Elsa Torvinen erinomainen perinteisen kympillä, Emmi Henrikssonilla mainio sprinttipäivä – katso kuvat

Tampereen Kaupissa kisattiin viikonloppuna Pyrinnön Hiihdot, joiden FIS-kisoissa annettiin näyttöjä myös nuorten MM-kisoihin. Ylöjärven Ryhdin hiihtäjiä ladulla sivakoi sankoin joukoin. Sunnuntain kisa oli myös Krista Cupin osakilpailu. Elsa Torvisen lisäksi voittovauhdissa olivat Kerttu Ranta ja Eeli Petäjämäki.
Ryhdin Elsa Torvinen päihitti Kaupissa perinteisen kympillä Hilla Niemelän (vas.), Fanny Kukonlehdon sekä Eveliina Piipon. (Kuva: Mika Torvinen)

Elsa Torvinen voitti komeasti naisten yleisen sarjan 10 kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisan, jossa kierrettiin kahdesti Kaupin vaativa viiden kilometrin rata. Torvinen taltutti radan ajassa 27.46,5. Toiseksi hiihtänyt Ikaalisten Urheilijoiden Hilla Niemelä jäi voittajasta 2,5 sekuntia, Tampereen Pyrinnön Fanny Kukonlehto 13 sekuntia, Vuokatti Ski Team Kainuun Eveliina Piippo yli 15 sekuntia sekä Tampereen Pyrinnön Amanda Saari yli 20 sekuntia. Ryhdin Matleena Palonen oli kisan 27:s (33.51,3).

– Hiihto tuntui hyvältä koko kisan ajan! Vauhdinjako onnistui ja oli kiva hiihtää, Torvinen totesi huippuvedostaan.

Korkeimmalle palkintokorokkeelle pääsi myös Ryhdin Kerttu Ranta, joka kiersi kahdeksanvuotiaiden yhden kilometrin kisan 4.29,7 minuutissa. Voittomarginaalia jäi 33 sekuntia.

Ryhdin kova kymppisarjalaisten kolmikko. Teemu Pirttijoki (vas.), voittaja Eeli Petäjämäki ja Oiva Laine. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Myös 10-vuotiaiden poikien sarja eteni ryhtiläisten komennossa, kun Eeli Petäjämäki sivakoi kahden kilometrin kisamatkan voittajaksi 1,3 sekunnin turvin. Petäjämäen voittoaika oli 7.21,5. Ryhdin Teemu Pirttijokikin nousi palkintokorokkeelle sijoittuen kolmanneksi (8.01,4). Hienosti hiihti myös Ryhdin Oiva Laine, joka oli viides (8.42,7).

Ryhdin Tino Stenman hiihti miesten yleisen sarjan 10 kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisan 11:nneksi tuloksella 25.11,7. Kisan voitti Imatran Urheilijoiden Ville Ahonen 23.49,2 minuutissa. Ryhdin Topias Torvinen oli 34:s (26.44,4) ja Pyry Willman 43:s (29.25,1).

Peräti neljänneksi sivakoi Ryhdin Jaakko Leinonen 16-vuotiaiden kympillä ajassa 29.10,5. Sarjan voitti Niilo Linnamaa Kangasalan Kisasta 26.53,4 minuutissa. Ryhdin Eeli Haverinen oli 13:s (32.37,8) ja Aarni Väliaho 17:s (33.54,5).

Ryhdin Kerttu Ranta, 8-vuotiaiden voittaja, kilometrin kisassa Kaupissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Myös 18-vuotiaat hiihtivät Kaupissa 10 kilometriä. Ryhdin Eino Kärkimaa oli sarjansa 23:s (29.07,6) ja Konsta Karhuniemi 24:s (29.51,8). Sarjan nopein (25.15,3) oli Topias Vuorela IF Minkenistä.

Samanikäisissä naisissa Helmi Koskela hiihti sijalle 21 (33.28,0) ja Miina Palonen sijalle 24 (35.19,1). Voittovauhtia piti Olivia Puranen Ski Jyväskylästä (28.19,7). Ryhdin Wilhelmiina Liuksiala hiihti kympin ajassa 34.24,4.

