Katujen puhdistus sepelistä aloitettiin tällä viikolla

Ylöjärven kadut pyritään putsaamaan hiekoitussepelistä vappuun mennessä.
Katuja puhdistetaan hiekoitussepelistä seuraavat viikot. (Kuva: Vilma Kaura)

Katujen puhdistukset aloitettiin maanantaina keskustan käytetyimmistä kevyen liikenteen väylistä sekä ajoradoilta, joita bussit käyttävät.

– Pyrimme saamaan pysäkkitaskut harjattua ja pestyä, että ei tulisi pölyongelmaa siinä yhteydessä, kun bussi tulee pysäkille ja aukaisee oven, kertoo kunnossapitopäällikkö Jari Koskinen.

Myös Viljakkalassa ja Kurussa katujen puhdistus on aloitettu tai aloitetaan lähipäivinä. Kun keskeisimmät väylät on saatu harjattua ja pestyä, siirrytään pienemmille kaduille.

Kadut pyritään saamaan puhtaaksi sepelistä vappuun mennessä. Kelit vaikuttavat paljon. Jos tulee yöpakkasia, työssä pidetään taukoa, ettei katujen pesuvesi jäädy tien pintaan. Toisaalta myös pesurin suuttimet saattavat jäätyä pakkasessa.

– Välillä tulee niitäkin tilanteita, että kun on oikein kunnolla pakkasta, niin sitten tarvitsisi välillä olla sepeliä levittämässä takaisinkin. Se on aina vähän semmoinen kompromissi, Koskinen toteaa.

Kokonaisuudessaan työ kestää noin neljä viikkoa.

– Jos sää on meille suotuisa, niin saadaan tehtyä nopeampaa ja jos ei, niin sitten se saattaa venyä vähän toisesta päästä.

Harjaus ja pesu tehdään pääasiassa päivällä, mutta esimerkiksi liikenteenjakajat putsataan yöaikaan, jotta siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa liikenteelle.

Käytetäänkö sepeli uudelleen?

Sepeliä ei voida uusiokäyttää hiekoituksessa, koska siihen kertyy talven aikana paljon roskaa ja epäpuhtauksia, joiden seulominen tai peseminen olisi iso taloudellinen kustannuserä.

– Sepelin kulmat pyöristyvät liikenteen alla ja se myös murskautuu liikenteen alla aika pieneksi jauhoksi, niin hiekoitustarkoitukseen siitä ei oikein enää ole, Koskinen lisää.

Kerätty hiekoitussepeli käytetään Ylöjärvellä hyödyksi maanrakennuksessa työmailla täytteenä.