87-vuotias ikinuori Simo Lehmus elää avopuolisonsa kanssa lähes omavaraistaloudessa ja tekee lämmityspuutkin itse – ”Kaikkea syön, mutta kesäkeittoon en koske”

Kurun Karjulassa omakotitalossaan asuva 87-vuotias Simo Lehmus on poikkeuksellisen aktiivinen ja pirteä ikäisekseen. Hän on pysynyt terveenä monipuolisen ruokavalion ja jatkuvan puuhastelun ansiosta.

Simo Lehmuksen isän puolen suku on kotoisin Kurun Karjulasta Näsijärven rannalta. Simo syntyi kuitenkin Hämeenkyrössä, ja asui ja teki töitä yli kolmekymmentä vuotta Tampereella muun muassa liikennelaitoksen autonasentajana. Hän vieraili aikuistuttuaan usein vanhemmillaan Kurussa ja nautti luonnonrauhasta siellä.

87-vuotias Simo Lehmus tekee itse talonsa polttopuut omasta metsästä. Hyvä ruoka ja kaikenlainen arkiaktiivisuus pitävät miehen virkeänä.

Kaupungissa Lehmus haaveili maalla asumisesta ja rakensikin lopulta itselleen talon lähelle lapsuudenkotiaan mäen päälle. Hän pääsi eläkkeelle vuonna 1996 ja muutti saman tien taloonsa asumaan. Simon kanssa komeassa hirsitalossa asuu hänen nykyinen avopuolisonsa Sirkka.

Puuhakasta arkea

Simon ja Sirkan arki on puuhakasta. He tekevät itse ruoan, siivoavat, hoitavat pihatyöt halkohommat ja puilla lämmityksen, ruokkivat lintuja sekä käyvät kaupassa Kurun keskustassa.

– Minun ajokorttini uusittiin juuri viideksi vuodeksi, kehaisee Simo.

Luonnosta ja omasta rauhasta täysin siemauksin nauttiva pariskunta elää lähes omavaraistaloutta. He kasvattavat itse perunaa, porkkanaa ja sipulia. Kasvihuoneessa puolestaan viljellään tomaattia, salaattia, hernettä ja yrttejä. Marjanpoiminnassa pari on todella ahkera. Jokaista metsän ja pihapensaiden marjaa löytyy runsaasti pakastimesta.

– Viime kesänä noukittiin noin kuusikymmentä litraa mustikkaa, Sirkka kertoo.

– Ja omista pensaista saatiin lähes sata litraa tyrniä, Simo lisää.

Mäen päällä sijaitsevasta Lehmuksen hirsitalosta on oivat näkymät Näsijärvelle.

Näiden lisäksi he käyvät sienestämässä ja kesäisin Simo pyytää muikkuja verkolla. Onpa pihatarhassa ollut melkein joka kesä myös kanoja ja kukko.

– Jos ei lintuinfluenssa pahasti iske, niin myös ensi kesänä on tarkoitus ottaa kuusi kanaa ja kukko. Niistä saadaan sitten munia ja lihaa, Simo suunnittelee.

Naapurissa asuva tytär miehensä kanssa auttavat pariskuntaa jonkun verran, muun muassa hoitavat talvisin tien aurauksen talolle asti. Vävy käy metsästämässä ja myös vanhempi pariskunta saa osansa saalislihoista.

Hyvä ruoka ja luonto

Tyrnimarjoista Sirkka puristaa vitamiinipitoista nektariinia, jota he juovat joka aamu pikkuruiset lasilliset. Terveellinen ruoka onkin Simon mielestä hänen terveytensä ja virkeytensä salaisuus kaikenlaisen hyötyliikunnan ohella.

– Kaikkea syön, mutta kesäkeittoon en koske. Kyllä me pari kertaa vuodessa saatetaan myös pizzat hakea, Simo paljastaa.

Simo nousee aamuisin aina ennen kello viittä ja hakee lehden vajaan kilometrin päästä postilaatikolta. Hän tekee päivittäin pihatöitä kolmesta neljään tuntia. Ruokailun päälle ahkera mies ottaa täysin ansaitusti pikkuiset päivätorkut. Televisiota hän kertoo katsovansa jonkun verran.

– Urheilua, uutisia, luonto-ohjelmia ja sarjoja katselen. Kova laki ja Ulosottomiehet ovat minulle mieleen, vaimo katsoo sitä Emmerdalea, Simo Lehmus kertoo.

Simo ja Sirkka käyvät viikoittain Kurun Eläkkeensaajien kerhossa. Kerhossa näkee tuttuja ja aikaa vietetään yhdessä pelaten tai bingoillen. Simo on mukana myös yhdistyksen toiminnassa ja toimii tällä hetkellä sen varapuheenjohtajana. Aikaisemmin pariskunta kävi myös eläkeläisten jumpassa Kurun urheilutalolla, mutta se loppui, kun ohjaaja vaihtui heidän mielestään liian usein. Talon yläkerrassa Simolla on tietokone, jolla hän pelaa muun muassa Mahjongia.

– Kyllä me täällä tykkäämme asua omassa rauhassa lähellä luontoa. Tämä on hyvä paikka, Sirkka vakuuttelee.

– Ei me täältä mihinkään lähdetä, ollaan kuin ihottuma, Simo nauraa pilke silmäkulmassa.

SARI RIUTTA