Nea Lento ponnisti upeasti kahteen Suomen mestaruuteen – Uutteralle pronssia

Siivikkalalainen Nea Lento toteutti tavoitteensa yleisurheilun nuorten SM-hallikilpailuissa Vaasassa. Tampereen Pyrintöä edustava Lento voitti 22-vuotiaiden naisten pituushypyn ja kolmiloikan. Kirsikkana kakun päälle tuli pituuden oma ennätys 627, joka sivuaa Lennon viime kesänä ponnistamaa SM-voittotulosta.

Hallissa Lennon entinen ennätys oli päivälleen viisi vuotta aiemmin hypätty 624, jolla heltisi silloin 17-vuotiaiden SM-kultaa. Jo Lennon viime kesäkauden loppu antoi aiheen ounastella, että pitkään hyppäämistä haitanneet terveys- ja tekniikkamurheet alkavat väistyä. Tämä talvi on vahvistanut asiaa, sillä Lennon käymissä neljässä kilpailussa vain yksi hyppy meni yliastutuksi. Mitatuista hypyistä 19:n tulos alkoi kuutosella, ja kymmenen pisimmän keskiarvo nousi 617:ään. Siitä on erittäin hyvä lähteä rakentamaan kuntoa kohti kesäkautta, joka alkaa jo toukokuun puolella.

Pituuden SM-kulta maistui Nea Lennolle, mutta oma ennätys oli yhtä tärkeää. (Kuva: Tampereen Pyrintö)

– Nappihyppy jäi tulematta, mutta tason selvään nousuun olen tyytyväinen. Nopeus- ja voimaominaisuuteni ovat kehittyneet, koska vihdoin olen saanut treenata terveenä lähes vuoden yhtäjaksoisesti, Lento sanoi.

Vaasan pituuskilvassa Lento kukisti hopeanaisen Saana Peuran kahdeksan sentin erolla. Kolmiloikan kulta irtosi tuloksella 12,95 ja 38 sentin erolla Peuraan, jonka hypyistä vain yksi oli pidempi kuin Lennon mitatuista kuudesta heikoin.

Pituus on Lennon selvä ykköslaji, mutta hyvät loikkatulokset lähes ilman erikoiharjoittelua kertovat, että reilusti yli 13 metrin pomput ovat mahdollisia. Vaasassa Lento paransi naisten SM-finaalilukemiaan neljä senttiä.

– Toivottavasti suunnitelmani lähteä maaliskuun jälkeen Teneriffan-leirille Saga Vannisen kanssa toteutuu. Päivämääristä ja leirin kestosta ei ole vielä päätetty. Hallikausi jäi lyhyeksi ja ytimekkääksi täysin pituus edellä, mutta kesällä aion osallistua myös Motonet-GP:n kilpailuihin sekä keskittyä loikkaankin enemmän, Lento kertoi.

Uuttera nelisatasen pronssille

Mutalalainen Konsta Uuttera parani edellisviikonlopun flunssastaan, muttei juossut Vaasassa päämatkaansa 800 metriä. Mitalitta Uutteran ei tarvinnut palata kotiin, sillä 19-vuotiaiden 400 metriltä oli saaliina pronssia hyvällä ajalla 49,43.

Konsta Uutteran vauhti riitti SM-pronssiin 400 metrillä. (Kuva: Reetta Uuttera)

Uuttera juoksi samassa erässä kuin ylivoimaiseen voittoon ajalla 48,34 pinkonut Juho Venäläinen. Edellisessä erässä Riku Uusitalo kellotti hopea-ajan 49,34.

– Päätin säästellä keuhkojani ja jättää kasin juoksematta. Nelosella pääsin hyvin Venäläisen takaa vauhtiin, mutta tuntui että juoksuni jäi vähän piippuun, Uuttera kuvaili.

Uuttera jäi 0,20 sekuntia parin viikon takaisesta ennätyksestään. Hän juoksi myös 200 metriä sijoittuen kahdeksanneksi ajalla 22,75, joka uupuu kymmenyksen hänen parhaasta hallituloksestaan.

SM-urakkansa ja samalla hallikautensa päätteeksi Uuttera lähti 300 metrin aitoihin, mutta matka katkesi takareisituntemuksiin neljännellä aidalla.

Uutteran kevät jatkuu ensin harjoitusjaksolla kotimaassa ja huhti-toukokuussa pariviikkoisella Portugalin-leirillä, jonka jälkeen hänen on tarkoitus avata kilpailukautensa Espanjassa. Uuttera on kahtena edellisvuonna edustanut Suomea alle 18- ja alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Ensi kesänä alle 20-vuotiaat mittelevät MM-kilpailuissa Perun Limassa, jonne SUL on asettanut 800 metrin tulosrajaksi peräti 1.49,06 ja 4 x 400 metrin viestiin 3.07,64 tai keskiarvon 47,41.

Haavistolainen Eelis Harjunmaa ponnisti 19-vuotiaiden kolmiloikan viidenneksi talven parhaalla tuloksellaan 13,11, joka syntyi Harjunmaalle tyypillisesti viimeisellä kierroksella. Pronssiin olisi vaadittu tulos 13,60.

Kurulainen Miro Mäkinen juoksi 19-vuotiaiden kaksisatasella 12:nneksi ajalla 23,17 ja 60 metrillä alkuerien 23:nneksi kello pysähdyttyä aikaan 7,69.