Kaksi ryhtiläistä palkintosijoille Hopeasommassa – Katso vauhdikkaat hiihtokuvat

Vuodesta 1972 lähtien järjestetty Hopeasompa-hiihtotapahtuma kokosi Vöyrille viime viikonloppuna lähes 600 maastohiihdon nousevaa kykyä ja hiihtoa harrastavaa 12–16-vuotiasta. Ylöjärven Ryhdin hiihtäjiä kauden pääkisassa oli seitsemän, joista kaksi ylsi palkintosijoille.
Ylöjärven Vilma Pyhtilä viiletti kärkikymmenikköön 14-vuotiaiden Hopeasompa-mittelöissä Vöyrillä. (Kuva: Cecilia Back / Hopeasompa 2024)

Lauantaina kisattiin normaalimatkat vapaalla hiihtotavalla. 14-vuotiaiden kisamatkana oli kolme kilometriä. Ryhdin Vilma Pyhtilä kesytti radan 8.23,1 minuutissa sijoittuen sarjassaan upeasti kymmenenneksi. Sarjavoittaja Martta Pekkala Haapaveden Urheilijoista ei ollut kuin 18,7 sekuntia nopeampi.

Ylöjärven Ryhdin Oskari Hankaniemi hiihti palkintosijoille 13-vuotiaiden 3 kilometrillä Vöyrillä. (Kuva: Cecilia Back / Hopeasompa 2024)

Myös Ryhdin Oskari Hankaniemi hiihti hienosti palkintosijoille 13-vuotiaiden kolmella kilometrillä, jonka taittoi 8.24,1 minuutissa. Hankaniemi oli 15:s sarjassa, jonka voitti Kusti-Emil Juntunen Puijon Hiihtoseurasta tuloksella 7.38,8.

Reea Hiitelä mäkihyppytornilla, ennen viimeistä kilometriä. (Kuva: Cecilia Back / Hopeasompa 2024)

Ryhdin Reea Hiitelä oli 15-vuotiaiden vitosella 31:nen tuloksella 13.35,3. Tämän sarjan voitti Venla Mennala Hämeenlinnan Hiihtoseurasta 11.52,5 minuutissa.

16-vuotiailla pojilla kisamatkana oli kahdeksan kilometriä, jonka Ryhdin Eeli Haverinen hiihti 22.03,4 minuutissa sijoittuen 48:nneksi. SM-kultaa otti Iiro Säisä Kiuruveden Urheilijoista tuloksella 18.02,5.

Ylöjärven Ryhdin Eeli Haverinen Vöyrin HS-kisoissa 16-vuotiaiden vapaan hiihtotavan 8 kilometrillä. (Kuva: Cecilia Back / Hopeasompa 2024)

Ryhdin Aarni Väliaho kisasi 15-vuotiaiden viiden kilometrin 13.40,5 minuutissa ja oli sarjassaan 55:s. Voittoon hiihti Henrik Ahoniemi Espoon Hiihtoseurasta 10.52,1 minuutissa.

Ryhdin Kiira Suhonen oli 13-vuotiaiden kolmella kilometrillä 70:s ja rata taittui 9.44,9 minuutissa. Sarjavoittoon hiihti Lumi-Kukka Saaranen Ski Jyväskylästä tuloksella 7.59,3.

Ryhdin Kiira Suhonen kisasi 13-vuotiaiden 3 kilometrillä Vöyrillä. (Kuva: Cecilia Back / Hopeasompa 2024)

Avauspäivänä perjantaina kisattiin sprintit perinteisellä hiihtotyylillä 0,95 kilometrin radalla. Vilma Pyhtilä oli 14-vuotiaiden sarjassa 37:s (2.47,78) ja Kiira Suhonen 111:s (3.10,77). Karsinnan nopein oli Aava Kuoksa Ounasvaaran Hiihtoseurasta 2.33,63. Finaalissa nopein oli Eden Sieppi Ounasvaaran Hiihtoseurasta.

Ryhdin Reea Hiitelä oli 16-vuotiaiden sprinttikarsinnan 47:s (3.05,90) ja Emmi Sairanen 79:s (3.43,02). Sarjan voitti Olivia Puranen Ski Jyväskylästä, joka karsinnassa kellotti tuloksen 2.34,12.

Oskari Hankaniemi hiihti 14-vuotiaiden karsinnassa sijalle 66 (2.50,53). Voittovauhtia 2.17,84 piti Eetu Pekkala Keravan Urheilijoista.

Eeli Haverinen oli 16-vuotiaiden sprinttikarsinnan 66:s (2.49,45). Karsinnan nopein 2.21,53 oli Aleksi Jalasaho Äänekosken Huimasta, mutta HS-mestaruus meni Kangasalan Kisan Niilo Linnamaalle.

Ryhdin Aarni Väliaho vapaan vitosella Vöyrin Hopeasompa-kisoissa 15-vuotiaiden sarjassa. (Kuva: Cecilia Back /Hopeasompa 2024)

Sunnuntaina miteltiin viestit perinteisellä hiihtotyylillä. 16-vuotiaiden sarjassa kisasi Ryhdin joukkue Eeli Haverinen, Aarni Väliaho ja Oskari Hankaniemi, joista kukin hiihti viiden kilometrin osuuden. Ryhdin joukkue sijoittui 20:nneksi tuloksella 43.23,2. Viestivoiton vei Kiuruveden Urheilijat tuloksella 36.16,5.

Vilma Pyhtilä hiihti 14-vuotiaiden kolme kertaa kolmen kilometrin viestissä Lempäälän Kisan kanssa muodostetussa yhteisjoukkueessa kilpailun ulkopuolella. Tämä epävirallinen joukkue oli koko kisan ajan kärkikahinoissa, ja Pyhtilä pystyi lähettämään ankkurin matkaan toisena. Viestin voitti Ski Jyväskylä 28.01,9.

Ryhdin Reea ja Vilma, kaverille tsempit ennen kilpailua. (Kuva: Riia Hiitelä)