Pohjavettä uhkaavien saasteiden puhdistus alkaa pian Soppeenmäessä – Työmaan perustaminen voi aiheuttaa meluhaittaa

Vuosikymmenen kestänyt Nikron tontin maaperän kunnostusurakka saatetaan loppuun tämän ja ensi vuoden aikana. Kunnostustyöt alkavat työmaan rakennuksella huhtikuun puolessa välissä.
Nikron tontin puretussa punatiilisessä päärakennuksessa ja sen myöhemmin rakennetuissa lisäsiivissä käsiteltiin raskasmetalleja, maaleja, öljyjä ja erilaisia kemikaaleja lähes 60 vuoden ajan. Nikro Oy:n nimissä 1930-luvun lopulla alkanut toiminta aiheutti maaperälle suurta tuhoa. (arkistokuva)

Ylöjärven kaupungin omistamalla Nikron tontilla Mikkolantiellä on siivottu haitta-aineita maaperästä ja pohjavedestä jo vuodesta 2013 asti, kun kiinteistön rakennukset purettiin.

Tontin maaperä on ollut hyvin saastunutta kiinteistöllä vuosikymmeniä jatkuneen teollisen toiminnan seuraksena, ja maaperästä on löytynyt huomattavia pitoisuuksia öljyhiilivetyjä, metalleja ja kloorattuna liuottimia.

Aikaisemmista kunnostuksista huolimatta maaperää ei ole kuitenkaan saatu täysin puhdistettua. Huhtikuussa Nikrolla käynnistyykin Ylöjärven kaupungin ja Pirkanmaan ely-keskuksen yhteistyössä tekemä uusi puhdistushanke, joka on osa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa.

Hankkeessa Nikron tontti on tarkoituksena puhdistaa lopullisesti uudenlaisella termisellä menetelmällä.

Lue myös: Saastunut tontti Soppeenmäessä yritetään puhdistaa uudella metodilla: ”Kohteen maaperä on haastava”

Autio Nikron tontti sijaitsee Mikkolantiellä. Maaperän puhdistustyös alkavat huhtikuun puolessa välissä.

Perustamistyöt voivat aiheuttaa melua

Työt kiinteistöllä alkavat 16. huhtikuuta kunnostuskentän rakentamisella. Ylöjärven kaupungin mukaan rakentamisvaihe voi aiheuttaa poikkeuksellisia ääniä ja meluhaittaa. Itse puhdistustyön meluhaitat vastaavat kaupungin mukaan alueen tavanomaisia ääniä.

Puhdistustyössä Nikron maaperään asennetaan lämmityselementtejä tai elektrodeja, putkia huokosilman imua varten, antureita lämpötilan tarkkailua varten sekä muita tarvittavia laitteistoja. Tarvittaessa alueelle asennetaan putkia tai kaivoja pohjaveden pumppausta varten. Asennukset tehdään pääosin maan pinnan tason alapuolelle.

Kunnostusvaihe alkaa työmään rakentamisen jälkeen toukokuun lopussa ja työt kestävät vuoden 2025 loppuun saakka.

Lue myös:

Pitkään kestänyt urakka jatkuu: Nikron tontille haetaan puhdistajaa

Vanhalla Nikron kiinteistön tontilla on edelleen haitta-aineita – Tontilla on tehty tarkentavia tutkimuksia, mutta kunnostamisen tarkka aikataulu on vielä avoin

 Vuosikymmenten teollinen toiminta saastutti ylöjärveläiskiinteistön maaperän ja pohjaveden – Saadaanko haitta-aineet vihdoin pois tontilta?