Nuoria Somettaa – Pienestä ideasta nuorten suurtapahtumaksi

Koulutuskeskus Valossa keväisin järjestettävästä Nuoria Somettaa -tapahtumasta on lyhyessä ajassa noussut yksi merkittävimmistä nuorten tapahtumista Pirkanmaalla.

Elettiin vuoden 2017 marraskuuta, kun Ylöjärven Uutisten päätoimittajaksi nimetty Ville Mäkinen kuuli Oulussa järjestetyillä Suurilla lehtipäivillä, miten norjalaislehdet ovat alkaneet järjestää tapahtumia ja ovat jalkautuneet olemassa oleviin tapahtumiin. Tällä tavoin lehdet pääsivät mahdollisimman lähelle lukijoita ja saivat uusia sidosryhmiä kiinnostumaan paikallisesta mediasta.

Nuoria Somettaa -tapahtuma on kasvanut suureksi nuorten tilaisuudeksi. (Arkistokuva)

Mäkinen ajatteli, että idean voisi kopioida myös Ylöjärvelle. Niinpä Ylöjärven Uutiset päätti alkaa satsata tapahtumien luomiseen ja niihin osallistumiseen. Ensimmäinen ajatus oli, että Ylöjärvelle tarvitaan paikallislehden tapahtuma, joka koskettaa mahdollisimman montaa perhettä. Idea jalostui, kun Mäkinen mietti sitä yhdessä Pirmedioiden ja Ylöjärven Uutisten tapahtumakoordinaattori Hanna-Mari Kujalan kanssa. Lopulta paikallislehti päätti järjestää tapahtuman ylöjärveläisnuorille.

Syntyi Nuoria Somettaa. Tapahtuman nimen keksi Hanna-Mari Kujala noin minuutissa, kun tapahtuma piti saada kaupungin tapahtumakalenteriin ja lehteen. Jälkeenpäin tapahtuman nimestä on oltu montaa mieltä, mutta nykyisin se on jo hienosti vakiintunut.

Ensimmäinen Nuoria Somettaa -tapahtuma järjestettiin 13. huhtikuuta vuonna 2018. Pääesiintyjänä oli silloin sometähdeksi noussut nuori tubettaja Pinkku Pinsku. Ylöjärveläisyritykset lähtivät hienosti mukaan tempaukseen, jossa tapahtumassa palkittiin peräti seitsemän nuorta kesätyöpaikoilla kirjoituskilpailun päätteeksi.

Pinkku Pinsku oli ensimmäinen tubettaja, jonka Alpo Papinsaari pääsi tapaamaan kasvotusten. (Arkistokuva)

– Aluksi emme edes ymmärtäneet, miten iso asia tästä tapahtumasta nuodostuu ja miten lähelle nuoria pääsimme. Päätavoitteemme olikin, että saamme kohdata ja kuulla nuoria, tuntea heidän ajatuksiaan, oppia heiltä ja opettaa heitä, Nuoria Somettaa -tapahtumaa alusta asti koordinoinut Hanna-Mari Kujala sanoo.

Ensimmäisen tapahtuman yhteydessä Koulutuskeskus Valon audiotoriossa järjestettiin myös sosiaalisen median vaaroista kertovat luennot sekä oppilaille että heidän vanhemmilleen.

– Somen käyttö on ollut koko tapahtuman historian ajan ihan keskiössä. Joka vuosi olemme kysyneet myös esiintyjiltä haastatteluissa somen käytöstä ja siitä, miten somessa kannattaa käyttäytyä, Kujala kertoo.

Kujala on jokaisen tapahtuman alla jalkautunut Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden pariin ja ohjannut heitä tapahtuman suunnittelussa ja järjestämisessä. Nykyisellään Nuoria Somettaa -tapahtuman järjestelyt kuuluvatkin jo yrittäjyyslinjan ensimmäisen vuosikurssin opintoihin.

Hiphop-artisti Cledos villitsi Nuoria Somettaa -tapahtuman yleisöä vuoden 2019 keväällä.

Ensimmäisellä kerralla tapahtumassa oli noin 170 nuorta. Toinen kerta jo niin sanotusti räjäytti pankin, kun yleisömäärä yli kaksinkertaistui. 11. huhtikuuta vuonna 2019 pääesiintyjänä oli helsinkiläisräppäri Cledos. Mukana tapahtumassa olivat myös tamperelainen rap-yhtye Mansesteri sekä komediaa tuottava someryhmä Blokess.

Tapahtuman alla yrittäjyyslinjan nuoret kävivät radiohaastattelussa kertomassa tapahtuman järjestelyistä. Lisäksi tapahtumaa ennen Ylöjärven Uutiset kiersi Ylöjärven yläkouluissa kertomassa vastuullisesta journalismista.

– Näemme kaikessa tekemisessä lehden roolin toimia esikuvana sekä innostajana. Ja toisaalta itse tapahtuman järjestelyissä tavoite on ollut se, että nuoret ymmärtävät, ettei mikään synny itsestään vaan asioiden eteen täytyy nähdä vaivaa, Hanna-Mari Kujala pohtii.

Vuodet 2020 ja 2021 olivat myös Nuoria Somettaa -tapahtumalle vaikeita. Koronapandemia ei antanut mahdollisuuksia ja tapahtuma jouduttiin perumaan kahdesti.

