Värikkäät yritystarinat kiehtoivat jälleen monia – ”Kukaan ei lähtisi yrittämään, jos ei olisi optimisti” – katso kuvat tilaisuudesta

Ylöjärveltä Suomen ja maailman kartalle -yrittäjätilaisuus kokosi jälleen valtuustosalin täyteen yritystarinoista kiinnostuneita kuulijoita. Tilaisuudessa saatiin kuulla neljä toinen toistaan kiehtovampaa yrityskokemusta.

Toisen kerran järjestetyssä tapahtumassa esiintyjinä olivat yrittäjäneuvos ja Dynaset Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Karppinen, Milltamo Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Juortamo, Tampereen Konepajat Oy:n toimitusjohtaja ja Tampereen Kauppakamarin hallituksen puheenjohtajana Juhani Lehti sekä pörssiyhtiö Merus Power Oyj:n toimitusjohtaja Kari Tuomala.

Kielitaito ei ole välttämätön

Reijo Karppinen on nähnyt ja kokenut paljon pitkällä yrittäjäurallaan.

Reijo Karppinen kertoi, miten hydrauligeneraattoreita, -korkeapainepesureita ja -kompressoreita valmistava Dynaset rakensi käytännössä itse vientimarkkinat ulkomaille.

– Löysin Tukholmasta messut, varasin ständin ja ajoin paikalle ruosteisella pakettiautolla. Sieltä sain ahaa-elämyksen siitä, ettei vienti ole millään tavalla erilaista kuin myynti kotimaassa. Tästä syntyi selkeä päätös, että olen itse kykenevä tekemään vientiä eikä edes kielitaito ole oleellinen asia, Karppinen selvitti.

Karppisen mukaan viennin eteen on kuitenkin tehtävä paljon töitä.

– Aina puhutaan viennin vedosta. Olen sitä mieltä, että vientiä pitää työntää. Kertaakaan konsultti ei ole tehnyt meille mitään vaan aina on itse tehty kaikki, Karppinen totesi.

Kaisa Juortamon puheenvuoro sai paljon kiitoksia.

Kaisa Juortamo kuvaili yleisölle perheyritys Milltamon historiaa ja sukupolvenvaihdosta. Milltamo valmistaa Soppeenmäessä koneistettuja osia muun muassa kaivos-, saha- ja koneteollisuudelle. Juortamo otti Milltamon vetovastuun vuonna 2012.

– Jälkikäteen ajateltuna se oli raju muutos itselleni. Jouduin opettelemaan itse alusta asti melkein kaiken, vaikka isäni (yrityksen perustaja) olikin läsnä ja tukena. Jos tekisin jotakin toisin niin olisin yrittänyt verkostoitua rohkeammin. Tällä alalla kun on nainen ja pienemmästä yrityksestä niin on välillä kokenut itseni ulkopuoliseksi, Juortamo kertoi.

Milltamossa halutaan satsata ennen kaikkea työntekijöiden ammattitaitoon ja hyvinvointiin.

– Ollaan haluttu tehdä hyvin se työ mitä tehdään, eikä meillä ole kasvutavoitteita. Liikevaihto on pysynyt pitkään lähes samana, mutta silti, jos haluaa pysyä kilpailutilanteessa mukana niin se edellyttää investointeja, Juortamo sanoi.

Kilpailuetu pitää tunnistaa

Liikkuvia työkoneita valmistavan Tampereen Konepajat -konsernin vetäjä Juhani Lehti muistutti omassa puheenvuorossaan, että kaikkein tärkein asia yrityksen kasvussa on kilpailuedun löytäminen tai tunnistaminen.

Juhani Lahti kertoi, miten ja missä päin maailmaa Tampereen Konepajat toimii.

Lehti otti kantaa myös siihen, miten yritysten sukupolvenvaihdos sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

– Ennen kaikkea yrittäjän ammattitaito ja kokemus pitäisi saada jotenkin siirtymään seuraajalle. Siksi uuden vetäjän pitäisi tulla mukaan aikaisin, jotta voidaan edetä rinnakkain jopa kahdesta kolmeen vuotta, Lehti totesi.

Viimeisenä yrityspuheenvuorona kuultiin sähkövarastoja, sähkönlaaturatkaisuja ja -palveluita tarjoavan Merus Powerin toimitusjohtajaa Kari Tuomalaa. Hän nosti esiin asenteen merkityksen.

Kari Tuomalan mukaan Merus Power hakee yhä kasvua markkinoilta.

– Kukaan ei lähtisi yrittämään, jos ei olisi optimisti. Pettymyksiä tulee aina, mutta niistä selvitään, Tuomala linjasi.

Merus Power lähti aikoinaan valloittamaan maailmaa menemällä markkinoille sellaisiin maihin, joissa ei tarvittu etukäteen paljon referenssejä.

– Sitä kautta saatiin myös Euroopassa jalansijaa, kun oli esittää niitä referenssejä muualta.

Merus Powerilla on edelleen kovat kasvutavoitteet.

– On pakko alkaa tehdä tulosta, muuten kasvu ei onnistu. Meillä on näytön paikka tänä vuonna. Tulosta pitää saada parannettua, Tuomala totesi.

Ylöjärven Yrittäjien, Ylöjärven Yrityspalvelun ja Ylöjärven Uutisten järjestämässä tilaisuudessa puheenvuoron piti myös Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jari Haapaniemi. Lisäksi Reijo Karppinen kertoi lopuksi Pirkanmaan Yrityskummien toiminnasta. Tilaisuuden juonsi Ylöjärven Uutisten ja Pirmedioiden tapahtumakoordinaattori Hanna-Mari Kujala.