Vähempikin riittää: kaupunginvaltuuston koko 43

Istuva kaupunginvaltuusto (51 jäsentä) päättää seuraavalle valtuustokaudelle valittavien valtuutettujen lukumäärästä. Kaupunginvaltuuston kokoa tulee pienentää ja mukautua kunnan nykyisiin tehtäviin ja toimintaympäristöön.

Hyvinvointialueiden myötä iso siivu kuntien tehtävistä ja budjetista siirtyivät lainsäädännön kautta aluevaltuuston päätettäväksi. Näin ollen vähemmällä määrällä päättäjiä pitää saada päätökset aikaiseksi kotikunnassamme. Kuntalaki määrittelee valtuutettujen vähimmäismääräksi Ylöjärven kokoiselle kaupungille 43 päättäjää. Tämä on hyvä, selkeä ja perusteltu ohjenuora demokratian turvaamiseksi.

Nykyinen lautakuntarakenne on toimiva ja vastaa kunnan tehtäväjakoa. Valtuustoryhmien puheenjohtajista ja ykköspuheenjohtajista muodostuvan kehittämistoimikunnan roolia on jo usein pohdittu kriittisesti. Rohkeutta ja näkemystä siitä luomiseksi ei ole vielä löytynyt, mutta olisiko nyt oikea aika?

Peräänkuulutan valtuustoryhmien puheenjohtajien ja kaupunginhallituksen jäsenten tiivistä ja yhtäaikaista vuoropuhelua, mihin nykyisellä rakenteella ei päästä optimaalisesti.

Osallistavaa ja samanaikaista vuoropuhelua tarvitaan, joten yhteistoimintaa lisäämällä, esimerkiksi hallituksen kokouksen yhteydessä käytävillä lähete- ja iltakoulukeskusteluilla, päästään parempaan toimintamalliin. Ainut mikä tämän estää, ovat päättäjät itse.

Katja Luojus
kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)