Tossavaiselle nuorten SM-hopeamitali sprintistä, Ikaalisista ylöjärveläisille voittoja – Katso kuvat

Espoossa kisattiin kolmipäiväiset nuorten SM-hiihdot, joissa Ryhdin hiihtäjät sijoittuivat yhdeksän kertaa kymmenen kärkeen. Ikaalisten Sata-Häme hiihdoissa ylöjärveläisille tuli kolme sarjavoittoa.

Kauden toisissa nuorten SM-hiihdoissa Espoossa kisattiin lauantaina 1,1 kilometrin sprintti perinteisellä hiihtotavalla.

23-vuotiaiden sarjassa Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen oli karsinnan nopein ajalla 2.41,7 ja voitti alku- sekä välieränsä. Finaalissa kuitenkin Närpes Kraft Skidforeningenin Frida Häggkvist oli Tossavaista kolme sekunnin kymmenystä nopeampi.

Eevi-Inkeri Tossavainen oli nuorten SM-sprintin karsinnan nopein 23-vuotiaissa ja hiihti SM-hopeaa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

– Kun kotimaassa hiihdetään nuorissa pertsan sprinttiä, kyllä sitä voittoa haetaan. Tällä kertaa jäi pienestä kiinni. Hiihto oli kuitenkin koko päivän kohtalaisen hyväntuntuista, vaikka keliolosuhteet olivat melko haastavat. Ainoa nousu radalla oli tosi jauhoinen tai lumi oli irtonaista. Joka kierroksella jäin nousussa jonkin verran muille. Kuuluttamossa tätä epäiltiin taktiikaksi, mutta todellisuudessa suksi ei vain pitänyt. Oli tosi liukas suksi. Olen ihan tyytyväinen, että pystyin ottamaan hopeamitalin päivän päätteeksi, Tossavainen kertoi.

Elsa Torvinen hiihti Espoon nuorten SM-kisoissa viidenneksi 23-vuotiaiden vapaan hiihtotavan 10 kilometrillä. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Ryhdin Elsa Torvinen oli sprinttikarsinnan kymmenes tuloksella 2.50,9 ja hiihti alkuerässä toiseksi ja välierässä neljänneksi. Lopullinen sijoitus 23-vuotiaiden sprintissä oli kahdeksas, mikä hiihtäjän mukaan oli suorituksena ok. Ryhdin Matleena Palonen oli kisan 35:s ajalla 3.32,9.

Myös 20-vuotiaiden sarjassa Ryhdillä oli hiihtäjä finaalissa, kun Emmi Henriksson kellotti komeasti karsinnan kolmanneksi kovimman ajan 2.51,6. Henriksson oli alkuerässään nopein sekä välieränsä kakkonen. Finaalissa Henriksson ylitti maaliviivan neljäntenä ja SM-kultaa hiihti Ella Noora Haapalehto Pohti Ski Teamista.

– Sprintissä taistelin yllättävän hyvin. Ei vieläkään ihan sitä, mitä tavoittelin, mutta huomattavasti parempi päivä kuin avauskisassa perjantaina, Henriksson kommentoi.

Tino Stenman kellotti nuorten SM-kisojen viidenneksi kovimman karsinta-ajan 23-vuotiaiden sprintissä. (Kuva Ylöjärven Ryhti)

Kovia sprinttisuorituksia nähtiin myös 23-vuotiaissa miehissä, kun Tino Stenman oli karsinnan viidenneksi vikkelin 2.22,1. Ike Melnits Vantaan Hiihtoseurasta vei aika-ajot 2.16,7 minuutissa. Stenman hiihti kovavauhtisen alkueränsä neljänneksi ja välierässä viidenneksi eli sijoittui kisassa yhdeksänneksi. Sarjan voitti Melnits.

Topias Torvinen taisteli 23-vuotiaiden 10 kilometrillä nuorten SM-kisoissa Espoossa. (Kuva Ylöjärven Ryhti)

Myös Ryhdin Topias Torvinen hiihti erävaiheeseen 23-vuotiaissa, koska oli karsinnan 21:nen tuloksella 2.34,6. Alkuerässään Torvinen oli kuudes eli sijoittui SM-sprintissä 26:nneksi.

18-vuotiaiden sprintissä Ryhdin Eino Kärkimaa oli 60:s tuloksella 2.47,0. Karsinnan ykkösajan 2.25,8 hiihti Johannes Alarotu Teiskon Urheilijoista, mutta koko kisan voitti Leevi Passila Hollolan Urheilijat -46:sta.

