Eläimet voivat stressaantua vuodenvaihteen paukkeesta pitkäksi aikaa – Näin helpotat pelokkaan lemmikin oloa uutena vuotena

Vuodenvaihteen ilotulitus ja pauke aiheuttavat monille lemmikeille ja luonnoneläimille stressiä.
Ilotulitteiden pauketta pelkäävälle eläimelle on annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan. (Kuva: Unsplash/ Piotr Musiol)

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi ja voivat stressaantua niistä useiksi päiviksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys suosittelee ulkoiluttamaan koirat uudenvuodenaattona hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitämään ne sisätiloissa ilotulituksen ajan. Yhdistyksen mukaan koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata.

Paukkuarkaa eläintä ei pidä jättää yksin kotiin. Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia.

Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Eläimelle on annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai hyllyn alle.

Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan on tärkeää, että kotiväki suhtautuu paukutteluun tyynesti ja siten osoittaa kaiken olevan normaalisti. Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta.

Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta.

Hevoset talliin ennen ilotulitusta

Saaliseläimiin lukeutuvat hevoset stressaantuvat ilotulitteista erityisesti. Hevoset kannattaa siirtää sisätiloihin hyvissä ajoin ennen kuin ilotulitteiden paukuttelu alkaa.

Peloissaan oleva hevonen voi pyrkiä pakoon karsinastaan ja rynnätä päin seiniä ja hypätä pystyyn. Sen paniikki tarttuu myös helposti muihin hevosiin.

Eläinsuojeluyhdistys kehottaa tallinpitäjiä varmistamaan, että hevoset eivät voi satuttaa itseään karsinassa ja suosittelee jonkun päivystämään tallissa ilotulituksen ajan.

Joskus hevoset saattavat säpsähdellä vielä vuodenvaihdetta seuraavanakin päivänä. Ilotulitus muodostaa siksi riskin myös hevosten kanssa toimiville ihmisille.

Myös tuotantoeläimet voivat stressaantua ilotulitteista samalla tavoin kuin hevoset ja panikoidessaan loukata itsensä tai lähteä karkuun.

Ilotulitteiden pauke saattaa ajaa myös luonnoneläimiä liikkeelle ja ajoteille.

Ilotulitusjätteitä jää luontoon

Raketeista irtoava ja luontoon jäävä muovi, puukepit ja muu roska ovat vaarallisia eläimille. (Kuvituskuva)

Eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden jäännöksiä, jotka voivat vahingoittaa eläimiä.

Koirat saattavat pureskella ilotulitteiden hylsyjä tai vahingoittaa tassunsa sirpaleisiin tai muihin juhlinnan jäämiin. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa myös laiduntavia eläimiä.

Raketeista irtoavaa muovia, puukeppejä ja muita jäämiä voi päätyä laitumelta rehun joukkoon ikävin seurauksin.