Torvinen ja Tossavainen säväyttivät parisprintin SM-pronssilla – ”Pystyi luottamaan siihen, että loppukiri riittää mitaliin”

Maastohiihdon SM-kilpailut Vantaalla sujuivat Ryhdin hiihtäjiltä pirteästi. Sprinttipäivänä säväyttivät Eevi-Inkeri Tossavainen ja Tino Stenman, jotka hiihtivät vahvasti välieriin. Elsa Torvinen vakuutti 20 kilometrillä sijoittuen peräti kuudenneksi. Kaiken kruunasi SM-pronssi parisprintistä.

SM-kisojen ja Suomen Cupin Vantaan osakilpailujen avauspäivänä perjantaina kisattiin vapaan hiihtotyylin sprintti Hakunilan pitkällä 1,5 kilometrin radalla. Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen rutisti naisten karsinnan viidenneksi 3.42,05 minuutissa. Tossavainen oli alkueränsä nopein ja välieränsä kolmanneksi nopein, eli finaalipaikkakin oli lähellä. Sprintin voitti Jasmi Joensuu Vantaan Hiihtoseurasta, joka karsinnassa kellotti 3.29,82.

Ylöjärven Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen ja Elsa Torvinen hiihtivät SM-pronssille Vantaan Hakunilan perinteisen hiihtotavan parisprintissä. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Ryhdin Elsa Torvinen hiihti karsinnan 3.51,22 minuutissa 24:nneksi kovinta vauhtia. Alkuerässään hän sijoittui viidenneksi, eli oli koko kisan 23:s. Eevi-Inkeri Tossavainen oli SM-sprintin seitsemäs.

– Perjantain sprintti oli ensimmäinen kunnon kisa pitkään aikaa. Tulos olikin jopa ihan yllättävän hyvä, varsinkin karsinnan viides sija. Välierässä ei ollut enää itsellä jalkoja vastata Annen (Kyllönen) ja Jasmin vauhtiin ja finaalipaikka jäi ikävän lähelle. Sprintti oli kuitenkin hyvä paluukisa itselle ja vaikuttaa siltä, että oma tilanne on menossa oikein hyvään suuntaan, pohti Tossavainen SM-viikonlopun jälkeen.

Miesten yleisessä sarjassa Ryhdin Tino Stenman hiihti myös komeasti kärkikymmenikköön. Hän kellotti aika-ajoissa 3.11,09 eli 11. parhaan ajan. Stenman hiihti alkueränsä toiseksi heti Joni Mäen jälkeen. Myös välierä alkoi vahvasti mutta maaliviivan Stenman ylitti viidentenä eli oli koko kisan yhdeksäs.

Ylöjärven Ryhdin Tino Stenman vapaan hiihtotavan SM-sprintin karsintahiihdossa. (Kuva: Tomi Mäkipää)

– Hyvää tekemistä oli perjantaina. Ihan ei välierä tullut maalin asti kuitenkaan, mutta olen tyytyväinen, kommentoi Tino Stenman.

SM-sprintin voitti Joni Mäki Pohti Ski Teamista, joka käytti karsintaan 3.01,04 minuuttia. Ryhdin Topias Torvinen oli sprintin 90:s ja kiersi radan 3.36,15 minuutissa.

Lauantaina Hakunilan hangilla kisattiin raju 20 kilometrin väliaikalähtö perinteisellä hiihtotavalla. Elsa Torvinen sivakoi tasaisen varmasti ja pystyi vielä loppukirissä kohentamaan sijoitustaan pykälällä. Torvinen taltutti radan tunnissa ja 5.59,5 minuutissa ja sijoittui mainiosti kisan kuudenneksi.

Kisan voitti Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo tunnin ja 51,8 sekunnin suorituksella. SM-hopealle hiihti Krista Pärmäkoski ja pronssille Jasmi Joensuu.

– Kisa oli pitkä ja raskas, ja keli oli raskas. Lauantain hiihto meni silti hyvin, kommentoi Elsa Torvinen.

Elsa Torvinen taisteli perinteisen hiihtotavan 20 kilometrillä kuudenneksi Vantaan SM-kisassa 2024. (Kuva: Olli Laine)

– Lauantain 20 km kisa jäi vähän lyhyeksi, koska tunne oli niin huono hiihdon aikana ja oli väsynyttä menoa. Harmi joutua keskeyttämään SM-kisoissa, mutta se oli varmasti tällä kertaa hyvä päätös, tuumi Eevi-Inkeri Tossavainen.