Ryhdin Miina Palonen oli 18-vuotiaiden naisten sprintin 62:nen tuloksella 3.32,5. Sprintin voitti Ski Jyväskylän Olivia Puranen, joka kiersi karsinnassa radan 2.46,9 minuutissa.

Normaalimatkoilla kovia taisteluja

Perjantaina Espoossa miteltiin väliaikalähtöinä 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Ensimmäistä talvea 23-vuotiaiden sarjassa kisaavat Torvinen ja Tossavainen hiihtivät komeasti viidenneksi ja kuudenneksi. Elsa Torvisen loppuaika oli 28.40,9 ja Tossavaisen vain 1,5 sekuntia enemmän. Kisan voitti Ikaalisten Urheilijoiden Hilla Niemelä 27.35,5 minuutissa. Ryhdin Matleena Palonen oli sarjan 30:s tuloksella 34.11,6.

Elsa Torvinen kommentoi vapaan kisan sujuneen hyvin. Eevi-Inkeri Tossavainen luonnehti kisaansa aika tasapainoiseksi suoritukseksi.

Ryhdin Tino Stenman piti 23-vuotiaiden miesten sarjassa kahdeksanneksi kovinta vauhtia 25.16,5. Sarjan voitti Olli-Pekka Laitila Vehkalahden Veikoista 24.00,8 minuutissa. Ryhdin Topias Torvinen oli 39:s tuloksella 27.39,4 ja Pyry Willman 42:nen tuloksella 27.54,7.

Elsa Torvinen hiihti 23-vuotiaiden SM-sprintissä välieriin ja sijoittui Espoossa kahdeksanneksi. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Kymppisakkiin hiihti myös Ryhdin Emmi Henriksson 20-vuotiaissa, ja loppuaika 30.17,5 oikeutti nuorten SM-kisojen sijaan 10. Sarjan voitti Silva Kemppi Espoon Hiihtoseurasta 28.25,0 minuutissa.

– Kisa meni alle omien odotusten. On ollut vähän terveyden ja etenkin keuhkojen kanssa ongelmaa lähiaikoina, Henriksson paljasti.

Ryhdin Helmi Koskela oli 17-vuotiaiden kympillä 36:s tuloksella 33.28,7 ja Miina Palonen 48:s tuloksella 37.59,4. Tämän sarjan voitti Olivia Puranen 28.33,6 minuutissa.

Konsta Karhuniemi Espoon SM-laduilla, 17-vuotiaiden kympillä, talven toisissa nuorten SM-kisoissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Ryhdin Eino Kärkimaa hiihti 17-vuotiaiden kympillä sijalle 37 tuloksella 28.09,0 ja Konsta Karhuniemi sijalle 55 tuloksella 30.16,8. Sarjan voitti Topias Vuorela IF Minkenistä 25.02,4 minuutissa.

SM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina kisattiin väliaikalähdöt perinteisen kympillä. Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen onnistui myös tässä kisassa ja hiihti 23-vuotiaiden sarjassa kuudenneksi 30.24,9. Suomenmestaruuden otti Siiri Kaijansinkko Iisalmen Visasta 29.20,1 minuutissa.

– Sunnuntaina oli vielä ihan hyvä pertsan kymppi, vaikka rankkaa oli, koska oli kaksi kisaa alla ja tuntui kropassa. Tasapainoinen distanssikisa tähän väliin oli tosi hyvä suoritus. Kokonaisuudessaan oli ihan kelpo viikonloppu. Olen tyytyväinen ja vire alkaa tuntua koko ajan paremmalta, vaikkakin ikävä kyllä kisat taitavat loppua kesken, mutta eiköhän tästä tule vielä ihan hyvä lopputalvi, Tossavainen mietiskeli.

Ryhdin Elsa Torvinen sivakoi sijalle 11 tuloksella 31.02,5 minuutissa ja Matleena Palonen sijalle 24 tuloksella 34.25,9.

– Perinteisen normaalimatkalla oli väsynyt kroppa ja suoritus vähän huono. Täytynee nauttia kevätkeleistä ja kerätä virtaa ennen kauden viimeisiä kisoja, Torvinen totesi.

Samanikäisissä miehissä Tino Stenman hiihti pertsan kympin 26.24,6 minuutissa ja oli kisan 15:s. Topias Torvinen puolestaan oli 28:s tuloksella 27.41,6. SM-kultaa hiihti Alexander Ståhlberg IF Minkenistä ajassa 25.09,7.

