Museovirasto jakaa avustusta Ylöjärven kotiseutumuseon päärakennuksen korjaukseen

Museovirasto tukee Ylöjärven kotiseutumuseon päärakennuksen eli Korpulan talon korjausta.

Korjaukseen myönnetty hankeavustus on suuruudeltaan 6 000 euroa. Ylöjärven museo sijaitsee Hietastenmäellä lähellä kaupungin keskustaa. Kotiseutumuseoalueella on peräti 11 rakennusta, joista yhdeksän on avoinna yleisölle. Ylöjärven museoon on siirretty rakennuksia eri puolilta Ylöjärveä. Museoalueen päärakennus on Korpulan talo.

Korpulan tuparakennus on Ylöjärven museon sydän. Rakennuksessa on asunut aikanaan jopa 30 henkilöä. (Arkistokuva)

Museovirasto jakoi paikallismuseoiden hankeavustuksia tälle vuodelle 78 hankkeelle yhteensä hieman yli 430 000 euroa. Avustushakemuksia tuli 146. Suurin myönnetty avustus oli 7 000 euroa ja pienin 1 600 euroa.

– Paikallismuseot toimivat kulttuurin lähipalveluna alueen asukkaille, ja siten ne tukevat hyvän elämän edellytyksiä. Pohjois-Savon alueella sijaitsee noin 70 paikallismuseota, mikä kertoo yhteisöjen vahvasta kotiseututunteesta ja kansalaisaktiivisuudesta. Myös paikallismuseoiden vapaaehtoistoimijoiden työpanos on merkittävä, intendentti Tarja Kekäläinen Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta kertoo.

Hankkeiden kautta työllistetään esimerkiksi museo- ja kulttuurialan ja korjausrakentamisen osaajia ja ylläpidetään perinteisten korjausmenetelmien säilymistä. Muutaman kuukauden mittaiset hankkeet ovat monelle museo- ja kulttuuriperintöaineiden opiskelijalle ensimmäinen kosketus oman alan työpaikkaan.

Paikallismuseoiden hankeavustus on tarkoitettu hankkeiden osarahoitukseksi. Tuki voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.

– Paikallismuseotyö on sitoutumista yhdessä tekemiseen ja yhteisen kulttuuriperinnön säilyttämiseen. Tätä toimintaa pyrimme osaltamme avustuksilla tukemaan. Yhdessä toimijoiden omarahoituksen, muun ulkopuolisen rahoituksen sekä talkoo- ja vapaaehtoistyön kanssa avustukset mahdollistavat vaativiakin rakennusten korjaushankkeita ja kokoelmatyön edistymistä, erikoisasiantuntija Marianne Koski Museovirastosta kertoo.

Paikallismuseoiden hankkeille on myönnetty avustuksia vuodesta 1974 lähtien.