Elovainiolle kulkua helpottava tieremontti alkaa Vaasantien varressa keväällä – Ylikulkusiltaa saadaan vielä odottaa

Koulutuskeskus Valon naapurissa Pallotiellä aloitetaan tänä keväänä remontti, jossa rakennetaan liikennevaloristeys Vaasantielle.
Ilmakuva on otettu Pallotien suunnasta Vaasantielle. Tällä hetkellä Pallotien päästä kulkee Vaasantielle pieni pätkä kävelytietä, joka johtaa bussipysäkille. Remontissa Pallotien jatke rakennetaan kulkemaan kuvan oikeassa reunassa näkyvän pysäköintialueen päälle ja uusi valoristeys sijoittuu nykyisen bussipysäkin kohdilta noin 60 metriä Vaasaan päin. (Kuva: Jani Saarenpää)

Ylöjärven kaupungin hanke pitää sisällään Vaasantielle rakennettavan liikennevalo-ohjatun risteyksen, josta on yhteys Koulutuskeskus Valon vieressä kulkevalle Pallotielle. Nykyisellään Vaasantieltä ei pääse kääntymään Pallotielle, vaan esimerkiksi koulutuskeskukselle autolla kulkevat joutuvat kiertämään joko Juustoportin risteyksen tai Uuden-Kuruntien kautta.

Ylöjärven kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Ari Jokihaara kertoo, että uusi liittymä palvelee jatkossa esimerkiksi Pallotien liikekiinteistöjä ja tuo suoremman yhteyden Uuden-Kuruntien läheisyydessä oleville Elovainion muille liikekiinteistöille.

– Pallotien kautta Vaasantielle tulee todennäköisesti ohjautumaan liikennettä myös Rotikon ja Haaviston alueiden suunnasta, Jokihaara sanoo.

Lue myös: Koulutuskeskus Valolta rakennetaan liittymä Vaasantielle ja kevyelle liikenteelle silta Vaasantien yli

Hiekkakenttä poistuu käytöstä

Ylöjärven kaupunki on osoittanut hankkeelle mapstossa (maankäytön ja palveluiden suunnittelu- ja toteutusohjelmassa) 1,25 miljoonaa euroa tälle vuodelle ja saman verran vuodelle 2025.

Tänä keväänä, arviolta vapun tienoolla alkavassa remontin ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan niin kutsuttu Pallotien jatke tulevalle risteysalueelle. Risteysalue sijaitsee noin 60 metriä nykyiseltä koulutuskeskus Valon bussipysäkiltä länteen eli Vaasaan päin.

Jokihaara kertoo, että Pallotien jatke rakennetaan kulkemaan nyt pysäköintikäytössä olevan hiekkakentän päälle.

– Kyseinen parkkipaikka ei ole varsinaisesti kaavan mukainen pysäköintialue, vaan kenttä sijaitsee suurimmaksi osaksi Pallotien katualueella. Pallotien toteuttamisen yhteydessä pysäköintikenttä poistuu, mutta Pallotien varresta läheltä Ulkoilijantien liittymää on tarkoitus ottaa käyttöön vielä rakentamaton kaavan mukainen pysäköintialue.

Varsinainen liikennevaloristeys toteutetaan vuonna 2025. Samalla tehdään Pallotien jatkeelle viimeistelyt, jotka mahdollistavat uuden liittymän käyttöönoton.

Vaasantien ylikulkusilta ei valmistu vielä

Vaasantien-Pallotien valoristeyksen suunnittelussa on otettu huomioon myös kevyt liikenne, jota varten rakennetaan ylikulkusilta Vaasantien yli. Nykyisellään kevyt liikenne pääsee Vaasantien toiselle puolen joko urheilutalon alikulkutunnelia tai Juustoportin kohdalta valo-ohjattua suojatietä pitkin.

Sillan paikka on asetettu suunnitelmissa liikennevaloliittymän Tampereen puoleiseen reunaan.

– Sillalle kulkuun on kummassakin päässä rajoitetusti tilaa, minkä vuoksi sillan molemmissa päissä on porrasnousut sekä esteettömyyden edellyttämät hissit.

Jokihaaran mukaan ylikulkusillan toteuttamisaikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, sillä sen kustannuksia ei ole laskettu mukaan kaupungin tämän ja ensi vuoden mapstoihin.