Miesten yleisen sarjan 20 kilometrin SM-kulta meni Jämin Jänteen Ristomatti Hakolalle 52.22,4 minuutissa. Ryhdin Topias Torvinen oli kisan 85:s ja sivakoi matkan nousujohteisesti tunnissa ja 53,2 sekunnissa. Ylöjärven Urheilijoiden Marko Leppämäki puolestaan oli SM-hiihtojen 105:s tuloksella 1.03.11,9.

SM-kisojen päätöspäivänä hiihdettiin parisprintti perinteisellä hiihtotyylillä. Viime vuoden tapaan karsinnassa kukin kilpailija kiertää radan kerran. Joukkueen hiihtäjien yhteistuloksen perusteella 15 nopeinta joukkuetta pääsee finaaliin, jossa molemmat hiihtäjät kiertävät kolmasti 1,5 kilometrin kisaradan.

Ylöjärven Ryhdin joukkue, Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen, sijoittui karsinnassa kuudenneksi. Koko finaalin ajan Ryhti oli oivallisesti mukana kärkikahinoissa, kamppailemassa sijoista kaksi-neljä.

Ylöjärven Ryhdin menestyksekäs parisprinttijoukkue Eevi-Inkeri Tossavainen ja Elsa Torvinen. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

– Oli tiedossa, että Kainuun ykkösjoukkue (Anni Alakoski ja Anne Kyllönen) tulee olemaan tosi vahva. Ensimmäisellä osuudella näki, että tänään ei pysty kukaan haastamaan Annea. Niinpä alettiin hiihtämään Katrin ja Johannan kanssa muista mitaleista, Eevi-Inkeri Tossavainen kertoi parisprintin asetelmista.

Ylöjärven Ryhdin nuori joukkue hiihti varmasti ja fiksusti koko parisprintin, tuli vaihtoihin toisena tai kolmantena ja nappasi lopulta SM-pronssia 25.29,94 minuutissa. SM-kultamitalit saivat Alakoski ja Kyllönen, eikä Kainuun Hiihtoseuran enää viimeisellä kierroksella tarvinut voittaakseen hiihtää kisavauhtia, jolloin voittoajaksi jäi 25.12,00.

Hopealle hiihti Vuokatti Ski Team Kainuun Vilma Nissinen ja Katri Lylynperä 25.26,23. Ylöjärven Ryhti jätti taakseen Kainuun Hiihtoseuran kakkosjoukkueen Leena Nurmen ja Johanna Ukkolan 1,13 sekunnilla.

– Pertsalla tasuriloppukirini on sen verran hyvällä tasolla, että pystyi luottamaan siihen, että loppukiri riittää mitaliin. Viimeisellä kierroksella yritin pitkää kiriä, mutta oma veto oli sen verran tukkoista, että totesin aika nopeasti, että kannattaa vain säästää voimia kiriin. Vähän toki harmittaa, että Kainuuseen meni taas kärkisijat, mutta hyvä päivä meille ja mitali kelpaa aina! ankkurina hiihtänyt Eevi-Inkeri Tossavainen tuumaili.

Ylöjärven Ryhdin Tino Stenman hiihti vahvasti vapaan hiihtotavan SM-sprintissä Hakunilassa. (Kuva: Tomi Mäkipää)

–Tänäänkin meni hyvin, vaikka olin aivan puhki. Tyytyväinen pitää nyt olla näihin! On hienoa, että molemmat hiihdettiin hyvin ja saatiin pronssimitalit, Elsa Torvinen puolestaan kommentoi parisprinttiä.

Nuorempia ryhtiläisiä kisasi sunnuntaina perinteisellä hiihtotavalla Krista Cupin osakilpailussa Ikaalisissa sekä Minisalpausselkä-hiihdoissa Lahdessa vapaalla hiihtotyylillä.

Sarjavoittoon Ikaalisissa hiihtivät Kerttu Ranta 8-vuotiaiden 1,5 kilometrillä, Eeli Petäjämäki 10-vuotiaiden 2 kilometrillä sekä Vilma Pyhtilä 14-vuotiaiden 3 kilometrillä.

Sarjojensa toiseksi kovinta vauhtia pitivät Aarni Väliaho 16-vuotiaiden 5 kilometrillä, Oskari Hankaniemi 14-vuotiaiden 5 kilometrillä sekä Helmi Koskela 18-vuotiaiden 5 kilometrillä.

Kolmossijalle sivakoivat Vilja Laine 12-vuotiaiden 3 kilometrillä sekä Miina Palonen 18-vuotiaiden 5 kilometrillä.

Ryhdin Emmi Henriksson edustaa Suomea Sloveniassa sivakoitavissa nuorten MM-kisoissa, jotka käynnistyvät maanantaina. Ensimmäisenä kisapäivänä Planicassa mitellään alle 20-vuotiaiden vapaan hiihtotavan sprintit.