Kurulainen Tiina Lahtinen opiskeli uuden ammatin ja perusti vastaanoton Kurun keskustaan – Hoito sopii myös vauvoille, joilla on vatsaongelmia

Kurulaiset tuntevat aurinkoisesti hymyilevän ja reippaan Lahtisen Tiinan muun muassa Kurun Salen kassalta. Leveä hymy hänellä on nytkin, kun hän on valmistunut keväällä osteopaatiksi ja avannut juuri oman vastaanottonsa Kuruun.
Kuruun juurilleen palannut tuore osteopaatti Tiina Lahtinen hoitaa asiakkaitaan lempein ottein. Asiakkaikseen hän toivottaa tervetulleeksi kaikenikäiset ihmiset, vauvasta vaariin.

Kurulaissyntyisen Tiina Lahtisen lapsuuden unelmana oli pitkään opiskella eläinlääkäriksi, mutta lukion jälkeen hän ei koskaan saanut luettua pääsykokeisiin tosissaan.

– Siinä oli epäonnistumisen pelko aika vahvana, mutta jälkeen päin ajatellen se oli varmasti onni, sillä tulevaisuuden kannalta mielekäs työ valmistumisen jälkeen on kuitenkin kiinnostavia opintoja tärkeämpi ja kestävämpi ratkaisu.

Lahtinen suoritti Itä-Suomen yliopistossa luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon biotieteiden koulutusohjelmassa, jossa suuntautui soveltavaan eläintieteeseen. Sen jälkeen hän teki useamman vuoden ajan kaupan alan töitä ja mietti mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa.

Osteopatiasta Lahtinen innostui käytettyään ensin vanhaa koiraansa eläinosteopaatilla ja sen seurauksena päätyi Metropolia Ammattikorkeakouluun Helsinkiin opiskelemaan osteopatian koulutusohjelmaan. Koulutus kesti neljä vuotta ja sisälsi teorian lisäksi paljon käytännön työharjoittelua koulun yhteydessä sijaitsevalla opetusklinikalla.

– Osteopatiassa korostuu terveys ja siinä on optimistisempi lähestymistapa kuin lääketieteessä. Lisäksi tarkastelemme kehoa ja mieltä kokonaisuutena, perustelee 39-vuotias Lahtinen uravalintaansa.

Tiina Lahtinen tekee osteopatiaa Kurun kirjastorakennuksen alakerrassa. Käynti tilaan on rakennuksen takapihan puolelta, oikeanpuoleisesta ovesta.

Laaja kirjo menetelmiä

Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriöiden ja erilasten kiputilojen tutkimisen, hoidon ja kuntoutuksen asiantuntija. Opinnoissa korostuu laaja anatomian, fysiologian ja erotusdiagnostiikan osaaminen sekä ihmislähtöinen asiakkaan tarpeita vastaava kuntoutusosaaminen. Osteopaatin työssä yhdistyy manuaalinen eli käsin tehty hoito, sekä yksilöllinen ohjaus asiakkaan toimintakyvyn edistämiseksi.

Osteopaattinen hoito sisältää laajan kirjon menetelmiä, joilla voidaan vaikuttaa lihasten ja nivelten toiminnan lisäksi myös sisäelimiä ympäröivään sidekudokseen, hermoston tasapainoon sekä nestekiertoon. Hoitoon voi hakeutua myös vaivojen ennaltaehkäisemiseksi sekä ylläpitämään terveyttä ja hyvinvointia tai ihan vain rentoutumaan ja palautumaan.

– Osteopaatille kannattaa tulla, jos ongelma ei ratkea esimerkiksi hieronnalla tai fysioterapialla. Kehossa voi olla joku ylläpitävä tekijä, joka vaatii erilaista lähestymistapaa.

Tyypillisimpiä vaivoja, joiden vuoksi hakeudutaan osteopaatin vastaanotolle ovat alaselkäkipu, niska- ja hartiavaivat, päänsäryt, purentavaivat ja stressaava elämäntilanne. Stressin purkuun Lahtinen käyttää hermostollista lähestymistapaa, jossa asiakkaan hermosto pyritään palauttamaan neutraaliin tilaan, jolloin keho itse pääsee tekemään paranemistyön.

Akuutit vaivat voivat mennä ohi yhdelläkin hoitokerralla, mutta kroonisten, vuosia kestäneiden vaivojen helpottuminen vaatii tavallisesti useamman hoitokerran.

– Tyylini hoitaa on tavallisesti lempeä ja hienovarainen. En suosi voimakkaita käsittelytekniikoita, mutta toisinaan esimerkiksi nivelen manipulaatio on hyvin nopea ja tehokas vaihtoehto.

– Hoidan myös mielelläni vauvoja ja lapsiasiakkaita. Parhaimmillaan onnistunut hoitotulos vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin.

Tyypillisiä vauvojen hoidettavia vaivoja ovat imemis- ja vatsaongelmat, synnytyksestä aiheutuneet ongelmat ja uniongelmat.

Lue myös: Tarja Ristilällä on harvinainen eläinalan ammatti, joka on Ranskassa yhtä tärkeä kuin hevosten eläinlääkäri, hampaidenhoitaja tai kengitysseppä

Osteopatiaa kirjaston alakerrassa

Lahtinen on palannut juurilleen Kuruun ja aloittanut toimintansa kirjaston alakerrassa. Kurussa hän haluaa asua, koska siellä hänellä on läheiset ja luonto lähellä.

– Voi olla, että tämä on vain välivaihe tai sitten pysyväkin. Viihdyn maaseudun rauhassa etenkin nyt rankkojen opintojen päätyttyä, mutta kaupunkiasumisessakin on ollut ilonsa.

Voisi ajatella, että pienellä paikkakunnalla ei ole riittävästi asiakkaita, mutta Lahtinen on päättänyt aloittaa tunnustellen ja markkinoiden myös naapurikuntien alueella.

– Joka kerta, kun joku tekee ajanvarauksen, on pieni tuuletuksen paikka. Tuntuu hienolta, että joku tahtoo tulla minulle hoidettavaksi ja se on nyt minun työtäni, iloitsee tuore ammattilainen.

Aloittavan yrittäjän on huomioitava monia asioita ja Tiina kertookin olleensa yllättävän kiireinen uransa alkumetreillä ennen ensimmäistäkään asiakasta. Monenlaista hakemusta on tehtävä, maksua maksettava ja markkinointiasioita mietittävä.

– Iso juttu oli saada omat nettisivut ajanvarauksineen toimintaan. Minuun voi olla myös suoraan yhteydessä, jos haluaa ostaa hoitoja vaikkapa pukinkonttiin, vinkkaa Tiina.

Sari Riutta