Sexmane on noussut isoksi tähdeksi Nuoria Somettaa -tapahtuman jälkeen. (Arkistokuva)

– Silloin todella harmitti oppilaiden puolesta. Oltiin suunnitelmissa pitkällä ja esiintyjätkin oli buukattu. Muutama yrittäjyyslinjan nuori sanoikin, että oli tosi kurjaa, kun heiltä vietiin mahdollisuus järjestää tapahtuma. Toisaalta korona-aikana opimme, että voimme ohjata oppilaita järjestelyiden tekemisessä myös etänä. Tästä on ollut nykyisin paljon apua, Kujala kertoo.

6. huhtikuuta vuonna 2022 maailma oli jälleen auki ja Nuoria Somettaa -tapahtuma sai niin sanotusti uuden startin. Pääesiintyjänä lavalle nousi artisti ja lauluntekijä Sexmane. Esiitymässä olivat myös hyvinkääläisartisti Feenix sekä rap-duo Järrä&Koskelan J.

    – Kaikille esiintyjille ei ole maksettu esiintymispalkkiota vaan on tarjottu mahdollisuus kartuttaa esiintymiskokemusta huippuesiintyjän olosuhteissa, Kujala toteaa.

    Rocktehdas Hyvinkään paikalle tuoma esitystekniikka onkin ollut aina huippuluokkaa.

    Feenix on ainoa artisti, joka on esiintynyt kahdesti Nuoria Somettaa -tapahtumassa. (Arkistokuva)

    Kuten edellisenä vuonna Sexmane niin myös 30. maaliskuuta vuonna 2023 rap-artisti, laulaja ja lauluntekijä Ege Zulu veti valoon yli 500 nuorta. Musiikkia tarjosivat myös nelihenkinen yhtye Coodi sekä toista kertaa mukana ollut Feenix.

    – En olisi ikinä osannut valita sopivia esiintyjiä vaan nuoret itse tuntevat tämän skenen paremmin. On hienoa, että olemme tapahtuman avulla päässeet tukemaan nuoria artisteja heidän uransa alussa, Hanna-Mari Kujala sanoo.

    Tänä keväänä 10. huhtikuuta Nuoria Somettaa järjestettiin viidennen kerran. Nyt ykköstähtenä esiintyi ruotsalaislähiössä kasvatut räppäri Jami Faltin. Räppiä esittivät myös duo Coozii & Zeno. Koulutuskeskus Valossa tapahtumaan osallistui huimat, noin 650 nuorta.

    Tällä kertaa tapahtumaa ennen järjestettiin Ylöjärven nuorisotoimen kanssa nuorille suunnattu rap-työpaja. Tapahtumassa oli myös nonstop-parturi sekä huikea Esport-piste.

    Jami Faltin veti hienon shown tämän kevään tapahtumassa. (Arkistokuva)

    – Tapahtumasta on tullut iso ja saamme nuorilta artisteilta kyselyjä, että pääsisivätkö he esiintymään Nuoria Somettaa -lavalle. Tähtiesiintyjätkin ovat kiittäneet järjestelyistä ja erityisesti tapahtuman kivasta ilmapiiristä. Pitää muistaa, etä Suomessa on alle 18-vuotiaille todella vähän maksuttomia tapahtumia, joissa näkee kovia artisteja, Hanna-Mari Kujala sanoo.

    Nuoria Somettaa -tapahtuman avulla paikallislehti on tullut nuorille ja heidän perheilleen entistä tutummaksi. Lehti on saanut paljon positiivista palautetta siitä, että se on nuorten kanssa tekemisissä.

    – Jatkossa haluaisimme tapahtuman myötä vielä tiiviimmin vanhemmat ja isovanhemmat tietoisiksi siitä, mitä sosiaalinen media on ja mitä niissä kanavissa tapahtuu. Lisäksi jatkossa on entistä tärkeämpää löytää mukaan nuorten parissa toimivat ihmiset. Yksi pysyvä asia on se, että myös tulevaisuudessa tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen ovat yrityslinjan oppilaiden käsissä. He päättävät, kuka lopulta Nuoria Somettaa -lavalle pääsee, Kujala sanoo.

    Nuoria Somettaa -tapahtuma on noussut jo ilmiöksi Pirkanmaalla. Toisaalta tapahtuman paisuminen asettaa myös haasteita siitä vastaavalle Ylöjärven Uutisille.

    Hanna-Mari Kujala on ohajnnut yrittäjyyslinjalaisia tapahtumajärjestelyissä vuodesta 2018 lähtien. (Arkistokuva)

    – Paikallislehden resurssit ovat nyt Nuoria Somettaa -tapahtuman osalta äärirajoilla. Ilman leveämpiä hartioita emme pysty tätä jatkossa järjestämään. Ylöjärven kaupunki, ylöjärven lukio sekä muutamat yrityskumppanit ovat onneksi olleet mukana järjestelyissä. Nyt etsimme ensi kevään tapahtumaan lisää yhteistyökumppaneita, jotta pystymme kattamaan tapahtuman reilusti nousseet kustannukset, Ylöjärven Uutisten päätoimittaja Ville Mäkinen kertoo.

    – Olemme saaneet Ylöjärvellä aikaiseksi huikean ilmiön tämän tapahtuman myötä. Olisi todella harmi, jos se kaatuisi resurssien puutteeseen. Toivotaan, että saamme tämän kustannusasian ratkaistua, koska nuoret todella odottavat ja toivovat, että Nuoria Somettaa jälleen järjestetään.

    Yleisön kovasti odottama Ege Zulu esiintyi ensimmäistä kertaa Ylöjärvellä Nuoria Somettaa -tapahtumassa. (Arkistokuva)