Vuorentaustan yläkoulun laajennusosa valmistuu vuoden lopulla – Vierailimme uudessa rakennuksessa, joka saavutti juuri harjakorkeuden

Vuorentaustan Tornitiellä on rakennettu elokuusta 2023 saakka uutta laajennusosaa Vuorentaustan yläkouluun. Kun laajennus valmistuu, siirtyvät sinne väistöön Vuorentaustan yläkoululaiset vanhan koulun saneerauksen ajaksi.
Kahdessa kerroksessa oleva laajennusosa valmistuu Vuorentaustan yläkoulun kainaloon marraskuussa 2024.

Ylöjärvellä rakennetaan kouluja kiihtyvään tahtiin: kauan odotettu Siltatien yhtenäiskoulu vastaanotti ensimmäiset oppilaansa viime elokuussa, kun taas Kurussa uuden yhtenäiskoulun rakennusurakan käynnistymistä vielä odotellaan.

Myös Vuorentaustassa koulua käydään tulevien vuosien saatossa uusissa tiloissa. Tällä hetkellä Tornitien toimipisteessä rakennetaan yläkoululle laajennusosaa, jonka valmistuessa ryhdytään saneeraamaan vuonna 1995 rakennettua vanhaa koulurakennusta.

Saneerauksen jälkeen koko koulukampus tulee palvelemaan yhteensä yli 600 oppilasta viidesluokkalaisista yhdeksäsluokkalaisiin.

Tällä hetkellä alakoulun luokat 1–6 opiskelevat Vuorentaustan Välimäenkujan koulurakennuksessa, jossa korjataan pitkään jatkuneita sisäilmaongelmia. Tulevaisuudessa alakoulun luokat 1–4 saavat myös oman uuden koulun, joka valmistuu Vuorentaustan uudelle asuinalueelle. Koulun suunnittelu käynnistyy tänä vuonna. Samaan rakennukseen tulee tilat myös päiväkodille ja esikoululle.

Lue myös: Vuorentaustan alakoulun ulkoseinistä paljastui mikrobikasvustoa – Myös ilmastointilaitteet toimineet puoliteholla

Laajennusosan aulatila portaineen muistuttaa uutta Siltatien koulun aulaa. Laajennusosan alakerrassa on muun muassa 200-neliöinen liikuntasali, näyttämö ja musiikkiluokat. Yläkerrassa on muuntautumiskykyisiä luokkatiloja ja esimerkiksi niin kutsuttujen pehmeiden materiaalien luokkatilat sekä kuvaamataidon luokka.

Uusi laajennusosa sulautuu vanhaan koulutaloon

Vuorentaustan Tornitien koulun laajennusosa on saavuttanut hiljattain harjakorkeutensa, ja tämän kunniaksi Ylöjärven kaupunki järjesti koululla perinteiset harjakaiset tämän viikon keskiviikkona rakentajille ja muille yhteistyökumppaneille.

Ylöjärven kaupungin opetuspäällikkö Tarja Suhosen mukaan uudet tilat on suunniteltu käyttäjiään palveleviksi ja oppimisympäristöt uusia mahdollisuuksia tarjoaviksi. Erityisen iloinen Suhonen on siitä, että oppilaat pääsevät opiskelemaan väljiin tiloihin.

– Oppilaat saavat nyt ihan kunnon tilat.

Samaa mieltä on laajennusosaa rakentavan Rakennusliike Lapti Oy:n hankkeen rakennuspäällikkö Juha Nieminen.

– Puitteet koulussa tulevat olemaan nykyaikaiset. Materiaalit ovat laadukkaita ja kulutusta kestäviä.

Kaksikerroksinen laajennusosa on kokonaislaajuudeltaan 2080 neliömetriä ja se on suunniteltu niin, että se sulautuu arkkitehtuuriltaan vanhaan punatiiliseen koulurakennukseen.

Lue myös: Katso havainnekuvista, miltä Vuorentaustan yläkoulun laajennusosassa tulee näyttämään

Kuva on otettu laajennusosan portaikosta, josta avautuu näkymä vielä pressujen takana olevalle esiintymisnäyttämölle. Sama näyttämö avautuu myös seinien takana olevaan liikuntasaliin.

Jopa kolme musiikkiluokkaa

Laajennusosaan tulee yleisopetustilat vuosiluokille 5–6, eli 140 oppilaalle, jotka siirtyvät uusiin tiloihinsa aikanaan Välimäenkujan toimipisteestä.

Marraskuussa 2024 valmistuvan laajennusosan keskiössä on suuri aulatila, joka muistuttaa portaineen paljon Siltatien koulun aulatilaa. Aulassa on myös esiintymisnäyttämö, jonka esityksiä voi seurata portaikosta.

Sama näyttämö aukeaa myös takana olevaan parisataaneliöiseen liikuntasaliin. Näyttämön on mahdollista toimia myös yhtenä musiikkiluokkana. Laptin projektipäällikkö Tuomo Timonen kertoo, että rakennukseen valmistuu yhteensä kolme tilaa musiikin opetukselle, sillä Vuorentaustan koulussa järjestetään musiikkipainotteista opetusta.

– Näyttämön lisäksi koulussa on kaksi tavallista musiikkiluokkaa rakennuksen alakerrassa.

Yläkerrassa sijaitsevat puolestaan niin kutsuttujen pehmeiden materiaalien käsityöluokat, joissa tehdään esimerkiksi tekstiilitöitä.

– Lisäksi ylhäällä on kuvisluokka, kuvanveistotila keramiikkauuneineen sekä märkätyötila, jossa voidaan tehdä vaikkapa huovutusta, Timonen selittää.

Kullekin luokalle tulee uuteen laajennusosaan omat kotiluokkansa, joiden kokoa on mahdollisuus muunnella. Luokkien käyttöön tulee myös pienryhmätiloja.

Lue myös: Tällainen on Vuorentaustaan rakentuva uusi asuinalue: värikkäitä townhouseja, mahdollinen koirapuisto, uusi koulu ja päiväkoti

Fakta: Vuorentaustan koulun Tornitien toimipisteen laajennus ja saneeraus

  • Vuorentaustan koulun Tornitien koulutalo (vanha Soppeenharjun koulu) on rakennettu vuonna 1995. Tiloissa opiskelevat yläkoulun luokat 7–9.
  • Tornitielle ryhdyttiin rakentamaan elokuussa 2023 reilun 2000 neliön koulun laajennusosaa, joka valmistuu marraskuussa 2024. Hankkeen kustannusarvio on 8,1 miljoonaa euroa ja sen suunnittelusta ja rakentamisesta  vastaa Rakennusliike Lapti Oy.
  • Laajennusosa toimii ensin yläkoululaisten väistötilana, kun vanhan koulutalon saneeraus alkaa alkuvuodesta 2025. Peruskorjauksen alustava kustannusarvio on noin 9,4 miljoonaa euroa.
  • Saneerauksen valmistuessa Tornitien koulutalo ja laajennusosa palvelevat yhteensä 600 oppilasta. Yläkoululaiset opiskelevat saneeratussa yksikössä, kun taas alakoulun luokat 5 ja 6 opiskelevat laajennusosassa.

Lähde: Ylöjärven Uutisten arkisto, Ylöjärven kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti

Vuonna 1995 rakennetun vanhan koulutalon saneeraus käynnistyy ensi vuonna lisäsiiven valmistumisen jälkeen. (Kuva: Jani Saarenpää)