Italialaistaiteilija Enrico Mazzone tuo Viljakkalaan palan Haitia

Viljakkalan kirjastossa on esillä italialaisen Enrico Mazzonen näyttely Haiti ja Duvalier.
Italialaislähtöisen taiteilija Enrico Mazzonen töitä on nähtävillä Viljakkalan kirjastossa. (Kuva: Mazzonen kuva-albumi)

Esillä on luonnoksia, joihin tietokonegrafiikka tuo eloisaa estetiikkaa. Näyttely on avoinna 6. toukokuuta asti.

Nähtävillä olevissa teoksissa Mazzone luo lyhyen katsauksen Haitin nykyhistoriaan ennen ja jälkeen Francois Duvalierin nousun.

– Olen erittäin kiinnostunut oppimaan enemmän tuosta kaukaisesta maasta Olen ajatellut mennä sinne joksikin aikaa tulevaisuudessa tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja oppimaan lisää heidän perinteestään, Mazzone sanoo.

Mazzonen teoksia on ollut esillä eri puolilla Suomea ja Italiaa. Hän on tunnettu erittäin kookkaista töistään. Tunnetuin näistä on pointillismi-tekniikalla toteutettu Rubedo, joka perustuu Danten Jumalaiseen näytelmään. Työllä on pituutta lähes sata metriä ja sen tekemiseen kului viisi vuotta ja 6 000 lyijykynää.

– Vuosia sitten tein Kalevalaan liittyvän 97 metriä kertaa 4 metriä pitkän paperirullapiirroksen piirtämällä intuitiolla suurimman osan sen kerronnasta erittäin yksityiskohtaisesti. Parhaillaan työskentelen toisen projektin parissa. Minulla on kokonaisuudessaan yhden kilometrin verran paperia, johon piirrän kuvauksen Ilmestyskirjasta, Mazzone kertoo.

Nykyhistoria kiinnostaa

Mazzone kertoo olleensa viime aikoina erittäin aktiivinen taiteen saralla ja haluavansa laajentaa yleisöään esittelemällä useita eri aiheita näyttelyissään.

– Minua ajaa taiteeseen mahdollisuus luoda sisältöä, joka yhdistyy nykyhistoriaan.

Viimeisimmissä näyttelyissään Mazzone esittelee sosiaalisia aiheita, joita voidaan pitää tabuna.

Valkeakoskella on parhaillaan esillä näyttely, Saló tai Sodoman 120 päivää, jossa hän haastaa katsojat kohtaamaan taistelun synkän sävyn. Joensuussa ollut näyttely käsitteli puolestaan Alzheimerin tautia.

Turun Tuomiokirkossa julkaistaan Mikael Agricolan retrospektiivi huhtikuussa 2024.

Mazzone kertoo, että meneillään olevissa näyttelyissä on mukana ripaus eksoottisuutta. Yhteistä teoksille on pop-sarjakuvavaikutteet sekoitettuna propagandaan.

Torinossa syntynyt Enrico Mazzone asuu tällä hetkellä Porissa ja on valmistunut Torinon taideakatemiasta. Hän on tehnyt taidetta Italian lisäksi erityisesti Pohjois-Euroopassa.

Taidenäyttely Haiti ja Duvalier 

Haiti ja Duvalier on nähtävillä 6.5. asti. (Kuva: Mazzonen kuva-albumi)

Näyttely on esillä Viljakkalan kirjaston lehtilukusalissa (Aittatie 2, 39310 Viljakkala) 15.3.–6.5.

Kirjasto on avoinna maanantaisin ja tiistaisin 13–18, keskiviikkoisin kello 9–12, torstaisin ja perjantaisin kello 10–15.
Kirjaston omatoimiaukiolot: maanantaista torstaihin kello 7–21 ja perjantaista sunnuntaihin kello 7–19.