Krista Cup -sarjoissa hyvää vauhtia piti muiden muassa Vilma Pyhtilä, joka 14-vuotiaiden kolmella kilometrillä hiihti neljänneksi tuloksella 9.41,2. Ryhdin Kiira Suhonen oli 17:s (11.29,1). Sarjan nopein oli Hilla Ruokostenpohja Ski Jyväskylästä 9.25,2.

Ryhdin Aliina Liuksiala tositoimissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Ryhdin Urho Hankaniemi oli 12-vuotiaiden kolmella kilometrillä kuudes käyttäen kisamatkaan 10.53,6 minuuttia. Voittovauhtia 10.11,0 piti Hämeenlinnan Hiihtoseuran Leevi Kaartama 10.11,0.

Samanikäisten tyttöjen kolmosella Ryhdin Vilja Laine oli seitsemäs 10.54,6 ja Vivian Lahti 17:s (12.49,6). Sarjan voitti Aada Suutari Ski Jyväskylästä 9.46,4.

Kymmenvuotiaiden tyttöjen kahdella kilometrillä Ryhdin Miina Pyhtilä sivakoi sijalle 7 (8.35,7), Anni Tyrkkö sijalle 8 (8.50,5) ja Aliina Liuksiala sijalle 9 (8.57,1). Kisan voitti Vilja Leveelahti Valkeakosken Hakasta 7.47,9 minuutissa.

Lähtökiihdytys Urho Hankaniemen tyyliin. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Isompien kristacuplaisten kisamatkana oli 6 kilometriä perinteisellä hiihtotyylillä. Ryhdin Reea Hiitelä sijoittui 16-vuotiaissa 8:nneksi (19.05,8) ja Tilta-Maria Liuksiala 9:nneksi (20.35,9). Sarjavoiton otti Venla Mennala Hämeenlinnan Hiihtoseurasta 17.25,9.

Myös 14-vuotiaat pojat sauvoivat kuusi kilometriä, Ryhdin Oskari Hankaniemi sarjansa 14. nopeiten (20.17,6). Ryhdin Wihtori Liuksiala oli 24:s (23.18,9). Voittovauhtia 17.37,8 piti Sisu Lehtonen Hämeenlinnan Hiihtoseurasta.

Henriksson hurjassa iskussa sprintissä

Lauantaina Kaupissa miteltiin FIS-sprintit vapaalla hiihtotyylillä. Ryhdin Emmi Henriksson rutisti 20-vuotiaiden naisten ykkösajan 1,4 kilometrin sprintin karsinnassa, jossa hän kellotti tulokseksi 3.25,73. Myös erähiihdot sujuivat vahvasti: Emmi Henriksson voitti alkuerän ja hiihti välierässä toiseksi. Finaalissa hän ylitti maaliviivan toisena, heti Pohti SkiTeamin Ella Noora Haapalehdon jälkeen.

Miina Pyhtilä pertsan 2 kilometrin taipalleella. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

– Lauantaina oli kyllä hyvä päivä! Finaalissa pieni taktinen moka vei voittomahdollisuudet, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen kuitenkin. Sunnuntain kisassa oli vähän epäonnea mukana, ja haastavassa kohdassa katkenneen sauvan takia jouduin kisan keskeyttämään. Kulku oli kuitenkin siihen asti hyvää, ja kisassa oli paljon positiivistakin! Emmi Henriksson kertoi.

Naisten yleisen sarjan 1,4 kilometrillä Ryhdin Elsa Torvinen oli karsinnan kuudes (3.25,28), alkueränsä ja välieränsä nopein sekä finaalissa kuudes. Sprintin voitti Hilla Niemelä Ikaalisten Urheilijoista. Ryhdin Matleena Palonen oli 25:s.

Miesten yleisen sarjan 1,4 kilometrin kisassa Ryhdin Tino Stenman oli karsinnan kahdeksas (2.53,90) ja alkuerässään kolmas. Stenmanin lopullinen sijoitus oli 13:s sprintissä, jonka voitti Verneri Poikonen Äänekosken Huimasta. Ryhdin Topias Torvinen oli 27:s (3.14,94) ja Pyry Willman 31:nen (3.17,61).

