Edessä on tunteita herättävä päätös

Karhen koulua koskeva kuulemistilaisuus sai karhelaiset liikkeelle puolustamaan kylän sydäntä. Maanantaina Karhen koulun liikuntasalissa kuultiin monia tunnepitoisia puheenvuoroja koulun toiminnan jatkumisen puolesta. Jälleen kerran tuli selväksi, että koulun lakkautusuhka on herkkä aihe.

Kuulemistilaisuudessa korostui se, ettei kyläkoulu ole Karhella vain opetusta tarjoava laitos vaan hyvin keskeinen osa paikallista yhteisöä. Se on kokoontumispaikka ja paikallisen identiteetin vahvistaja. Koulu antaa kylälle sosiaalista ja henkistä pääomaa, ja koulun lakkauttaminen vaikuttaa tähän pääomaan väistämättä negatiivisesti.

On helppo ymmärtää karhelaisten suuttumus. Vielä hetki sitten kylälle oli luvattu uusi koulu ja nyt vain reilut pari vuotta myöhemmin koko opetusta ollaan viemässä pois.

Kyläkoulun säilyttäminen on usein poliittinen arvovalinta, vaikka päätökset esitetäänkin talouslukuihin perustuvina. Taloudelliset realiteetit ovat luonnollisesti tärkeitä päätöksenteossa. Kuitenkin pelkkien numeroiden tarkastelu voi jättää huomiotta laajemmat sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset, joita koulun lakkauttaminen aiheuttaisi. Poliitikoilla on mahdollisuus tarkastella asiaa kokonaisvaltaisesti ja tehdä päätöksiä, jotka ottavat huomioon myös pitkän aikavälin yhteiskunnalliset ja yhteisölliset vaikutukset.

Valtuutetuilla on marraskuussa edessään kova paikka, kun Karhen koulun mahdollisesta sulkemisesta päätetään. Puntarissa ovat vastakkain talous ja yhden kylän elinvoimaisuus.