Männinkäinen on Järvisen perheen Narnia – Keskiviikkona se kisaa Suomen kauneimman mökin tittelistä

Se miten Ylöjärvellä sijaitseva talo päätyi televisio-ohjelmaan on mielenkiintoinen ja ajassa pitää mennä takaisin yli sata vuotta.
Kalle ja Kirsi Järvisen mökki on mukavan matkan päässä heidän kotoaan Tampereelta. Sinne hurauttaa autolla puolessa tunnissa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Suuri punainen hirsitalo seisoo ryhdikkäänä pienen mäen päällä. Tien toisella puolella siintää Leppäjärvi. Keskiviikkona talo nähdään MTV:n ohjelmassa Suomen kaunein koti: Kesämökit.

Talo on Länsi-Teiskon entinen työväentalo ja nykyisin Järvisen perheen kesämökki. Mökki ei ehkä sanana kuvaa noin 300-neliöistä rakennusta, mutta hengeltään se on sitä. Siellä saa toteuttaa itseään ja olla juuri sellaisena kuin haluaa.

Kahden tontille siirretyn riihen paksuista hirsistä tehty rakennus täyttää ensi vuonna 110 vuotta. Talo on nimeltään Männinkäinen, paikalliset tuntevat sen myös Pomppina.

Talon omisti Länsi-Teiskon Työväenyhdistys, joka laittoi sen myyntiin kymmenen vuotta sitten. Työväenyhdistys oli tuolloin kutistunut muutamaan henkilöön ja päätti myydä talon, ettei se jäisi heitteille, kun yhdistyksen toiminta loppuu.

– Me itse asiassa etsimme samaan aikaan pienempää kesämökkiä. Äitini soitti meille, että siellä olisi semmoinen isompi talo tulossa myyntiin, muistelee Kalle.

Keittiön seinällä oleviin tauluihin on kehystetty työväentalon aikaista historiaa: laskuja, kuvia ja asiakirjoja. (Kuva: Sanna Hillberg)

Länsi-Teisko olikin tamperelaispariskunnalle jo ennestään varsin tuttu, sillä Kallen suku on kylästä kotoisin. Kallen sukulaiset ovat aikoinaan kuuluneet työväenyhdistykseen ja olleet mukana huolehtimassa Männinkäisestä ja sen toiminnasta.

Järviset päättivät tarttua ainutlaatuiseen tilaisuuteen. On vaatinut usean vuoden työn remontoida talo aivan erilaiseen vapaa-ajankäyttöön kuin tanssi- ja näytelmätoimintaan, jossa se palveli vuosikymmenien ajan.

Lue myös: Kuoleva yhdistys niputti historiansa yksiin kansiin – Länsi-Teiskon työväenyhdistyksen historiikia varten kahlattiin läpi sata vuotta vanhoja asiakirjoja

Tavallinen pulliainenkin oppii remontoimaan

Taloon sisään tullessa vastassa on aikanaan umpeen muurattu hella, jonka Järviset halusivat säilyttää ja korjata koristeeksi, sillä se ei ole enää käyttökuntoinen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kirsi Järvinen perusti Männinkäiselle muutama vuosi sitten Instagram-tilin. Instagram-julkaisut johtivat lehtijuttuun Meidän Mökki -lehdessä, jonka nähtyään Maikkarin tuottaja otti Järvisiin yhteyttä. TV-kuvaukset olivat elokuussa.

– Instagram on minun leikkikenttäni. Sieltä saa hyviä vinkkejä ja saan jutella Pelastetaan vanhat talot -ryhmäläisten ja muiden kanssa, sanoo Kirsi.

Hän kertoo, että he ovat molemmat viettäneet lapsuutensa Hervannasta, eivätkä omakotitalon remppahommat olleet kummallekaan ennestään tuttuja. Kirsi nauraa aiemmin ihmetelleensä miten ”jotkut hullut” ovat lähteneet vastaaviin projekteihin.

Aluksi sukulaiset olivat Järvisillä talkooapuna, mutta pariskunta huomasi pian, että korjaustaidot on opeteltava myös itse.

– Tämmöiset tavalliset pulliaisetkin voivat oikeasti lähteä tällaiseen projektiin. En minäkään aikaisemmin tarttunut juuri minkään näköisiin moottorisahoihin enkä porakoneisiin, mutta nyt se on ollut pakko tehdä. Sitten loppujen lopuksi olen huomannutkin, että eihän se ole edes vaikeata. Sehän on hirveästi rohkeudesta kiinni ja tietysti täytyy olla aikaa, Kirsi sanoo.