17-vuotiaiden kympillä Helmi Koskela oli 25:s tuloksella 34.22,6 ja Miina Palonen 44:s tuloksella 37.30,0. Kisojen kolmannen SM-kultamitalinsa nappasi Olivia Puranen 29.38,4 minuutissa.

Ryhdin Eino Kärkimaa oli 17-vuotiaiden miesten kympillä 41:nen tuloksella 30.16,4. Sarjan voitti Anton Kemppi Espoon Hiihtoseurasta 26.22,2 minuutissa.

Vahvaa menoa Ikaalisissa

Sata-Häme Hiihdoissa Ikaalisissa hiihdettiin sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla. Ylöjärven Ryhdin hiihtäjät voittivat kolme sarjaa.

Ryhdin Pyry Willman vei miesten yleisen sarjan 10 kilometriä tuloksella 27.05,3 ja 7,3 sekunnin erolla. Ryhdin Urho Hankaniemi hiihti 12-vuotiaiden kolme kilometriä 10.28,4 minuutissa ja vei sarjavoiton 1,6 sekunnin turvin. Myös Vilma Pyhtilä oli 14-vuotiaiden kolmella kilometrillä lyömätön 9.38,8 ja hiihti voittoon 9,9 sekunnin turvin.

Kakkossijalle hiihti Ryhdin Martti Viitahalme 8-vuotiaiden 1,5 kilometrillä 7.57,5 minuutissa. Sarjan voitti Tampereen Pyrinnön Eeli Silfverberg tuloksella 6.48,1. Kolmossijalle hiihti Ryhdin Vilma Markkula kahdeksanvuotiaiden tyttöjen 1,5 kilometrillä tuloksella 8.15,0.

Myös 10-vuotiaiden kahdella kilometrillä Ryhdin Teemu Pirttijoki oli kolmas 8.45,3 ja Oiva Laine neljäs 9.49,3. Sarjan voitti Vantaan Hiihtoseuran Reko Uuskoski 7.59,7.

Ryhdin Anni Tyrkkö oli kymppityttöjen kahdella kilometrillä kolmas 9.08,1, Miina Pyhtilä neljäs 9.13,0 ja Aliina Liuksiala seitsemäs 10.06,5. Tämän sarjan voitti Vilja Leveelahti Valkeakosken Hakasta 8.25,2.

Myös Ryhdin Reea Hiitelä hiihti kolmanneksi 16-vuotiaiden vitosella tuloksella 17.24,4. Ryhdin Tilta-Maria Liuksiala oli kisan neljäs 18.10,9. Sarjavoiton otti Venla Mennala Hämeenlinnan Hiihtoseurasta huippuajalla 14.24,7.

Naisten yleisessä sarjassa Wilhelmiina Liuksiala hiihti kuudenneksi viiden kilometrin kisassa tuloksella 16.28,7. Sarjan nopein oli Heini Hokkanen Kainuun Hiihtoseurasta tuloksella 14.33,6.

14-vuotiaiden vitosella Ryhdin Oskari Hankaniemi oli seitsemäs tuloksella 16.27,9 ja Wihtori Liuksiala 11:s tuloksella 21.06,2. Sarjan voitti Kauhajoen Karhujen Leevi Kiukkonen 14.49,5 minuutissa.

16-vuotiaiden vitosella Ryhdin Aarni Väliaho oli seitsemäs tuloksella 17.14,1. Tämän sarjan voiton vei Toivo Koivu Vammalan Seudun Voimasta tuloksella 13.43,5.

Ryhdin Vilja Lainekin hiihti seitsemänneksi 12-vuotiaiden 3 kilometrin kisassa tuloksella 11.37,1. Sarjan kovinta kyytiä piti Kiira Uuskoski Vantaan Hiihtoseurasta 10.13,9.

Kerttu Ranta maalivenytystä tekemässä Nurmijärvellä, 10-vuotiaiden 5 kilometrin Rajamäki-hiihdoissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Rajamäki-hiihdoissa Nurmijärvellä Kerttu Ranta ja Eeli Petäjämäki edustivat Ryhtiä 10-vuotiaiden viiden kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisoissa. Ranta sivakoi sarjassaan toiseksi 20.32 minuutissa ja Petäjämäki poikien sarjassa kolmanneksi 18.17 minuutissa. Sarjat voittivat Taimi Pokkinen Hausjärven Urheilijoista 19.41 ja Anton Rokkanen Hämeenlinnan Hiihtoseurasta 18.08.

Eeli Petäjämäki Rajamäki-hiihdon 5 kilometrin urakalla. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)