Ylöjärven asukkaiden turvallisuus koostuu monesta asiasta – Kysely on tärkeä työkalu ja voi aiheuttaa jopa poliisin nopeaa reagointia

Ylöjärveläisiltä kysytään parhaillaan tunnetta omasta ja kaupungin turvallisuudesta. Aiemmat kyselyt ovat ohjanneet turvallisuustoimia kaupungissa ja antaneet jopa poliisille arvokasta tietoa. Ongelmia aiheuttavat nykyään muun muassa sähkötupakka, kannabis, väkivalta ja liikenne.

Ylöjärven kaupungin käynnissä olevaan turvallisuusaiheisen kyselyyn voi vastata 25. helmikuuta saakka. Kyselyssä turvallisuus ymmärretään laajasti. Turvallisuuden tai turvattomuuden tunne voi liittyä esimerkiksi toimentuloon, terveyteen, liikenteeseen tai vaikka rikollisuuteen.

Kyselyn tuloksia katsotaan tasavertaisesti koko kaupungin alueelta ja kyselyn pohjalta luodaan kaupungin turvallisuussuunnitelman päivitys. Kaupungissa toimii turvallisuustyöryhmä, johon poliisikin on sitoutunut. Ryhmä tarkastelee kyselyn tuloksia ja asettaa tiettyjä tavoitteita tulosten pohjalta.

Kyselyn lopussa voi avoimesti omin sanoin kertoa asioita, jotka tulisi ottaa huomioon kaupungin turvallisuussuunnitelmassa.

– Toivon, että ihmiset näkisi sen verran vaivaa, että vastaisivat kyselyyn, Ylöjärven kaupungin työllisyys- ja turvallisuuspäällikkö Pekka Mansikkamäki sanoo.

Hän kertoo esimerkin, miten edellinen turvallisuuskysely aiheutti heti toimia.

– Kyselyn avulla saatujen vinkkien ansiosta poliisi teki pari iskua haja-asutusalueilla. Ne johtivat lopulta oikeuskäsittelyihin ja iskujen ansiosta tilanne näillä alueilla rauhoittui.

Sähkötupakka ja huumeet haasteina

Mansikkamäki muistuttaa, että vaikka tilanne Ylöjärvellä on turvallisuuden osalta selvästi parempi kuin esimerkiksi naapurissa Tampereella niin silti Ylöjärvikään ei ole mikään lintukoto.

Kannabiksen kasvattaminen ja käyttö on Ylöjärvelläkin melko yleistä. (Arkistokuva)

– Meillä on erilaisia ongelmia eri alueilla. Välillä nuoriso aiheutta häiriöitä tai sitten jossakin on kannabiksen kasvattamista ja kauppaa.

Lisäksi jotkut väkivaltatapaukset ovat aiheuttaneet sen, että erityisesti vanhemmat ihmiset alkavat pelätä liikkumista ulkona tietyissä paikoissa.

– Sitten on huumeiden välitystä ja varsinkin viime aikoina sähkötupakan aiheuttamia ongelmia. Vaikka sähkötupakan käyttö ja välittäminen aiheuttaakin melko pieniä rikkeitä niin siinä opitaan laiton käyttäytymismalli, josta on ikään kuin helppo siirtyä seuraavaan asteeseen, Mansikkamäki sanoo.

Yksi haaste on myös se, että poliisi näkyy Ylöjärven katukuvassa enää harvoin. Lähin poliisiasema on Nokialla, kun Ylöjärven poliisiasema lakkautettiin vuonna 2016.

– Kyllähän poliisin saapuminen välillä voi kestää kauankin, jolloin jokin tilanne saattaa olla jo ohi, Mansikkamäki myöntää.

Kameravalvontaa lisätään tänä vuonna

Kaupungin turvallisuutta pyritään luonnollisesti kohentamaan jatkuvasti eri toimenpiteillä. Tämän vuoden talousarviossa on varattu rahaa yleiseen kameravalvontaan. Kameroista kuva menee automaattisesti sekä Nokian että Tampereen poliisiin.

Poliisi ei ole kovin tuttu näky Ylöjärven katukuvassa. (Arkistokuva)

– Tällä hetkellä mietitään kameroiden sijoituspaikkoja. Kamerat sijoitettaneen keskustan alueelle ja kiertoliittymiin. Lisäksi turvallisuuskyselyssä voi ehdottaa kameroilla sopivia paikkoja. Kameroita voidaan myös myöhemmin siirtää, Mansikkamäki vinkkaa.

Eräs iso ongelma on ilkivalta, jota valitettavasti nähdään monin paikoin ympäri kaupunkia.

– Se on kaupungille aika iso rahareikä, jota varten joudutaan joka vuosi varaamaan isoja summia. Aina tekijät eivät ymmärrä, mitä kaikkea ilkivalta voi aiheuttaa niin aineellisesti kuin myös ihmisten terveydelle. Olisi hyvä, jos nuorten vanhemmatkin heräisivät ajattelemaan tätä. Ilkivalta on kuin eräänlainen muoti, joka tarttuu, Mansikkamäki sanoo.

Nuorisotyöttömyyden tila vaikuttaa

Ylöjärvelle perustettiin aikoinaan työllisyys- ja turvallisuuspäällikön virka, koska nähtiin, että nuorisotyöttömyyden kasvu ja turvattomuuden lisääntyminen kulkevat käsi kädessä. Tästä on olemassa myös tutkimustietoa.

– Mitä huonommin nuorisotyöttömyyttä hoidetaan sitä enemmän meillä on ongelmia. Jos ei saa ruokaa tai muita tarpeita niin ne haetaan sitten rikollisin keinoin. Nuorilla on tapana purkaa energiaa vähän huonoihin asioihin, jos asiat eivät ole kunnossa ja aikaa on niin sanotusti liikaa, Mansikkamäki selvittää.

Turvallisuus otetaan huomiin myös jatkuvasti asuinalueiden rakentamisessa ja kehityksessä. Alueiden viihtyvyyttä pyritään lisäämään, jotta vältytään eräänlaisten slummien syntymiseltä. Kun kaupunki on kaikilta osin hyvässä kunnossa, vältytään usein suuremmilta ongelmilta.

– Jos poliisi joutuu tulemaan paikalle niin yleensä on niin, että kunnassa on tehty moka. Saamme poliisiltakin vinkkejä siitä, mitä kaikkia ratkaisuja esimerkiksi liikenteessä pitäisi ottaa huomioon, Mansikkamäki kertoo.

Kaupungin turvallisuuskyselyyn voi vastata kaupungin verkkosivuilla. Lisäksi kirjastoista saa kyselyn paperiversion. Kyselyyn vastataan nimettömänä.

– Kysely on tilanteen ja tunteen puntarointia, joka kertoo millä tolalla turvallisuus on. Kyselyssä on hyvä kertoa kaikista ongelmista ja vaaran paikoista, Mansikkamäki toteaa.