Lapset ja lasten vanhemmat ovat tyytyväisiä Ylöjärven varhaiskasvatukseen – Huoltajat haluavat tarkempaa tietoa lapsen päivästä

Ylöjärven kaupungin varhaiskasvatuksen asiakaskokemuskyselyn perusteella lapset ja heidän huoltajansa ovat varsin  tyytyväisiä varhaiskasvatukseen. Joitakin kehittämiskohteitakin kuitenkin löytyy.

Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä 752. Lapsia kunnallisessa esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa Ylöjärvellä on 1 590. Vastausprosentti oli 60.

Lapset viihtyvät päiväkodissa

85 prosenttia kyselyyn vastanneista lapsista oli sitä mieltä, että päiväkotiin on kiva tulla ja 84 prosentin mielestä päiväkodissa saa leikkiä riittävästi. Lisäksi 80 prosenttia lapsista oli sitä mieltä, että aikuinen kuuntelee ja 77 prosenttia lapsista sanoi voivansa jutella asioista ryhmänsä aikuiselle.

Eniten lapset mainitsivat vastauksissaan kaverit, leikkimisen, kivan henkilöstön ja hyvän ruuan. Kurjinta on, jos ei ole kaveria tai joku kiusaa. Kurjista asioista kyselyssä oli alle kymmenen mainintaa.

Henkilöstö on helposti lähestyttävää

Huoltajista puolestaan 94 prosenttia oli sitä mieltä, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi päiväkodissa. Viisi prosenttia ei osannut sanoa ja alle yksi prosentti oli eri mieltä. 92 prosenttia aikuisista oli sitä mieltä, että lapsen ryhmän ilmapiiri on myönteinen ja innostava.

Kyselyn perusteella päiväkotien sisätilat ja pihat ovat viihtyisiä. Kuvassa Salorinteen päiväkoti Siivikkalassa. (Kuva: Hanna Arkko)

Huoltajista 89 prosenttia oli sitä mieltä, että lapsiryhmässä tuetaan kaveri- ja tunnetaitojen kehittymistä. 87 prosenttia vastaajista koki saavansa tarpeeksi tietoa lapsensa päivän kulusta ja toiminnan sisällöstä. Niin ikään 87 prosenttia huoltajista piti oppimisympäristöjä eli sisätiloja ja pihaa viihtyisinä, siisteinä ja turvallisina.

Heikoimman tuloksen kyselyssä sai digitaalisen oppimisen toteuttaminen, sillä vain 48 prosenttia huoltajista oli sitä mieltä, että tätä toteuteteaan monipuolisesti. Tässä kysymyksessä 50 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa, miten asian laita on.

52 prosenttia vanhemmista oli sitä mieltä, että varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on käytössään erilaisia keinoja kiusaamisen ehkäisemiseen ja puuttumiseen. 47 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa tähän vastausta. Eniten erimieltä (yhdeksän prosenttia) vastaajat olivat väittämästä: saan tarpeeksi tietoa lapsen päivän kulusta ja toiminnan sisällöstä.

Huoltajat seuraavat varhaiskasvatuksen tiedottamiskanavia kiitettävästi (samaa mieltä oli 97 prosenttia huoltajista). Lisäksi 96 prosenttia huoltajista pitää varhaiskasvatuksen henkilöstöä helposti lähestyttävävänä.

Sanallisista vastauksista kävi ilmi, että huoltajat haluavat tarkempaa tietoa lapsen päivästä, esimerkiksi siitä, mitä lapsi on oppinut tai kenen kanssa hän on leikkinyt.

Kyselyn tulosten perusteella Ylöjärven varhaiskasvatuksen vahvuuksia ovat vahva turvallisuudentunne sekä lapsilla että huoltajilla, helposti lähestyttävä henkilöstö, hyvät vuorovaikutustaidot, myönteinen ilmapiiri ja lämminhenkisyys.

Kehittämiskohteita ovat puolestaan arjen pedagogiikan ja menetelmien sanoittaminen huoltajille, häirinnän ja kiusaamisen ehkäisyn menetelmien avaaminen, digitaalisen oppimisen tavoitteiden ja menetelmien avaaminen sekä tiedottamisen ja viestinnän selkeyttäminen.