Ryhdin Eino Kärkimaa oli 18-vuotiaiden 1,4 kilometrin karsinnan 15:s (3.32,31) mutta nousi erävaiheessa sijalle 11. Ryhdin Konsta Karhuniemi kellotti karsinnassa sijan 8 (3.22,26) ja hiihti koko kisan 17:nneksi. Sprintin voitti Justus Vihinen Espoon Hiihtoseurasta.

Ryhdin Eino Kärkimaa ja Konsta Karhuniemi maalissa, 10 kilometrin perinteisen kisa takana. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Ryhdin Helmi Koskela hiihti 18-vuotiaiden naisten 1,4 kilometrin kisassa sijalle 23 (4.06,68) ja Miina Palonen sijalle 27 (4.28,47). Sprinttikisan voitti Venla Mennala Hämeenlinnan Hiihtoseurasta.

Kansallisissa sarjoissa kakkossijoille hiihtivät Reea Hiitelä, Teemu Petäjämäki ja Miina Pyhtilä. Näissä sarjoissa karsinnan jälkeen hiihdettiin suorat finaalit, ilman alku- ja välieriä.

Kymmenvuotiaiden sprinttirata oli 0,6 kilometriä. Ryhdin Eeli Petäjämäki oli toinen sekä karsinnassa (1.56,04) että finaalissa. Ryhdin Teemu Pirttijoki oli karsinnan kolmas (1.58,73) mutta kisan neljäs. Sarjan voitti Anton Rahkonen Hämeenlinnasta.

Ryhdin Miina Pyhtilä oli kymppityttöjen karsinnan kolmas (2.08,06) mutta kohensi sijoitustaan pykälällä finaalissa. Ryhdin Anni Tyrkkö oli neljäs (2.11.32). Sarjan voitti Ikosen Hulda Tampereen Hiihtoseurasta.

A-finaalitunnelmaa pääsi maistamaan myös Urho Hankaniemi 12-vuotiaiden sarjassa, jossa hiihti kuudenneksi (1.43,46). Kisan voitti Eino Lattunen Lempäälän Kisasta.

Teemu Pirttijoki 2 kilometrin kisaladulla. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Samanikäisissä tytöissä Ryhdin Vilja Laine oli sekä kisan että karsinnan 13:s (1.54,19) mutta voitti C-finaalin. Ryhdin Vivilan Lahti sijoittui C-finaalissa kolmanneksi eli hiihti sprintissä sijalle 15 (karsinta-aika 2.00,26).

14-16-vuotiaissa 0,6 kilometrin sprinttirata hiihdettiin kahdesti. Ryhdin Reea Hiitelä oli 16-sarjan karsinnassa kolmas (2.51,60) mutta hiihti finaalissa toiseksi kovinta kyytiä. Sarjavoitto meni Pakilan Vedon Venla Länsiluodolle.

Myös Ryhdin Vilma Pyhtilä pääsi testaamaan vauhtiaan 14-vuotiaiden A-finaalissa. Pyhtilä oli karsinnan kuudes (2.50,60) ja hiihti finaalissa viidenneksi. Sprintin voitti Ylva Heikius Pargas IF:stä.

Oiva Laine kisamatkallaan Krista Cupin osakilpailussa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)

Ryhdin Oskari Hankaniemi oli 14-vuotiaiden karsinnan 10:s (2.56,93) mutta voitti B-finaalin eli sijoittui kisan 7:nneksi. Koko kisan voitti Sisu Lehtonen Hämeenlinnasta.

Ryhdin 16-vuotiaissa Jaakko Leinonen oli karsinnan 14:s (2.33,39), Eeli Haverinen 15:s (2.42,17) ja Aarni Väliaho 20:s (2.52,25). He kaikki hiihtivät C-finaalissa. Leinonen voitti finaalin eli nosti sijoitustaan 13:nneksi, Haverinen oli koko kisan 17:s ja Väliaho 18:s. Sarjavoittoon sprinttasi Niilo Linnamaa Kangasalan Kisasta.

Anni Tyrkön tyyliä Pyrinnön Hiihdoissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)
Vilja Laine sivakoi 3 kilometrin kisan Kaupissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)
Vivian Lahti Krista Cupin osakilpailussa Kaupissa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)
Kiira Suhonen odottelee lähtölupaa. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)