Minkälaisia vaikutuksia valtuutettujen määrän vähemisellä on?

Ville MäkinenYlöjärven kaupunginvaltuustossa istuu seuraavalla valtuustokaudella kuusi valtuutettua nykyistä vähemmän. Muutoksella voi olla isojakin vaikutuksia. Toisaalta voi käydä niin, ettei kukaan edes huomaa koko asiaa.

Ensimmäisenä on kiintoisaa nähdä, miten aiempaa pienempi valtuusto vaikuttaa ehdokasasetteluun. Kilpailu paikoista kiristyy vääjäämättä. Äänestäjät saattavat aiempaa enemmän kiinnittää huomiota yksittäisten ehdokkaiden osaamiseen ja sitoutumiseen.

Toisaalta valtuuston pienentyminen voi herättää kysymyksiä edustavuudesta. Valtuuston olisi hyvä edustaa monipuolisesti kuntalaisia eri taustoista ja alueilta. Aiempaa pienempi valtuusto voi asettaa paineita tämän moninaisuuden säilyttämiselle.

Pitää myös huomioida, että pienemmässä valtuustossa yksittäisen valtuutetun vastuu voi kasvaa, mikä voi johtaa suurempaan työmäärään ja vastuuseen. Jokaisen valtuutetun ääni saa aiempaa suuremman painoarvon päätöksenteossa. Se velvoittaa valtuutettua perustelemaan päätöksensä huolellisesti.

Toisaalta pienempi valtuusto voi mahdollistaa tehokkaamman päätöksenteon ja keskustelun. Valtuutetut voivat olla paremmin perillä toistensa näkemyksistä, mikä voi edistää yhteistyötä ja kompromissien löytämistä.

On tärkeää, että muutosta valtuuston koossa seurataan ja arvioidaan. Päätöksenteon on jatkossakin palveltava kuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla.