Konsta Heleniuksen joulu menee MM-jäällä

Jääkiekkoilija Konsta Heleniuksella on edessään erilainen joulu kuin tähän saakka. Hän matkustaa Göteborgiin ja aloittaa 20-vuotiaiden MM-turnauksen tapaninpäivänä Kanadaa vastaan.
– En ole kokenut Liigassa pelaamisen mukanaan tuomaa julkisuutta kiusallisena, Konsta Helenius sanoo. Kuva: Ville Keskinen

Jukureissa toista kauttaan Liigaa pelaava Konsta Helenius ei ole Pikkuleijonien ainut ylöjärveläinen, sillä mitalijahtiin lähtee myös Tapparassa hienon läpimurron tehnyt Oiva Keskinen. Helenius aistii tilanteen ainutlaatuisuuden:

– Onhan se aika huikeaa! Ei ole koskaan aiemmin ollut kahta ylöjärveläistä samassa MM-joukkueessa.

Laitahyökkääjä Konsta ja sentteri Oiva tuntevat toisensa hyvin, vaikka Oiva onkin kaksi vuotta vanhempi.

– Tapparan U18:ssa ja U20:ssä kuljimme kimppakyydeillä, ja vanhempammekin ovat perhetuttavia.

– Oivan peliesitykset ovat yllättäneet muut, mutta eivät meitä, jotka olemme pelanneet hänen kanssaan samassa joukkueessa.

Eipä ole ujostellut Konstakaan saatuaan Mikkelissä näyttöpaikan. Hän aloitti viime kauden Tapparan U20:ssa ja teki 19 pelissä tehot 8+20. Kynnys kirvespaitojen liigaporukkaan oli liian korkea, mutta lainasopimus Jukureihin takasi astetta kovemmat pelit.

Tehopinnoja ropisi 33 miesten ottelussa 11. Uran ensimmäinen liigamaali syntyi kivuttomasti:
– Sain pistää kiekon tyhjään SaiPan verkkoon, mutta kiekko tietysti on tallella.

”Tiedän pystyväni parantamaan paljon joka osa-alueella”

Tällä kaudella Konstan vastuu Olli Jokisen valmentamassa joukkueessa on kasvanut, ja tehotahtikin on kiihtynyt. Yhden syksyn maaleistaan Konsta pyssytti Tapparan verkkoon Nokia Arenassa, ja siihen liittyy pieni erityistarina:

– Kaverini viestitti ennen peliä lyöneensä vetoa, että teen maalin. Ei siinä muuten mitään ekstraa ollut.

Jukureilta odotetaan suoraa pudotuspelipaikkaa, ja syyskauden perusteella se on täysin mahdollinen. Joukkueessa ovat Heleniuksen lisäksi nuorina tähtinä Niko Huuhtanen, Topias Hynninen ja Patrik Puistola, mutta myös kokemusta riittää.

– Katselin Pekka Jormakkaa jo silloin, kun hän pelasi Tapparassa, ja nyt hän näyttää kapteenina meille esimerkkiä.

– Olli taas on pelannut NHL:ssä niin paljon, että hänellä on paljon meille paljon annettavaa, Konsta miettii.

Hänen kilpailijaluonteensa tulee esiin ajatuksissa omista liigapeleistään.

– Ihan ok on mennyt, mutta tiedän pystyväni parantamaan paljon joka osa-alueella.

– Maalinteko ei ole Liigassa helppoa, sillä verrattuna nuorten peleihin joukkueet puolustavat paremmin, ja tuomarilinja on sallivampi.

Konsta Helenius maalasi kaverilleen vetovoiton liigaottelussa Tapparaa vastaan. Kuva: Aki Vänninen

NHL-seurat tarkkailevat

MM-alkulohkossa tulevat Kanadan lisäksi vastaan, Ruotsi, Saksa ja Latvia. Kaikkia vastaan Konsta on jo aiemmin pelannut, mutta varsinkin Kanadan paidassa luistelee useita hänelle entuudestaan tuntemattomia pelimiehiä.

Marraskuisessa Tshekin-turnauksessa Suomi murjoi isäntämaan, Saksan ja Sveitsin selvästi, mutta hävisi Ruotsille 2–4. Konsta keräsi pelaamissaan kolmessa ottelussa tehot 2+4 ja myöntää saaneensa taas ripauksen lisää itseluottamusta.

– Voittopeleistäkin meidän on parannettava, sillä isoja maita vastaan sellainen pelaaminen ei vielä riitä, hän myöntää.

Säväyksensä U20-ikäluokan MM-turnaukseen tuovat NHL-seurojen tarkkailijat. Konstan vuosikerta on varausvuorossa ensi kesänä, eikä hän salaile tavoitettaan päästä pelaamaan ”Änärissä”.

– Jo viime keväänä U18:n MM-turnauksessa valmentajat puhuivat, ettei scoutteja saa miettiä. Eivät he pelaamiseeni vaikuttaneet, koska he olivat siellä joka tapauksessa.

Myös koko ajan lisääntyneen julkisuuden kanssa Konsta sanoo olevansa sinut.

– Tietysti liigapelaajia seurataan, ja mukavalta tuntuu, kun haastatteluja tehdään. En koe sitä mitenkään kiusalliseksi.

Jouluksi kotikonnuille

Konsta on viihtynyt Mikkelissä hyvin. Asunto on sopivan lähellä jäähallia, ja kämppäkaverikseen hän sai isoveljensä Kallen, joka on pelannut tämän syksyn Jukurien U20:ssä.

– Kiekko ei ole täällä niin iso juttu kuin Pirkanmaalla, jossa ihmiset varmaan tunnistaisivat minut kaupungilla paremmin, jos pelaisin siellä Liigaa.

– Tampereella vilisee Tappara- ja Ilves-tarroilla varustettuja autoja, muttei täällä juuri Jukurit-tarroja näe, Konsta vertailee.

Kotimaisemissaan hän ehtii piipahtaa ennen MM-reissua, mutta perheen jouluperinteet jäävät nyt väliin.

– Aattona olemme menneet vuorovuosin isän vanhempien luo Ylöjärvelle tai äidin vanhempien luo Nokialle ja joulupäivänä toisinpäin.

– Lapsuuteni jouluista on jäänyt mieleen se, kun saimme Kallen kanssa yhteisen Playstationin. Olin silloin seitsemän tai kahdeksan. Sillä on tullut pelattua paljon NHL:ää ja tulee edelleenkin, Aleksandr Ovetshkinia pikkujunnuna ihaillut Konsta kertoo.