaminen käy kivuttomasti, Kurkola teroittaa.

Kurkola on kehittänyt espanjan kielen taitoaan, mutta hänen äidin- ja työkielensä on suomi.

MARRASKUISENA keskiviikkona Malagan alueelle annettiin yleinen hälytys ja varoitus rankkasateesta tulvineen. Luonnonvoimat sulkivat kaupat ja koulut, ja ihmiset jäivät kehotusta noudattaen koteihinsa. Toimittaja Raija Kurkola luki poikkeuksellisen päivän ohjeita suomalaisille eetterin välityksellä.

Kurkola on mielityössään mediassa. Radio on hänen välineensä. Sen avulla hän tulee tutuksi Aurinkorannikon suomalaispopulalle.

Radion ammattilainen tietää, miten merkityksellinen suomalainen radiokanava on suomalaisille, jotka seuraavat lähetyksiä niin antenniverkon kuin netin avulla. Ruuhkatiedotteet ja menovinkit sekä tuoreet uutiset ivat haluttuja.

– Palautteet ovat meille kaikille tärkeitä, ja me saamme sitä koko ajan paljon, Kurkola kertoo.      

Jokapäiväisessä elämässä Kurkola vastaa kanavan tiettyjen päivien iltapäivätarjonnasta. Hän viihtyy hyvin ihmisten keskuudessa kentällä tekemässä niin suoria lähetyksiä kuin nauhoitettavia ohjelmia.

Koronapandemian aika jäi myös Kurkolan työhistoriaan omana lukunaan. Silloin radio oli tuiki tärkeä tiedonjakaja. Se välitti tuoreet tiedotteet ja käänteet.

– Espanjassa koronakarantteeni oli hyvin tiukka. Kun ihmiset olivat pakotetut olemaan kodeissaan viikko tolkulla, radiosta tuli aikaisempaakin läheisempi ja merkittävämpi kumppani. Oikealle tiedolle oli koko ajan suuri tarve, Kurkola kertoo.

Kurkola muistuttaa, että radiolla on myös keskeinen viihdyttäjän rooli. Autoilijat kuuntelevat ahkerasti kanavaa, ja ihmiset ovat radioiden äärellä niin työpaikoissa kuin kodeissa. Suomalaiset espanjanystävät seuraavat lomakohteensa kuulumisia vaikka Ruokolahdella.

Radio FugeFM virittää joulutunnelman kuuntelijoilleen. Kurkolan mukaan suomalaiset joululaulut raikuvat pian kanavalla.

Kanavan kuuntelijat toivovat auliisti muiden muassa Jari Sillanpään, Reijo Taipaleen, Kari Tapion ja Lauri Tähkän musiikkia.

– Ylipäänsä perinteinen musiikki ja vanhemmat artistit ovat kestosuosiossa, Kurkola toteaa.