Ennusteet pitivät hyvin paikkansa: Aleksander Stubb ja Pekka Haavisto jatkavat presidentinvaalien ensimmäiseltä kierrokselta. Media ennusteineen koitti saada lisää mielenkiintoa ensimmäiselle kierrokselle tuomalla esiin Jussi Halla-Ahon kovaa loppukiriä, vaikka tuskin uskoivat siihen itsekään.
Entä sitten nyt? Stubb dominoi väkirikasta Uuttamaata ja Haavisto Helsinkiä. He siis kamppailevat toisella kierroksella Kehä kolmosen ulkopuolisista äänistä.
Mutta mistä ehdokkaiden välille saadaan ratkaisevat erot? Presidentin tärkein tehtävä on johtaa ulko– ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Kun ehdokkaita kuuntelee, he ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikasta lähes täysin samaa mieltä. Kansainvälisesti haastavassa tilanteessa vedetään yhtä köyttä.
Molemmat ovat pitkäaikaisia ministereitä. Kummatkin ovat kansainvälisesti hyvin tunnettuja, arvostettuja ja kokeneita. Kummatkin kertomansa mukaan kuuntelevat suomalaisten huolia suurella sydämellä ja kiertävät maakuntia tiuhaan tahtiin. Vaalipäälliköt ja avustajat vielä myötäilevät toisen vaalipäällikön lauseita: ”olen samaa mieltä, juuri näin”. Äänestäjät laitetaan aika kovaan paikkaan, valitse siinä sitten.
Ennakkoäänestäminen alkoi jo viime keskiviikkona. Todennäköisesti valinta toisella kierroksella tehdään aikaisemman valinnan perusteella. Ainakin niiden kohdalla, joiden ehdokas pääsi jatkoon. Muut äänestäjät tekevät valinnan sitten varmaan oman tunteen pohjalta.
Kun ei eroja ehdokkaiden välille oikein tahdo löytyä niin voisiko tehdä niin kuin ministereidenkin kohdalla tehdään: jaetaan virka. Ensin Pekka hoitaa presidentin virkaa kolme vuotta ja sitten Aleksander jatkaa toiset kolme vuotta. Homma hoituu, kun samanmielisiä ollaan. Kaikki ovat tyytyväisiä.
En kaipaa mitään Yhdysvaltain presidentinvaalien raakaa, repivää ja henkilön yksityiselämää tonkivaa kamppailua, mutta värikästä väittelyä olisi kiva seurata. Nyt vaalien toisesta kierroksesta taitaa kuitenkin tulla hajuton, väritön ja mauton. Vältetään erimielisyyksiä niin paljon kuin on mahdollista. Laskelmoidaan tarkasti, ettei töpätä missään asiassa.
Kumpi sitten valitaan? Lopputulos on kuitenkin aidosti kansan käsissä, kuten demokratiaan kuuluukin. Kansa päättää, äänestäjä kerrallaan.