Yksikin kutemaan palaava taimen on lajille äärimmäisen tärkeä – Katso kuvareportaasi mätimunien matkasta uusiin kotipuroihin Ylöjärvellä

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys on tehnyt jo vuosia arvokasta työtä pyrkiessään palauttamaan taimenkantaa Pirkanmaalle. Lähdimme Sami Ojalan ja Antti Reposen matkaan seuraamaan istutustyötä Ylöjärvellä.
Apuna Sami Ojalalla (vas.) istutuksissa oli Antti Reponen. Tässä Reponen mittaa mätimunien kokoa ennen istutusten alkua. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kokonaisuudessaan kuusi litraa taimenenmätiä matkasi 14. maaliskuuta pakettiauton kyydissä Tampereen Sarankulmasta Kurussa Keihäsjärveen ja Jakamaan laskeviin puroihin.

Mätirasiaistutuksista vastasi Kokemäenjoen Vesistön Vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) Sami Ojala, jolla oli talkooapunaan ylöjärveläinen luonnonystävä Antti Reponen.

– Mäti tulee meille Laukaan kalanviljelylaitokselta styrox-laatikoissa, joissa on jäitä, kertoo Ojala.

Hän tarkentaa, että mäti on kylmässä, sillä lämpötilan olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä nollaa kuten istutusvedetkin ovat tällä hetkellä.

– Lämpö kiihdyttää mädin kehittymistä ja aiheuttaa liian aikaisen kuoriutumisen.

Lue myös: Taimenen mätirasiaistutukset aloitettiin Kurusta

Siivikkalan Myllypuron taimenparatiisia kunnostettiin viime viikolla – Pienille taimenille löytyy nyt suojapaikkoja

Mätimunat on pakattu ennen matkaa rasioissa kylmälaukkuihin. Kussakin rasiassa on yksi desilitra mätiä. Mäti on peräisin Luonnonvarakeskuksen Laukaan kalanviljelylaitokselta, jossa mäti on lypsetty ja hedelmöitetty Rautalammin reitin kannan taimenista. Mätiä on haudottu laitoksella silmäpisteasteeseen saakka. (Kuva: Sanna Hillberg)

Mätirasiaistutukset onnistuvat Ojalan mukaan pääsääntöisesti hyvin KVVY:n istutuskohteissa.

– Arvioisin, että kuolleisuus on suurinta heti ensimmäisen kasvukauden aikana, mutta kuolleisuuden vaihtelu vesistöittäin tai jopa istutusalueittain on erittäin suurta. Vaihtelu johtuu muun muassa petojen ja ravinnon määrästä, olosuhteiden vaihtelusta vuosittain sekä sopivan habitaatin määrästä.

Kuoriuduttuaan toukokuussa pienet taimenenpoikaset jäävät mataliin vesiin hengailemaan ennen kuin laajentavat reviiriään ja lähtevät syönnösvaellukselle lähijärviin. Jos ne onnistuvat välttämään niitä uhkaavat monet vaarat ahvenista ihmisiin, tulevat ne sukukypsiksi 3–4 -vuotiaina. Sen jälkeen ne palaavat synnyinvesilleen lisääntymään.

Vapaaehtoistyö jolla on merkitystä

Antti Reposelle taimenkannan palauttaminen ja puromaisemat ovat tärkeäitä.

– Mäti-istutuksilla saamme puroihin elämää. Talkoot ovat mukavia, saa tehdä lapiohommaa ja sillä työllä on merkitystä, hän sanoo.

Hän toivoo, että kalastajat vapauttavat saaliiksi saamansa rasvaevälliset taimenet saman tien takaisin veteen. Toistaiseksi yksittäiselläkin taimenella on suuri merkitys kalakannan palautuksen kannalta. Tämän lisäksi niiden kalastaminen on Etelä-Suomessa kielletty.

– Yksikin emokala, joka saadaan palaamaan puroon kutemaan, voi olla sen puron ja kannan pelastus.

Taimen on aikanaan ollut luonnonvarainen Suomen sisävesissä, mutta ympäristön tilan huononemisen, vesien rakentamisen ja liikakalastuksen myötä laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Mäti-istutuksilla taimenkantaa pyritään palauttamaan ja sen luonnollista lisääntymistä edesauttamaan. Mäti-istutuksen etuja poikasistukseen verrattuna on muun muassa se, että taimen oppii luonnollisen reviirikäyttäytymisen, leimautuu paikkaan, johon se voi palata lisääntymään ja se oppii välttämään petoja.