Kalle vinkkaa, että hyviin työvälineisiin kannattaa satsata.

Kirsin mukaan osallistuminen tv-ohjelmaan ei ollut itsestäänselvyys, mutta lasten kannustamina he päättivät lähteä mukaan leikkiin – vaikka talon remontti ei kuvauksien aikaan ihan valmis vielä ollutkaan.

– Olemme tehneet korjauksia jokaisen vuoden budjetin mukaan ja materiaalien mukaan, mitä on saatavilla ja miten rahat riittävät. Olemme yleensä säästäneet, emmekä ole ottaneet ihan hirveästi velkaa sen takia, kun se on ylimääräinen lisä kaikkiin muihin menoihin.

Talo, jolla on tarina

Järviset viettävät mökillään paljon aikaa. Kalle Järvisen suvun tarina nivoutuu entisen työväentalon historiaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

Länsi-Teisko oli aikanaan vireä kylä, jossa oli muun muassa kauppa, koulu ja pankki. Jos entinen työväentalo osaisi puhua, sillä olisi monta tarinaa kerrottavanaan. Siellä järjestettiin tansseja, esitettiin monia näytelmiä ja löytyypä sen sisäkatosta yksi luodinreikäkin.

Jopa laulajalegenda Olavi Virta on esiintynyt työväentalolla. Sisällissodan aikaan punaiset lähtivät talolta marssimaan Tampereelle Näsijärven jään yli.

– Olen hirveän kiitollinen, että sodan jälkeen rakennusta ei poltettu, että se sai jäädä paikoilleen, koska valkoisethan sen valtasivat, sanoo Kirsi.

Kun Järviset hankkivat talon, se oli ollut useita vuosia kylmillään.

– Siellä ei ollut keittiötä, ainoastaan muurattu hella ja baaritiski. Sitten siellä oli semmoisia ihan hirveitä 70-luvun ravintolan pöytiä, Kirsi nauraa.

Sali on kooltaan hulppeat 120 neliötä ja sen seinustoja reunustivat aiemmin penkkirivit. Seinille on ripustettu taidetta ja ryijyjä. TV-tasona toimii vanha baaritiski ja siihen on lisätty ovet. Pariskunta on pyrkinyt hyödyntämään ne vähäiset kalusteet, joita talossa oli. Seinän takana on työväentalon näyttämö, joka on remontoitu kahdeksi tilavaksi makuuhuoneeksi. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ensimmäinen työ olikin rakentaa keittiö ja saada rakennukseen juokseva vesi. Pihaan rakennettiin parikin kaivoa. Ensimmäinen talvi paljasti, että salissa oli jääkylmä. Ikkunat uusittiin kaksinkertaisiksi ja eristeitä lisättiin. Tulevana keväänä pihaan rakennetaan uusi kasvihuone ja kesällä pinnoitetaan talon katto.

Sisäseinät ovat saaneet vaaleita ja värikylläisiä sävyjä. Avara tila on muutettu selkeiksi huoneiksi ja sen keskipisteenä on viihtyisä sali. Alkuperäiset leveät lankkulattiat on säilytetty.

Tilaa on paljon ja se onkin tarpeen. Paikalla ovat usein pariskunnan yhteensä neljä lasta sekä perhekunnan koirat.

– Olemme aika isolla porukalla mökillä monesti, varsinkin kesäaikaan, Kirsi kertoo.

Parasta Männinkäisessä on se, että se on oma maailmansa.

– Se on semmoinen Narnia ja siellä saa toteuttaa itseään, pohtii Kirsi.

Kalle nauttii ympäröivästä metsästä ja rauhasta:

– Siellä maailman murheet tuntuvat paljon pienemmiltä mitä tuolla kaupungissa. Siellä mieli lepää.

Viimeksi Järviset ovat tehneet taloon tämän vaaleasävyisen makuuhuoneen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kirsi ja Kalle Järvisen vapaa-ajanasunnoksi remontoima entinen työväentalo nähdään keskiviikkona MTV3:lla ohjelmassa Suomen kaunein koti: Kesämökit kello 20.00.

Katso kuvat värikkään historian omaavan entisen työväentalon uudesta elämästä: