Ylöjärvellä melko synkkä rikosvuosi – Esimerkiksi rikokset lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä lisääntyivät selvästi

Poliisin tilastot viime vuoden rikoksista kertovat, että tietyt rikostyypit lisääntyivät Ylöjärvellä selvästi edellisvuoteen verrattuna. Omaisuusrikokset, kuten varkaudet, näpistykset ja petokset, ovat olleet yleisimpiä rikoslajeja Ylöjärvellä kahtena edellisenä vuotena.

Näpistyksiä ja petoksia ilmoitettiin viime vuonna vähemmän kuin vuonna 2022, mutta törkeitä varkauksia oli viime vuonna edellisvuotta enemmän. Törkeitä varkauksia tilastoitiin Ylöjärvellä viime vuonna 191, kun edellisvuonna määrä oli 169.

Petosten, kuten vakuutuspetosten ja maksuvälinepetosten lukumäärä laski selvästi. Vielä vuonna 2022 poliisin tietoon tulleita petoksia tehtiin Ylöjärvellä 281 kappaletta. Viime vuonna lukumäärä oli 148 kappaletta.

Törkeät varkaudet lisääntyivät Ylöjärvellä viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Henkeen ja terveyteen kohdistuneissa rikoksissa pahoinpitelyt olivat Ylöjärvellä yleisiä molempina vuosina. Vuonna 2022 törkeitä pahoinpitelyitä merkittiin 5 ja viime vuonna 6. Lievät pahoinpitelyt puolestaan lisääntyivät, sillä vuonna 2022 niitä oli 129 ja viime vuonna 152. Viime vuonna murhia, tappoja tai niiden yrityksiä oli Ylöjärvellä kaksi. Vuonna 2022 niitä ei ollut lainkaan.

Huolestuttavaa on se, että seksulaalirikosten määrä kasvoi. Vuonna 2022 niitä tuli poliisin tietoon yhteensä 21 kappaletta, ja näistä 8 koski lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Viime vuonna seksuaalirikoksia merkittiin Ylöjärvellä peräti 43 kappaletta. Näistä 21 koski lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Raiskausten määrä pysyi lähes samana, kun vuonna 2022 niitä oli 9 ja viime vuonna 8.

Huumausainerikokset lisääntyivät Ylöjärvellä vuoden 2022 78 tapauksesta viime vuoden 98 tapaukseen.

Liikennerikoksia Ylöjärvellä oli viime vuonna jälleen paljon ja niiden määrä kasvoi selvästi vuotta aiempaan verrattuna. Etenkin lisääntyivät liikenneturvallisuuden vaarantamiset. Vuonna 2022 liikenneturvallisuuden vaarantamisia merkittiin 732, kun taas viime vuonna niitä oli peräti 1 089. Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia oli vuonna vuonna 2022 kaikkiaan 25, ja viime vuonna niitä oli 39.

Niin ikään rattijuopumusten määrä kasvoi. Vuonna 2022 ratista kärähti alkoholin tai huumeen vaikutuksen alaisena 46 autoilijaa, kun taas viime vuonna heitä saatiin kiinni 56.

Yleisesti ottaen voidaan nähdä, että tiettyjen rikoslajien määrät vaihtelevat vuosittain, mutta joitain trendejä, kuten omaisuusrikosten ja liikenneturvallisuuden vaarantamisten yleisyys, pysyvät samoina tai vaihtelevat vähän vuosien välillä. Lisäksi tiettyjen rikosten, kuten seksuaalirikosten, määrä voi vaihdella merkittävästi vuosittain.