Ylöjärvellä istutuksia on tehty Siivikkalassa ja Kurussa vuodesta 2018 alkaen KVVY:n VIRTA- ja VIRTA2-hankkeiden myötä.

Lue myös: Pitkäjänteinen työ tuotti hedelmää: Taimenet lisääntyivät ensimmäistä kertaa luontaisesti Siivikkalan Myllypurossa

Epäselvyys Karjulankosken patorakennelman omistajasta hidastaa taimenkannan elvyttämistä

Näin taimenen mätimunat siirtyvät uuteen kotipuroon

Ennen istutusten alkua Antti Reponen mittaa häntä mustilla silmillä tarkkailevien mätimunien koon. Pienokaisilla on mittaa 5–6 millimetriä. Jos ne pääsevät kehittymään aikuisiksi järvitaimeniksi, ne saattavat kasvaa jopa 80 sentin mittaisiksi ja elää 15-vuotiaiksi. (Kuva: Sanna Hillberg)
Mätirasiat sidotaan tiukasti betonimöhkäleeseen, joka upotetaan veteen. Istutuskivet eivät ole kauppatavaraa, vaan itse tehtyjä. Ritilät, joihin rasiat kiinnitetään, on irrotettu vanhoista jääkaapeista. (Kuva: Sanna Hillberg)
Istutus villinä virtaavaan, polvenkorkuisen lumen ympäröimään puroon on kylmää puuhaa. Sami Ojala ei 0,8-asteisesta vedestä hätkähdä, vaan kerta toisensa jälkeen tutkii tarkkaan paikan, johon voi laskea mätirasiat odottamaan kevättä turvallisesti. (Kuva: Sanna Hillberg)

Rasiat jäävät virtaavaan veteen odottamaan kevään ja mädin kehittymistä. Luonnollisissa olosuhteissa mäti talvehtisi soran sisässä talven läpi. Taimenen poikaset kuoriutuvat mätimunista toukokuussa. (Kuva: Sanna Hillberg)
Antti Reponen ottaa kuvia ja tiedottaa noin satapäiselle ”taimenryhmälle” Whatsappissa istutusten etenemisestä. Myös Sami Ojala kuvaa kaikki paikat, joihin rasiat istutetaan. (Kuva: Sanna Hillberg)
Käymme päivän aikana kuudessa eri paikassa. Kaikki kohteet eivät ole kovinkaan helppokulkuisia, vaan rämmimme lumessa ja luistelemme jalan jäistä tietä pitkin veden ääreen. (Kuva: Sanna Hillberg)
Osa mätimunista pääsee elämänsä ainoalle pulkkaretkelle kohti uusia kotivesiä. Mukana oleva toimittaja pohtii mahtaako tästä seikkailusta jäädä niille muistijälkiä.(Kuva: Sanna Hillberg)
Keskipäivällä on lounastauko. Vesisade ropisee transitin kattoon, kun Antti Reponen nauttii eväsleipiä ja lämmintä mehua. (Kuva: Sanna Hillberg)
Kaikki rasiat on saatu uusiin kasvupaikkoihin kello 14 mennessä. Sami Ojala tulee hakemaan tyhjät rasiat pois kesäkuussa ja toivoo, että ne ovat silloin tyhjiä ja paikoillaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

 

Järvitaimen (Salmo trutta m. lacustris)

Erittäin uhanalainen
Rasvaevällinen taimen rauhoitettu kokonaan
Menettämisseuraamus rasvaevällisen taimenen kalastamisesta sisävesissä leveyspiirin 67 astetta pohjoista leveyttä eteläpuolella on 2 440 euroa
Taimenta esiintyy erityisesti Saimaalla ja Pielisellä

Taimenen elinkierto
Lisääntyminen ja poikasvuodet koskialueilla
Syönnösvaellus järvialueilla

Taimenkantaa uhkaavat
Estynyt kulku lisääntymisalueille
Suuri osa tärkeimmistä lisääntymisalueista tuhoutunut
Luontainen lisääntyminen vähäistä
Voimakas kalastuspaine järvialueilla (mm. vetouistelu ja verkkokalastus)
Lähde: Ely-keskus