Yleinen taloustilanne on mikä on, eikä nousukautta ole näkyvissä ainakaan lähitulevaisuudessa. Vielä ei puhuta lamasta, mutta taivaalla on varsin tummia pilviä. Monelle tulee mieleen 1990-luvun surulliset vuodet, kun raha vain yksinkertaisesti loppui monesta lompakosta.
Pian astuvat voimaan asumistukien leikkaukset. Eivätkä leikkaukset jää tähän. Hallitus on linjannut, että leikata pitää lisää ja paljon. Tämä tarkoittaa vääjäämättä köyhyyden lisääntymistä.
Yksittäisessä kaupungissa vaikuttamismahdollisuudet tällaisen tilanteen korjaamiseksi tai helpottamiseksi ovat rajalliset. Niitä kuitenkin on.
Köyhyyden torjunta on monimutkainen ja moniulotteinen haaste, joka vaatii monenlaisten toimijoiden osallistumista. Talkoisiin vaaditaan niin yritykset, kaupunki, oppilaitokset, seurakunta, eri vapaaehtoisjärjestöt kuin erilaiset yhteisötkin.
Jos varsinaisia vakituisia työpaikkoja ei ole tarjolla, tarvitaan kuitenkin edes harjoittelupaikkoja, oppisopimuksia tai muita työllistämismalleja. Moni organisaatio voi osallistua köyhyyden torjuntaohjelmiin edes pienellä panoksella.
Eri tahojen yhteistyöllä saadaan laajempi valikoima tukipalveluita köyhyyden vaikutusten lieventämiseksi. Tarvitaan myös tietoisuuden lisäämistä, jotta vähävaraiset osaavat hakea tarvitsemaansa apua.
Yhteistyöllä kaupungin, yritysten ja yhteisöjen välillä voidaan ihan oikeasti saavuttaa merkittäviä tuloksia köyhyyden torjunnassa ja luoda kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.